Historická cena pre Rádio Junior!

Historická cena pre Rádio Junior!

Výbor Sekcie pre žurnalistiku a novinársku fotografiu Literárneho fondu udelil 1. októbra výročné novinárske ceny za rok 2023. Jednou z prémií za novinársku tvorbu v kategórii „publicistika – rozhlas“ ocenil aj prácu našej redaktorky Rozálie Vlaskovej. Ide tak o historicky prvé ocenenie publicistickej relácie pre deti v konkurencii autorov publicistických príspevkov pre všetky vekové kategórie.

rozalia6.jpg

Porota ocenila dve relácie z publicistického cyklu pre deti Čo by bolo, keby...?, ktorý v dlhodobej spolupráci realizujú Rádio Junior a Rádio Regina. Autori cyklu v ňom deťom vysvetľujú a objasňujú mnohé zložité spoločenské či vedecké fenomény zrozumiteľným jazykom.

rozalia1.jpg

Prvý ocenený program Čo by bolo, keby bol každý piaty domček medovníkový? reflektoval výskum, podľa ktorého až 20% detí na Slovensku čelí nejakej forme násilia v domácnosti či inom prostredí. Rozália Vlasková navštívila Detské krízové centrum Náruč v Žiline a o násilí na deťoch sa rozprávala s riaditeľom občianskeho združenia Náruč Róbertom Braciníkom a so psychologičkou z krízového centra Máriou Laššákovou.

rozalia2.jpg

V druhej ocenenej relácii Čo by bolo, keby sme neváhali s odvahou? sa Rozália Vlasková venovala príbehom laureátov ocenenia Biela vrana, ktorými každoročne oceňujú odvážnych ľudí, ktorí sa postavili za spravodlivosť alebo vykonali iný dobrý skutok napriek tomu, že potom museli čeliť nepríjemnostiam. Oslovila všetkých laureátov Bielej vrany 2023 vrátane prvej „detskej“ Bielej vrany.

Relácie z oceneného cyklu Čo by bolo, keby...? nájdete na webe Rádia Junior na adrese https://junior.rtvs.sk/archiv-relacii, ale pravidelne v dvojtýždňovom intervale aj vo vysielaní Rádia Junior a Rádia Regina.

rozalia5.jpg
 

foto: Tomáš Bartoněk

Živé vysielanie ??:??

Práve vysielame