Týždeň smoliarov

Týždeň smoliarov

Mať smolu je dosť na nič. Ale na Juniore sa všetky peripetie smoliarov nakoniec končia šťastne.

Keď má niekto takú smolu, že je až čierna ako topánka, vraj sa vtedy vraví, že mu „rastie trpaslík". Tak hovorieva aj Rasťo, ktorý má určite viac šťastia ako rozumu. Ale aj viac ako smoly. Lenže jedného dňa naozaj trpaslíka stretne a ten bude poriadne smutný. Aby ho Rasťo rozveselil, rozhodne sa, že naozaj bude mať smolu. A vtedy sa to začne... Ak sa chcete dozvedieť viac, počúvajte rozprávku pre najmenších Ako mal Rasťo smolu. Príbeh napísal Ludvík Aškenazy a rozprávať bude Ladislav Chudík.

Bol raz jeden pastier, ktorý bol taký šikovný, až sa stal bačom. Len čo ho za baču zvolili a kŕdeľ mu odovzdali, hneď sa mu začali ovce tratiť. A keď sa raz smola začne lepiť človeku na päty, ťažko sa jej strasie. Celý utrápený sa náš hrdina vybral vyžalovať sa susednému bačovi. Tento bača je však známy bylinkár a keď sa dozvie, že jeho suseda stretáva smola vždy večer pri mesiačiku, hneď vie, koľká bije... Krátku rozprávku pre najmenších O bačovi, čo nemal nijakého šťastia vám vyrozpráva Július Pántik a napísal ju pre vás Peter Glocko. (Mimochodom - vedeli ste, že postava baču - bylinkára nie je v príbehu len tak pre nič za nič? V niektorých regiónoch Slovenska boli totiž bačovia čosi podobné ako babky bylinkárky. Dokonca im ľudia dakedy pripisovali aj bosorácke vlastnosti.)

Rozprávku O Smolíčkovi kedysi dávno napísala Božena Němcová. Smolíček pacholíček je chlapček, o ktorého sa stará jeleň so zlatými parohami. Už jeho meno napovedá, že sa často dostáva do rôznych ťažkostí. V archíve máme aj spracovanie od Františka Hrubína, ktoré upravil Milan Rúfus. Vo vysielaní pre najmenších vám ho porozpráva Zuzana Kronerová.

A vo vysielaní pre najmenších sa objaví aj milý seriál Neuveriteľné dobrodružstvá Emy a Baróna. Ema je odvážne a veselé dievčatko, Barón je šteniatko mopslíka. Ani Ema, ani Barón smoliarmi nie sú, pretože sa našli. Inak to však vnímajú rodičia Emy - po žiadnom krochkajúcom tvorovi totiž vo svojom byte netúžili. Ako sa to vlastne celé stalo, sa dozviete v prvej časti seriálu, ktorý vznikol podľa knihy Michaely Štefankovičovej a Zuzany Predmerskej. Rozprávať bude Peter Bzdúch.

O činžiaku, ktorý nechcel vyrásť je názov ďalšej Ententýnovej rozprávky v dvojhodinke pre najmenších poslucháčov. Kde bolo tam bolo, bol raz jeden činžiak, ktorý sa chcel dotknúť oblohy a druhý, ktorý sa zas pokúšal nasadiť si čiapku z obláčikov... Každý dom chce byť ten najvyšší, ale ani jednému sa nedarí dotknúť sa neba. Dohromady sú ako taká veľká skupina smoliarov. Ako túto rozprávku a sen všetkých činžiakov vyrieši spisovateľ Daniel Hevier, o tom vám už viac povie Karol Machata.


Zlatý klinec programu, hviezda našej rozprávkovo-rozhlasovej oblohy, veľké fanfáry! Takto by sme mohli nazvať program Petra Karpinského s názvom: Nešťastie nechodí po horách. Pán spisovateľ napísal príbeh o úplne inom pánovi spisovateľovi a zaplietol ho do poriadnej detektívky. Ak ste si niekedy mysleli, že rozhlasové pásma pre detváky sú nuda, omyl! Tento program bude strašidelný, zimomriavkový a taký napínavý, že od neho nebude vedieť odtrhnúť ani jedno ucho. Ba ani ušisko! (Nápoveda: Viete, kto bol Lemony Snicket? Je to človek, okolo ktorého sa voľne potuluje celý húf strašných tajomstiev...)

