Týždeň hojnosti

Týždeň hojnosti

Vianoce s Rádiom Junior

Hojnosť všetkého dobrého a užitočného si želáme po celý rok, ale na Vianoce ešte o čosi viac. Hojnosť lásky a dobrého slova želáme aj my vám a ponúkame vám ho aj v našom vianočnom rozprávkovom týždni.

Hojnosť a Vianoce odjakživa kráčali bok po boku. Aj rok, o ktorom bude naša rozprávka, vyzeral na prvý pohľad obyčajne. Ľudia sa začali chystať na Vianoce a chystali hojnosť všetkého potrebného - vianočného pečiva, darčekov, upratovania... Ale po celý rok zabúdali na niečo omnoho dôležitejšie. A tak sa stalo niečo, čo nikto nečakal. O Vianociach, ktoré nechceli byť napísal Jozef Čapek jednu pôsobivú rozprávku. Láskavo-apokalyptický príbeh vám neopakovateľne vyrozpráva František Kovár v našom vysielaní pre najmenších.

Josef Capek.jpg

„Bola zima, padal sneh, v diaľke zvonil tichý smiech. To preto, lebo boli práve Vianoce." Takto sa začína Vianočná rozprávka z cyklu Stanica Ententýn, ktorú napísal Daniel Hevier. Blíži sa hodina rozbaľovania darčekov, a tak sa všetky zabalené hračky chystajú napochodovať pod vianočný stromček malého Tomáša. Velí im najskúsenejší člen darčekovej posádky - Macko Medveďko Maškrtko. Každý sa teší na chvíľu, keď sa zo zabalenej hračky stane vytúžený vianočný darček, iba pajác Smejo nechce nikomu patriť a nikoho potešiť. Čo nakoniec vyvedie, vám vo vysielaní pre najmenších porozpráva Karol Machata.

  A čo Brmbolka a Zababúšik? U Brmbolky veru o hojnosti hovoriť nemožno. Kmotríček stále leží v nemocnici a ona sa tak akurát stíha postarať o domček a o zvieratká. Vonku samá osuheľ (inovať) a v domčeku už o chvíľu nebude čím kúriť. V tom na dvere zaklope kamarát Zababúšik so psíkom Kefobradáčom a ťahá Brmbolku do lesa po drevo. Ako dopadne štvrté dobrodružstvo zo seriálu Františka Nepila Rozprávková zima, vám rozpovie Karol Machata.

Helena Zmatlikova mensi .jpg

Obchodík s dušou je rozprávková hra pre najmenších, ktorú napísala Andrea Nagyová. Ocitneme sa v nej na čarovnom mieste, kde bývajú malé (i trochu väčšie) zvieratká. Stará sa o ne malá Amálka. Práve toto dievčatko zvierací priatelia naučia plniť si sny... Jeden z najkrajších príbehov nášho rozhlasového archívu pre vás pripravili deti z Detskej rozhlasovej dramatickej družiny pod vedením Zuzany Jurigovej-Kaprálikovej.

  „Vietor zavíja ako hladný vlk. Mráz driape pazúrmi všetko navôkol a sneh vo svojom studenom náručí zviera celý svet. A uprostred tejto spúšte kráčajú dve deti. Chlapec Majko a dievčatko Majka. Rozhodli sa, že dokážu to, čo doposiaľ nedokázal nik..." Takto sa začína pásmo Petra Karpinského Keď príde raz vianočný čas. Či sa podarí pánovi Mrazivcovi ovládnuť celý svet, alebo hlavným hrdinom zachrániť Vianoce, to sa dozviete v programe pre deti, ktorý si v našom vysielaní pustíme tento týždeň po prvýkrát.

