Výmyselnícky týždeň

Výmyselnícky týždeň

Rádio Junior je tentoraz „výmyselnícke“, pretože také sú aj príbehy, ktoré na vás v týchto dňoch čakajú. Výmyselníci súčasní aj dávni, ľudoví aj slávni.

Rečová choroba je taká choroba, na ktorú často ochorejú  výmyselníci a výmyselníčky. Alebo si to dospeláci aspoň myslia. Pretože výmyselníci a výmyselníčky väčšinou aj dosť rozprávajú. Ako by sa inak podelili s tým, čo si vymyslia? Jednou naslovovzatou výmyselníčkou je aj pani spisovateľka Marta Hlušíková, ktorá  nám vo svojej rozprávke pre najmenších vyrozpráva, aké to je, keď sa jej z ničoho nič v knižke pomiešajú slová. Čo len slová, ale aj slabiky a písmená! Teda, Marta Hlušíková to vymyslela, ale Zdena Grúberová nám všetko po poriadku vyrozpráva. A čo na to kniha s rečovou chorobu? Čo na to vy? Počúvajte našu dvojhodinku pre najmenších, túto rozprávku vysielame v Rádiu Junior po prvý raz!

V dvojhodinke pre najmenších po prvý raz začujeme aj veršovanú rozprávku Valentína Beniaka o sudcovi, ktorý má veľmi múdru ženu, len o tom, chudák, nevie. Keď jedného dňa sudca nespravodlivo rozsúdi voliara a koniara, posťažuje sa koniar pani sudcovej. A tá si už poradí, pretože je múdra a dobrá... Nemýlite sa, rozprávku Ženský vtip na motívy slovenskej ľudovej rozprávky vám vyrozpráva Dušan Jamrich. Pozrite, ako si zaveršujeme:

Na vode trávy nakosím si vždy, pán môj, podľa potreby!

Aj v tráve ryby ulovím si skôr, než sa tvoj vôl ožrebí!


Ale vymýšľať sa bude aj v tretej epizóde zo seriálu Kristy Bendovej Osmijanko v ríši Ňuňov. Vymýšľať bude aj starček a starenka v rozprávkovej hre pre najmenších - Ľadová chalúpka od Márie Náhlikovej a výmyselnícky je aj seriál Zuzany Švecovej Lienka a slniečko.

O nezbednej stoličke bude rozprávať Ctibor Filčík. Príbeh bude o výmyselníkovi – rozprávkarovi, ktorý po nociach, ako inak, píše príbehy. Lenže jedného dňa začne byť jeho stolička poriadne neposlušná. Dokonca si odíde na špacír! A to je zlé, pretože bez stoličky sa žiadny spisovateľ nezaobíde. Príbeh Štefana Moravčíka tiež začujete v našom rádiu po prvý raz, tak poriadne natŕčajte uši, aby vám nič neušlo!

Tento týždeň uvedieme aj vynikajúce pásmo Petra Karpinského. Jeden spisovateľ napísal o druhom spisovateľovi, a ten zas písal o všelijakých veciach, ktoré by sa vám inak ani len neprisnili. Spisovateľ – to je Vládca snov a všetkých výmyslov. Tak sa volá aj program o príbehu rozprávkovej Coraliny. Hrdinka sa s rodičmi presťahuje do starého domu, v ktorom sa začnú diať čudné veci. Za všetko môžu staré dvere, ktoré nikam nevedú... Poďte sa s nami báť! (Nebojte sa, len trošku.)

Ako vlani, ako v predvlani,

ako každý rok, idem, kráčam ukonaný,

kráčam celý zlámaný,

neviem kam ma zavedie

môj ustatý krok...

Takto smutne si pospevuje starý medovnikár a rozprávkar Medudal. Musí napraviť veľkú chybu, kvôli ktorej sa z jeho vreca vytratili všetky medovníky. Krásny príbeh Lupienok a princezná Makovienka napísali Jana Šrámková a Ján Turan a vy v ňom začujete aj hudbu Aliho Brezovského.