Smolu má aj jedna chudobná ženička (Jana Strnisková), pretože jej synovia sa rozhodli vybrať do sveta. Juro (Tomáš Hallon) a Jano (Michal Klučka) by radi niečo zažili a na živobytie čo-to zarobili. Lenže už v prvej hore sa k nim priplichtí šesť strašných šeliem - dva vlky, dva levy a dva medvede. Úplne smrteľná smola to zas nebola, šelmy sa ukázali ako celkom priateľské. Ale ako by si na ceste poradili s takou perepúťou? Chlapci aj šelmy sa musia rozdeliť. Kto bude mať smolu, kto šťastie a či sa podarí odkliať horu aj princeznú, sa dozviete v rozprávkovej hre Zakliata hora. Slovenskú ľudovú rozprávku zo zbierky Pavla Dobšinského zdramatizovala Eva Križková.

Jeden z najväčších smoliarov svetovej literatúry je určite aj Oliver Twist. Sirota, ktorá zažíva samé ústrky. Zo sirotinca sa dostane do rodiny hrobára, odkiaľ musí ujsť. A tak sa dostane do Londýna, rovno do brlohu zlodejskej bandy. Slávny román Charlesa Dickensa tróni aj v rozhlasovom archíve a v dvoch častiach si ho budete môcť vypočuť v najbližších dňoch. Príhody Olivera Twista zdramatizoval Milan Materák. V hlavnej úlohe sa predstaví Michal Michna.

Čo je to za smoliarskeho čerta, keď ho ešte aj z pekla musia vyhostiť? Hrdina nášho príbehu sa tak aj volá. Inak mu nepovedia, len - čert Smolnička. A čo čert nechcel, jedného dňa sa mu podarilo nechať vyhasnúť pekelný oheň. To veru nie je len tak, pretože pekelný oheň, to trvá aj sto rokov, kým sa znovu rozhorí... Čertovský strýko sa však nad svojím synovcom Smolničkom zmiluje a ukryje ho v ľudskom svete... Muzikantskú rozprávku napísal Zdeňek Zábranský a začujete v nej Ivana Krajíčka, Vladimíra Durdíka či Ctibora Filčíka.

Axel (Kamil Mikulčík) je trochu smoliarsky synovec významného vedca (Vladimír Jedľovský). Aspoň tak ho, teda ako smoliara a nešikovného mladého muža, vníma jeho slávny vedátorský strýko. Axel sa však, naopak, vníma ako šťastlivec. Pretože okrem kameňov, ktorým sa venuje profesor, on pozná aj celkom inú krásu - napríklad svoju Grétku. Jedného dňa práve on nechtiac rozlúšti jednu úžasnú vedeckú šifru a potom má zas tú smolu, že musí sprevádzať strýka na ďalekej ceste. Títo dvaja hrdinovia sa spolu vyberú za dobrodružstvom tam, kam ľudská noha zatiaľ nevkročila. Veď sa chcú dostať až do stredu Zeme! Na nebezpečnej výprave uvidia podzemné moria a dokonca i prehistorické tvory... Podľa románu Julesa Verna pre vás dobrodružnú hru s názvom Cesta do stredu Zeme napísal Jakub Nvota. Hra je súčasťou našej dobrodružnej dvojhodinky a odporúčame ju poslucháčom a poslucháčkam od 9 rokov.

Keď ste taký chudobný, že za kmotru vám musí ísť samotná smrť, je tiež poriadna smola. Že nikoho takého nepoznáte? My vás s ním zoznámime. Od soboty môžete na Juniore počúvať čítanie na pokračovanie z knihy Mareka Eliáša Matej, krstný syn Smrti. Čítať bude Peter Rúfus.

Program rádií


Autorky: Rozália Vlasková, Veronika Dianišková

Živé vysielanie ??:??

Práve vysielame