Týždeň žabací a kačací

Týždeň žabací a kačací

Žabky a žabiaci, žaby zakliate aj ozajstné, kačky a káčery budú kraľovať našim rozprávkovým príbehom od 17. apríla.

Viktoria Vrublenská napísala krátku rozprávku Neposedné žabky a vy ju začujete v našej dvojhodinke pre tých z vás, ktorí ešte nechodia do školy. A Gustáv Valach vám porozpráva, ako to s tými žabiakmi – Kvakom, Kvikom a Brekom – bolo. Raz si mama žabka povedala, že pôjde na jarmok. Aby sa jej synčekovia niekam nezatárali, vzala ich so sebou... Že aj z takejto pochôdzky môže vzísť veľké dobrodružstvo, to sa dozviete v našej rozprávke. Kvak!

Bol raz jeden veľký močiar, ktorý zďaleka obchádzal každý kočiar. Bývalo v ňom stojeden žiab. Malo ich tam bývať len sto, ale tá stoprvá sa tam ocitla, pretože... Viac sa už dozviete v rozprávke pre škôlkarov a škôlkarky. Príbeh O žabke hrkálke napísal Štefan Moravčík a rozprávať ho bude Zdena Grúberová.

Vo vysielaní pre najmenších si vypočujete aj dve rozprávky o dvoch nafúkaných hrdinkách. Jedna bude nafukovačka Kačka, druhá Rozprávka o žabke. Modrú pásikavú nafukovačku Kačku vymyslel Peter Bero a porozpráva vám o nej Ľudmila Mandžárová. Nafúkaná žabka vyskočila z bulharskej ľudovej rozprávky a túži preplávať more. Jej príbeh vám rozpovie Gustáv Valach. Pozor, Kačku si u nás vypočujete po prvý raz!

Ježkovci – tak sa volá staršia rozprávka z rozhlasového archívu, ktorú sme v Rádiu Junior ešte nikdy nevysielali. Stretnete sa v nej – okrem Ježkovcov – aj s krtkom (Rudolf Velický) či líštičkou Lupakou (Zuzana Šimečková) a aj so žabou Brekeke (Darina Vašíčková). Všetko by bolo v poriadku, keby naokolo nečíhal nebezpečný had. Ale čo by to už bolo za rozprávku, v ktorej netreba prekonávať strach a nebezpečenstvá? Príbeh napísal Martin Hranko a pre rozhlas ho zdramatizovala Irena Lifková.

Pozor, pozor! Najväčšou novinkou tohto týždňa bude Rozprávka o kačkách. Pretože je to novučičká hra, ktorú z rozhlasového štúdia vypustili na svetlo sveta len nedávno, v roku 2017. A okrem toho je to víťazná hra Pri Ex Aequo – Medzinárodného festivalu rozhlasových hier pre deti a mládež. Príbeh napísal Slobodan Govorčin a pre rozhlas ho upravil Ivo Gogál. S malým kačiatkom budeme sledovať kačací život už od vajíčka. Kač, kač!

Viete, Ako vlk s kačkou krčmárili? Bolo to dávno-pradávno, keď ešte voda tiekla hore korytom. Vtedy sa vlk stretol s kačicou. Vlk by sa aj rád na kus reči zastavil, no kačica bola veľmi nešťastná. A tak sa jej rozhodol pomôcť... Ale kačka tiež vlkovi pripomenula, že sa on s biedou kamaráti a že by si mali pomôcť radšej navzájom. Rozprávku napísal Ján Donoval a Gustáv Valach vám ju vyrozpráva tak, že na ňu len tak ľahko nezabudnete!

Dievčina – žabka sa narodila rodičom, ktorí sa dlho nemohli dočkať dieťaťa. Rodičia sa najprv rozľútostili, ale napokon si žabiatko obľúbili. Keď už žabkina mamka nevládze na pole mužovi nosiť jedlo, žabka sa ponúkne, že bude chodiť namiesto nej. A tak sa aj stane. Otec ju potom na žabkino vlastné prianie vyloží na strom a žabacia dievčina si začne ľúbezne spievať. To by ešte nebolo až také zaujímavé, ale jedného dňa sa do toho všetkého zamotá princ, ktorý spev začuje... O tom, ako bude chorvátska ľudová rozprávka pokračovať, vám povie Karol Machata.