  Bol raz jeden cínový vojačik (Róbert Roth) a jedna tanečnica (Jana Lieskovská). Stačí škrtnúť zápalkou a do tohto príbehu vpáli oheň - rozprávač (Marián Geišberg) a vezme vás na výpravu do známej a trochu smutnej rozprávky Hansa Christiana Andersena. Vojačik s jednou nohou sa na svoju púť za láskou vyberie v dramatizácii Jána Štrassera. V rozprávke Statočný cínový vojačik začujete aj pesničky, ku ktorým hudbu na Štrasserove texty zložil Roman Žiaran.

  Winnetouove dobrodružstvá sa skončili minulý týždeň, ale Tom Sawyer už začína s tými svojimi, ktoré nebudú o nič menej nebezpečné. Slávny príbeh Marka Twaina o Tomovi, ktorý vyrastá u svojej tety a spolu s bandou kamarátov vystrája všelijaké pestvá, vám tento týždeň v prvej časti čítania na pokračovanie začne rozprávať Peter Sklár. Príbeh sa volá, ako inak, Dobrodružstvá Toma Sawyera. My sme ho zaradili do našej dobrodružnej dvojhodinky. 

V dobrodružnej dvojhodinke zaznie aj hra podľa románu Julesa Verna Ľadová sfinga. Mladý Joerling (Michal Dočolomanský) sa nechá najať na Halbrenu - loď, ktorá sa má vydať kamsi do neznáma. Keď ho kapitán Len Guy (Stano Dančiak) prijme do svojej posádky, Joerling sa veľmi poteší. Ešte však netuší, že Halbrena sa v skutočnosti vydá na cestu za stratenou loďou, ktorej príbeh kedysi zapísal spisovateľ Edgar Allan Poe. Celý svet si však myslí, že táto historka je len vymyslená a časť námorníkov veru tiež nie je z výpravy nadšená... Fantastický, dobrodružný a detektívny výlet do severných morí naberie rýchly spád a hrdinovia sa budú musieť poriadne obracať... Ľadová sfinga je jednou z najlepšie spracovaných verneoviek z celého rozhlasového archívu!

'The_Sphinx_of_the_Ice_Fields'_by_George_Roux_30.jpg

Keď sme v lete vysielali seriál Mimi a Líza, zastavili sme sa pri šiestej časti, aby sme vám tu siedmu priniesli na Vianoce. Veď aj samotný príbeh sa odohráva presne na Štedrý deň. Mimi (Ema Mercová) a Líze (Grétka Fedora Homzová) sa splní sen - štedrú večeru budú mať spoločnú ako naozajstná rodina. Mimin ocko (Roman Feder) totiž pozve Lízu s jej mamou (Táňa Radeva) na Vianoce k nim. Líza túži po mnohých veciach a hračkách, ale Mimi si želá len ozajstného vodiaceho psíka, ktorý by videl namiesto nej. Vieme, že obe majú poriadne bujnú fantáziu, a tak sa nechajme prekvapiť, do akého zázračného sveta sa opäť nechajú vtiahnuť. Seriál pre rozhlas napísala Alexandra Salmela podľa animovaného seriálu Kataríny Kerekesovej a Kataríny Molákovej.

Katarina Kerekesova.jpg

Ešte jeden vianočný zázrak sme pre vás pripravili. Rozprávkovú hru Libuše Friedovej Čo krásne sa môže stať. Príbeh sa začne na vianočnom trhu v hlavnom meste. Starký (Vladimír Minarovič) a starká (Emília Došeková) tam objavia handrového kominárika (Ivan Šándor), šúpolienku (Jana Lieskovská) a medovníkové prasiatko (Tomáš Vravník). Všetci traja by sa mohli pohojdávať na ich vianočnom stromčeku, lenže peňazí už niet. Starkí sa teda poberú domov bez milej trojice, do ktorej sa práve zahľadeli. A tu sa začína veľké vianočné dobrodružstvo troch statočných vianočných ozdôbok. Či sa im podarí potešiť starkých, sa dozviete v našom vysielaní. Scénickú hudbu pre vianočný príbeh vyčaroval Víťazoslav Kubička.

