Poznáme víťazov festivalu Zázračný oriešok

Poznáme víťazov festivalu Zázračný oriešok

Tak a oriešky, pardón, ceny festivalu Zázračný oriešok "Kniha v rozhlase - rozhlas v knihe“ sú rozdané. Rozdávali sa v Piešťanoch počas uplynulých dní a to už po 13. krát. Súťažilo sa v troch kategóriách a to rozhlasová rozprávková hra, monologická rozprávka a hra pre mládež. Jednotlivé diela hodnotili pozorné uši odbornej i detskej poroty.

VÍŤAZI ODBORNEJ POROTY:

Odborná porota rozhodla, že v kategórii monologických rozprávok zvíťazil titul Arnolda Lobela "Na ceste", ktorej knižnú podobu Lúčny koník na cestách vydalo Občianske združenie Slniečkovo.

V kategórii rozprávkových rozhlasových hier si víťazstvo podľa rozhodnutia odbornej poroty odniesla vianočná rozhlasová rozprávka Petra Karpinského "Požierači".

V kategórii rozhlasových hier pre mládež odborná porota prisúdila víťazstvo hre "Quiquern" Heleny Brestenskej podľa knižnej predlohy Rudyarda Kiplinga Druhá kniha džunglí.

zazracny-oriesok-galavecer-09-zmensena.jpg

VÍŤAZI DETSKEJ POROTY:

V hodnotení detskej poroty v kategórii monologických rozprávok víťazstvo patrí titulu Jozefa Lenharta "Chrenovský betlehem".

V kategórii rozhlasových rozprávkových hier na základe názoru detskej poroty víťazstvo získala hra Juraja Raymana Hon na tučniaka, ktorej knižná podoba vyšla pod rovnomenným názvom.

V kategórii rozhlasových hier pre mládež detská porota pridelila víťazstvo hre Jany Wernerovej, Petra Kočiša a Jozefa Palaščáka "Slovenský raj", ktorej knižnou predlohou sú Čítanky pre stredné školy.

zazracny-oriesok-galavecer-17-zmensena.jpg

Víťazným hrám, rozprávkam a ich tvorcom blahoželáme. Vy si ich môžete vypočuť z nášho archívu extra.

ŠPECIÁLNE CENY:

Cenu Rozhlasu a televízie Slovenska za prínos v rozhlasovej dramatickej tvorbe pre deti získala herečka Zuzana Porubjaková za široký herecký register pri stvárňovaní postáv rozprávkových hier a rozhlasových hier pre mládež, za citlivú prácu s textom, hlasom a výrazom v súlade s nárokmi rozhlasového dramatického umenia a za dlhodobú participáciu na tom najlepšom v segmente rozhlasovej dramatiky pre deti a mládež.

porubiakova-oriesok.png

Zvláštnu cenu Slovenského literárneho centra - Cenu Márie Ďuríčkovej získala spisovateľka Toňa Revajová za empatickú citlivosť pri identifikácii sveta súčasných detí, za otvorené pomenovanie rodinných sociálnych problémov, za láskavý humor a zachytenie hovorovej reči dnešného dieťaťa.

Štvordňový festival Zázračný oriešok 2024 pripravil Rozhlas a televízia Slovenska v spolupráci s Trnavským samosprávnym krajom, Mestom Piešťany a Mestskou knižnicou mesta Piešťany. Festivalový kolorit, okrem počúvania súťažných titulov, dotvorili aj početné divadelné predstavenia, ilustrátorské workshopy, vernisáže, koncerty i besedy.

Živé vysielanie ??:??

Práve vysielame