Ako používate včelie výrobky vy?

Ako používate včelie výrobky vy?

Spolu s premiérou relácie Čo by bolo keby... neboli včely? sme vyhlásili aj súťaž o nádhernú knihu poľského ilustrátora Piotra Sochu - Včely.

vcely ul.jpg

Pýtali sme sa, ako využívate včelie produkty vy - naši poslucháči. Včera sme vyžrebovali výherkyňu. Jej odpoveď nás veľmi potešila, zdieľame ju preto aj s vami.

Ahoj, volám sa Sophia, mám 8 rokov. Bývam v Harmónii. Veľmi rada počúvam rádio Junior a téma o včielkach ma veľmi oslovila. Zo včielkami vyrastám od malička, máme ich totiž na dvore. Som vlastne vnučka aj dcéra včelárov :). Dokonca aj ja sama pomáham. A dovoľujem si odpovedať na Vašu otázku o včelách, podla toho čo dostávame od včielok my. Začnem od medu, ktorý pomáham odviečkovať a vytáčať v medomede. A hlavne ochutnávať. Med používame všade miesto cukru, nielen do čaju. Ďalej je to peľ, ktorý mi tiež chutí, zbierame ho na jar. Sušíme a mrazíme. Dedko vyrába propolisovú tinktúru ktorú si dávam keď ma niečo bolí, bruško či zuby. Z plastu ktorý otecko roztopí zo starých medzistienok vyrábam sviečky. A nesmie chýbať aj medovina, ktorú vyrába dedko ale tú som ešte neochutnala. Mám zakázané ale vraj je veľmi dobrá. Babka si pichá žihadlá do rúk, keď ju bolia. A tiež si robí pleťové masky s materskej kašičky. Hádam som na nič nezabudla... Už ma aj raz pichla potvorka do prsta, ale nebolelo to až tak veľmi. Žihadlo treba rýchlo vyškrabnúť.

Viem, že včielky sú veľmi dôležité nielen pre nás, ale hlavne pre prírodu. Keď budem veľká budem pokračovať vo včelárení.

S pozdravom Sophia

Pomoc Máte problém s prehrávaním? Nahláste nám chybu v prehrávači.


Z Rádia Junior gratulujeme a ďakujeme za odpoveď. Ďalšia súťaž už čoskoro!

Vcely3-1000x678.jpg

Ilustrácie: Piotr Socha

Živé vysielanie ??:??

Práve vysielame