Vianočná rozprávková nádielka 2. časť

Vianočná rozprávková nádielka 2. časť

V našej dvojhodinke pre najmenších začíname s rozprávkovým seriálom, ktorý vám možno pomôže zaspať. Alebo aj nie. Prvú Rozprávku pred spaním vám vyrozpráva Ján Jamnický, bude o Bračekovi zajačikovi a priletela k nám až z ďalekej Afriky. V programe Rádia junior sa ocitla celkom po prvý raz.

  Chýba vám sneh?V Rádiu Junior ho máme dostatok. Toľko, že z neho môžeme skúmať stupaje všakovakých bytostí. O stopách v snehu bude Ententýnova rozprávka určená našim najmenším poslucháčom. Vymyslel ju Daniel Hevier a rozprávať bude najrozprávkovejší pán - Karol Machata.

Vo vysielaní pre najmenších sa vrátime do vianočných príprav. Presnejšie, do vianočných príprav rodiny Zachystalovej. Keď sa pán Zachystal vybral so synom Jakubom po vianočný stromček, hrali sa na materskú lietadlovú loď a tryskové lietadlo a potom... Čo bolo potom, sa dozviete z príbehu Ludvíka Aškenazyho Malá vianočná rozprávka. Rozpráva Július Satinský.

Hana Stepanova mala vanocni povidka mensia.jpg

Kde bolo tam bolo, boli raz cár a cárovná. Mali dve deti. Cárovič Dmitrij často spieval svojej sestre, cárici Márii, uspávanky. Čas plynul a cárovič Ivan jedného dňa navštívil cároviča Dmitrija. Na stene zazrel portrét jeho sestry. Všetko by šlo ďalej tak, ako sa na rozprávku patrí, nebyť zlej pestúnky... Príbeh o láske s názvom Cárovná sivá kačka začujete tiež v našom vysielaní pre najmenších. Ruskú ľudovú rozprávku upravila Mária Ďuríčková a vyrozpráva vám ju Jela Lukešová.  

Prípad Hrášok je skutočná detektívka. Prípad hrášok treba rýchlo vyriešiť! Prípad Hrášok sa týka slávneho rozprávkového artefaktu, ktorý zmizol z múzea! Ján Uličiansky si požičal andersenovský príbeh Princezná na hrášku a zamyslel sa nad tým, čo by sa stalo, keby niekto slávny hrášok z kráľovského múzea ukradol. V roli komisára zažiari Richard Müller. A keďže ide tak trochu o muzikál, začujete aj pesničky, ktoré sám vymyslel a, pravdaže, vám ich aj zaspieva. Táto rozprávková hra patrí medzi najzaujímavejšie a najnápaditejšie príbehy z rozhlasového archívu. 

Čo by to už boli za Vianoce, keby sme zabudli na tradičné rozprávky, ktoré síce všetci poznáme, ale aj tak si ich vždy radi vypočujeme? Z tohto súdka je aj rozprávková hra podľa svetoznámeho príbehu Jamesa Mathewa Barrieho - Peter Pan. Rozprávka o chlapcovi, ktorý nikdy nechce dospieť a žije v Krajine Nekrajine. Otvorte okná, možno práve počas nášho vysielania priletí aj k vám! Ale pozor - byť stále malým chlapcom neznamená len radosť, ale aj neschopnosť cítiť skutočnú lásku. Až kým to hlavného hrdinu niekto nenaučí. Rozprávku pre rozhlas zdramatizoval Ján Uličiansky. 

Aj tento týždeň máme pre vás poriadne dobrodružnú dvojhodinku. Najprv vás prekvapí veselý Námorník Kapko Dierka v krátkej rozprávke Jána Navrátila. Potom sa znovu zatúlame na Ostrov pokladov, no a zlatým klincom programu bude dobrodružná hra na motívy príbehu Miloslava Stingla - Stratený Eskimák. S chlapčenským hrdinom sa ocitneme na miestach, kde sneh nikdy nemizne a pri love tuleňov s dospelými chlapmi ide naozaj o život...

Jedna krásne mrazivá rozprávka k nám priletela až z ďalekej Kamčatky od jej pôvodných obyvateľov, Koriakov. Dvaja kamaráti, Slnko (Leopold Haverl) a Havran Socholylan (Dušan Jamrich) majú spoločný cieľ. Je ním Severova dcéra (Zuzana Kocúriková). Lenže otec Sever (Karol Machata) ju veľmi prísne stráži. Legendu o vzniku polárnej noci a polárneho dňa a veľký príbeh priateľstva podľa prekladu Márie Ďuríčkovej zdramatizoval Mikuláš Fehér. Severova dcéra patrí medzi naše obľúbené príbehy a ukrýva v sebe veľa ľudových predstáv z ďalekého severovýchodu.

  Na konci roka saz ničoho nič ozvalo: Klop, klop, klop! Za dverami stál Starý rok. S ťažkou batožinou a ťažobou v hlase. Unavený z uplynulých 365 dní. Aj Ententýn (Karol Machata) je už akýsi ustatý, a tak sa vyberie oddychovať s ním, proti smeru hodinových ručičiek. Najskôr však musia nájsť nových rozprávkarov. Nájdu? Dozviete sa to v rozprávke Daniela Heviera.

Vianoce a zimné prázdniny - to sú aj rodinné návštevy, najmä tie k starým rodičom. Presne na takú návštevu sa vyberú aj dvaja chlapci, Marek a Lukáš (Tomáš Hallon, Frencien Bauer), so svojím otcom. Vianoce majú spoločne stráviť u starého otca (Leopold Haverl). Predstava o nekonečnej nude na vidieku sa rozplynie hneď po tom, ako sa otec (Peter Sklár) s dedkom vyberú do nemocnice. Chlapci na povale objavujú záhadné bytosti a zažijú pravé čarovné vianočné dobrodružstvo. Zažiť ho môžete aj vy v rozprávkovej hre Petra Karpinského „Med z ľadových kvetov" so scénickou hudbou Romana Žiarana.

  A čo si pre vás pripravila Mimi a Líza?Vo štvrtej časti obľúbeného seriálu bude poriadne horúco a slnečno. Nie, nebude to súvisieť so zimným slnovratom. Dievčatá z rozprávkového domu budú pátrať po tom, Kam zmizol tieň. Rozhlasový seriál napísala Alexandra Salmela podľa námetu Kataríny Kerekešovej a Kataríny Molákovej. Počuť v ňom budete Emu Mercovú, Grétku Fedoru Homzovú, Táňu Radevu, Romana Federera, Petra Rúfusa, Richarda Stankeho a Ľuboša Kostelného. A pravdaže čarovnú hudbu Mareka Piačeka.

MIMI_LIZA_dzungla mensia.jpg

Program rádií

Ilustrácie: Anita Jeram, Hana Štěpánová, Oana Befort, Taryn Knight, Karl James Mountford, Diana Sudyka, Eva Melhuish, Katarina Kerekesova + Boris Šíma + Ivana Šebestová

Autorka: Veronika Dianišková, Rozália Vlasková

Živé vysielanie ??:??

Práve vysielame