  Zlatohlávka je rozprávková hra o dievčine – pastorkyni, ktorú macocha zošpatí tak, aby nebola krajšia ako jej vlastná dcéra. Ale dobrá Otolienka sa kamaráti s kačičkami. Práve ony jej poradia, že ak sa umyje vo vode z riečky, bude mať zlaté vlasy a z očí jej namiesto sĺz budú padať perly... Rozprávku napísal Július Farkaš a v hlavných úlohách sa vám predstavia Zuzana Tlučková a Maroš Kramár.

Na zámku sa ocitneme s cárom a jeho dcérou Vasilisou (Soňa Valentová). Je to dievčina veľmi múdra, preto pomáha svojmu otcovi (Alojz Kramár) vládnuť. Pomáha aj ukrivdeným a prekukne tak intrigy cárskych radcov. Im sa to vôbec nepáči, a preto sa lichôtkami snažia získať si cára na svoju stranu a poštvať ho proti Vasilise. Ruská ľudová rozprávka o odvážnej dievčine sa volá Žabka – cárovná a na rozprávkovú rozhlasovú hru ho premenila Helena Križanová – Brindzová.

Janko Pipora (Richard Stanke) je menší ako myška, preto ho bratia nechcú vziať na vandrovku. Prikážu mu strážiť chalupu, ale on radšej utečie. Na svojej púti stretáva rôzne bytosti zo zvieracej aj ľudskej ríše, ktoré mu môžu pomôcť. A tiež také, pred ktorými je lepšie ujsť. Janko sa napokon dozvie, že jeho bratia (Boris Farkaš) padli do zajatia strašného obra (Karol Machata). A viac už ani muk. Veselú vandrovnícku rozprávku podľa prípoviedky zberateľa folklóru Sama Czambela zdramatizoval Ján Uličiansky. O veselé pesničky sa postaral Peter Zagar. Jedenásť postáv príbehu dokonale zvládli piati herci – okrem už spomínaných ešte Oľga Belešová a Peter Bzdúch.

  Jednou z najkrajších rozprávok v našom archíve je Zlatá kačička - rozprávková hra, ktorá vychádza z povesti o Jánošíkovi. Z tej, v ktorej zbojník Jurko ((Dušan Jamrich) dostal čarovné dary - valašku, opasok a košeľu. A kto je tajomná Zlatá kačička? Je to Rimava (Emília Vášáryová), dcéra pána hôr, Veľbora (Jozef Šimonovič). Rimava rúca mosty a spieva zvláštnu pesničku. Hľadá mládenca, ktorý sa nezľakne a sníme z nej tisícročnú kliatbu... Príbeh zdramatizoval Július Farkaš a tá krásna hudba, ktorú v rozprávke začujete, tú vyčaroval Hanuš Domanský.

  Nielen dievčina môže byť zakliata do kačičky. Poznáme aj prípad mládenca (Peter Mikulík), ktorého zakliala zlá kňažná (Terézia Kronerová). Jeho zas môže odkliať dievčina, ktorá ho bude ľúbiť a dokáže prejsť strastiplnú cestu za jeho záchranou. Tou dievčinou je Veronka (Erika Bauerová). Ona bude musieť navštíviť Mesiac (Július Pántik), Slnko (Jozef Kroner) aj Vietor (Alojz Kramár). Rozprávka o zakliatom káčerovi vznikla na motívy ľudových rozprávok. Napísala ju poľská spisovateľka Mária Kann a preložila ju Helena Križanová-Brindzová. Aj v tejto rozprávke sa bude spievať a začujete v nej scénickú hudbu Bartolomeja Urbanca. Hra vznikla v roku 1962, ale na Juniore ste ju ešte nikdy nepočuli.

  Text: Veronika Dianišková, Rozália Vlasková

Program rádií

Živé vysielanie ??:??

Práve vysielame