  Úplne po prvý raz si v Rádiu Junior vypočujete aj celkom novú rozprávku od Selmy Lagerlöfovej. Vlastne, rozprávka nebude nová. Ani príbeh rozprávky. Iba samotné spracovanie. Takto sa vám prihovorí Božidara Turzonovová: „Bol raz jeden človek, ktorý vyšiel do tmavej noci, aby si požičal oheň. Chodil z domu do domu a klopal na dvere: „Dobrí ľudia, zachráňte ma", volal. „Hľa, moja žena práve porodila dieťaťko. Musím rozdúchať oheň, aby som maličké trochu zohrial." Ale noc bola neskorá, všetci ľudia spali, nikto mu neodpovedal..." Slávna švédska spisovateľka spracovala biblický príbeh o narodení Ježiška ako rozprávku, ktorú jej kedysi rozprávala stará mama. Vianočná rozprávka bude o hmotnom nedostatku a hojnosti lásky, dobrotivosti a múdrosti.

  Rádio Junior býva počas Vianoc vždy trošku tradičné. Potvrdzuje to aj naša krásna rozhlasová Popoluška, ktorú si v archíve nechávame odloženú práve na vianočný čas. A ten čas je konečne tu. Hoci práve táto Popoluška nie je celkom tradičná. Napísal ju totiž Daniel Hevier a je plná jeho krásnych veršov a veršov v podobe pesničiek. Orieškovú scénickú hudbu zložil Rudolf Pepucha. V rozprávke si zahrajú veľké hlasy ako Anna Šišková, Marián Slovák, Marek Majeský, František Kovár, Božidara Turzonovová, Lucia Vrablicová, Róbert Roth a Helena Geregová. Takouto piesňou vás hneď v úvode osloví rozprávkar (Marián Slovák):
Oriešok tvrdý v dlani mám
poďme sem, už ho otváram.
Najprv tam spolu zaklopme.
Hej! Je tam niekto skrytý v tme?
V oriešku býva noc i deň
a je tam zámok princezien,
rozprávkar, ktorý z klbka slov
spriada niť nových príbehov.
Tak poďme, chlapci dievčatá,
oddeliť popol od zlata.
Oriešok sa už načína.
Bola raz jedna dievčina...

  A teraz pozor - len od utorka do piatku si na Juniore môžete vypočuť Príbeh z Betlehema z cyklu Keď hudba rozpráva. Biblický príbeh nám rozpovie Marián Slovák a skladba Vladimíra Godára „Ecce puer", v ktorej začujeme aj spev Ivy Bittovej. Hviezda nás dovedie do maštale, v ktorej odpočíva zázračné dieťatko - malý Ježiško. Želáme vám príjemné počúvanie a rozjímanie.

  Ľudovými zvykmi nás počas celého roka sprevádzali dvojčatá Terezka a Samko (Ema Mercová, Richard Labuda), ich stará mama (Ľudmila Mandžárová) a dedko (Martin Kaprálik), ktorý ostal žiť už len v denníku, ktorý po sebe zanechal. V poslednej časti seriálu pre deti Život v príbehu - Nezvyčajné zvyky - Vianoce sa dozvieme veľa o ľudových vianočných zvykoch, o vianočnom pečení aj pôste. Seriál na námet Veroniky Lesany Renčkovej pripravil Ľuboš Machaj a Zuzana Jurigová-Kapráliková.

Autorky scenára: Rozália Vlasková, Veronika Dianišková

Ilustrácie: Anna Chernyshova, Josef Čapek, Maxim Mitrofanov, Helena Zmatlíková, Andrew Kolb, Elly MacKay, Kay Nielsen, Kisoo Chai, George Roux, Katarína Kerekesová, Hopperdietzel, Janet a Anne Grahame Johnstone, Josef Lada

Živé vysielanie ??:??

Práve vysielame