Bol raz jeden veselý obuvník. Nik mu inak nepovedal, všetci ho volali „veselý Jožinko“. Celý deň si pri práci veselo vyspevoval. Jeho najlepší kamarát bol Pierko, náramne nepraktický človek. Pierko sa celý deň pozeral do diaľky a vymýšľal, čo by všetko chcel. Raz sa však stalo voľačo, čo zmenilo celý Pierkov život... Rozprávku o rozprávkarovi napísal Daniel Hevier a vyrozpráva vám ju Michal Dočolomanský.

Baláž je mládenec mocný, spravodlivý, dobrosrdečný a rázovitý. Výmyselník? Áno, dosť. Inak by sa nevyvliekol spod hrdelného trestu a nešiel by hľadať zlaté slnko, zlatý mesiac, zlatú hviezdu a zlatú muziku. Lenže aj jeho láska, Princezná Zlatica, je poriadna výmyselníčka. Preto urobí niečo, za čo by sa nehanbila ani slávna princezná Fantaghiro. Slovenskú ľudovú rozprávku plnú čarov a dobrodružstiev zdramatizoval Dušan Brindza. V hlavných úlohách sa môžete tešiť na Stana Dančiaka a Zuzanu Kronerovú.

Keď je otec spisovateľ, dalo by sa očakávať, že aj syn bude veľký výmyselník. A keď syn odcestuje k starej mame, otcovi budú jeho výmysly veľmi chýbať. A to sa presne stalo. A tak si otec - spisovateľ (Emil Horváth ml.) vymyslel Peťa (Michal Michna), ktorý k babke neodišiel, ale s ním ostal doma, aby mohli spoločne vymýšľať tie najneuveriteľnejšie veci. Spisovateľ Peter Bero svoju rozhlasovú hru a ich hru nazval Hra na teba a na mňa. A zahral a zaskladal si v nej aj skladateľ a hudobník Víťazoslav Kubička.

A čo si vymyslela Sultánova dcéra? Tak z toho možno odpadnete. Dozviete sa to však až na konci rozprávky. Prezradíme vám zatiaľ len to, že celý sultánsky dvor si myslí, že Kišvira (Eva Kvietiková) je strašne chorá a choroba sa nestratí, kým dcéruške niekto neprinesie Mesiac. Tureckú ľudovú rozprávku zdramatizoval Ján Číž a počuť v nej budete aj Ľuba Romana, Viktora Blaha, či Ivana Krivosudského a ešte scénickú hudbu Igora Bázlika.

Tento týždeň sa nevenujeme len výmyselníčkam či výmyselníkom, ktorí vymýšľajú príbehy, (alebo si vymýšľajú čosi, čo sa celkom nestalo) ale aj figliarkam a figliarom, „vymýšľačom“ i „vymýšľačkám“ všelijakých veselých kúskov. Naslovovzatí odborníci na fígle a výmysly sú aj dvojčatá Cyro a Miro. A tým zas pomáha veselý ujo Elektrón. Odvážnych hrdinov vymyslel Jozef Repko a v hlavných úlohách začujete Karola Machatu, Annu Bučinskú a Vieru Topinkovú. Pozor, hlavní hrdinovia sa tentokrát ocitnú vo víre dobrodružstiev, pretože chcú nasadnúť do ponorky! Hru pre deti názvom Cyro a Miro v nebezpečenstve vysielame v našej dobrodružnej dvojhodinke, hneď po Rozprávkach poľovníckej kapsy a čítaní na pokračovanie o námorníkovi Sindbádovi. Máte sa na čo tešiť!

A ešte niečo. Štartujeme s čítaním na pokračovanie, ktoré má výmysly už v samotnom názve: Často si vymýšľam... že ma bolí škola, aby som nemusel ísť do žalúdka. Knihu plnú výmyslov aj nezmyslov napísal chorvátsky spisovateľ Zvonimir Balog a čítať z nej vám bude Peter Sklár.

Program rádií

Ilustrácie: Lucy Fleming, Amy Blackwell, Ello Lovey, Neil Gaiman, Běla Kolčáková, Lorena Alvarez Gómez, Julia Sárda, Amelie Graux

Autorky: Rozália Vlasková, Veronika Dianišková

Živé vysielanie ??:??

Práve vysielame