Útulný týždeň

Útulný týždeň

Náš „Útulný týždeň" trvá od 17. do 27. decembra. Ocitnete sa s ním v mnohých útulných chalúpkach, ale aj na miestach, ktoré až tak útulne na prvý pohľad nevyzerajú. Čakajú na vás prvé vianočné príbehy a zázraky, ale aj muzikál o čertovských Vianociach.

Tento týždeň budeme pokračovať v obľúbenom rozprávkovom seriáli Jána Uličianskeho - Snehuliacke ostrovy. Pustíme si ho v našej dvojhodinke pre najmenších a bude o maličkom Snehuliatku. Keď sa jedného dňa Snehuliatko narodí, začne nariekať. Svojím plačom k sebe privolá tri snehové babičky, staré víly sudičky. Tie ho začnú zariekať, aby sa šťastia v zdraví dočkalo... Ako to bude ďalej, to vám už vyrozpráva jeden z najobľúbenejších rozprávkarov - Ctibor Filčík.

  Bolo raz jedno kráľovstvo na siedmom poschodí. Býval tam kráľ s kráľovnou a jedna malá princezná. A ešte jedna striga, alebo skôr princeznina staršia sestra. Tá nechcela malú princeznú zobrať ani len do kina na strašidelný film. V tomto rodinnom kráľovstve je z času na čas celá hora škriepok, ale aj tak je to domov, takže je v ňom napokon celkom útulne. Jedného dňa sa však rodičia vyberú na kráľovskú (alebo teda služobnú) cestu, ktorá bude trvať celú noc a celý deň. Ako to dopadne, to sa dozviete v ďalších Panpulónoch. V našom vysielaní si ich pustíme po prvýkrát. Program malých hercov z Detskej rozhlasovej dramatickej družiny pripravila aj Zuzka Jurigová-Kapráliková. Rozprávku pre malých hercov a ich starších hereckých kolegov napísala Veronika Martinková a nazvala ju Škriatok Zavriočko a princezná Nespalka. To znamená, že v príbehu stretneme aj škriatka! Rozprávku vysielame v našej dvojhodinke pre škôlkarov a škôlkarky.

  V ďalekej krajine na severe, kde je dlhá zima a iba krátke leto, žil dedko s babkou. Babka bola usilovná a poriadna. Čo bolo treba, hneď urobila. Dedko (Jozef Kroner) bol celkom iný. Svoju starenku (Oľga Adamčíková) preto často zlostil. Bol to leňoch lenivý, a tak babke jedného dňa došla trpezlivosť. Vystrčila dedka z útulnej chalúpky a zamkla dvere. Ako si dedko poradil v krajine zaviatej snehom a či sa babka nad ním náhodou nakoniec aj nezľutovala, sa dozviete z príbehu Márie Náhlikovej. Ľadová chalúpka na vás čaká vo vysielaní pre najmenších.

  Zútulňovať svet sa pokúsi aj Anjelik Jakubko. Keď uvidí starého otca s vnúčikom, ako natierajú plot, aj on zatúži po takej zábavnej činnosti. Spustí sa na zem a kým starý otec podriemkava, pomaľuje s vnúčikom všetko na dúhovo. Čo sa stane, keď sa dedko prebudí, sa dozviete v seriáli Mirky Čibenkovej O anjelikovi Jakubkovi. Druhú časť s názvom Ako Jakubko pomáhal maľovať, vám vo vysielaní pre najmenších porozpráva Anton Vaculík.

  Kmotríček je ešte stále v nemocnici, ale Brmbolka už nie je na všetko úplne sama. Už má nového kamaráta - Zababúšika. A ten ju jedného dňa vytiahne do strašnej zimy na rybník. Spolu so psíkom Kefobradáčom sa vyberú korčuľovať. Ako dopadne tretie dobrodružstvo zo seriálu Rozprávková zima, sa dozviete vo vysielaní pre najmenších od Karola Machatu. Ten vám bude čítať z knižky Františka Nepila „Štuclinka a Zachumlánek".

  Hoci bola noc, ulička pri Svetlanovom (Michal Michna) parku bola celá žltá a farebná. Na tomto útulnom mieste sa chlapček stretol so psíkom - bernardínom (Boris Farkaš). Ten správne usúdil, že Svetlan potrebuje záchrancu a že práve na zachraňovanie sú bernardíny ako stvorené. Len tá záchrana bude trochu iná, než ako si ju hlavný hrdina predstavuje... Rozprávkovú hru Jemne povedané na motívy príbehu Valerija Petrova pre rozhlas napísal Rudolf Dobiáš.

bernardin.jpg

Štyria škriatkovia a víla je jednou z najkrajších rozprávkových hier z celučičkého rozhlasového archívu! Pod starým dubom (Ľubo Roman) sa vždy na prelome ročných období schádzajú štyria škriatkovia. Vtedy musí jeden druhému podať zázračnú skrinku s hudbou štyroch ročných období, aby sa zmenila jar na leto, leto na jeseň a jeseň na zimu. Jedného dňa sa však zimný škriatok Fredo (Boris Farkaš) neukáže v ten správny čas. Príroda a počasie tak budú stále prikryté ľadom a snehom... Či sa víle Vive (Táňa Pauhofová) a jarnému škriatkovi Pikolovi (Daniel Fischer) podarí premôcť zimu a priniesť svetu útulné jarné teplo a slnko, to sa dozviete v rozprávkovej hre Jána Uličianskeho.

  Útulne na nás pôsobí plamienok v tme. Ale po starobylom svete v dobrodružnej hre Navara - strážkyňa svetla sa neúprosne šíria tiene a tma. Svetlo a teplo ustupuje, všade vládne nebezpečenstvo. Hru Mareka Kupča si vypočujete v našej dobrodružnej dvojhodinke. V príbehu sa ocitneme vo chvíli, keď slnko celkom zhasne... Účinkujú samé hviezdy: Eva Krížiková, Ján Kroner, Marek Majeský, Richard Stanke a ďalší.

  V dobrodružnej dvojhodinke útulnosťou zažiari aj svetielko Majáka na konci sveta. Tak sa volá dobrodružná hra, ktorú podľa románu slávneho románu Julesa Verna napísal Miloslav Ston. Ocitneme sa na pustom ostrove obklopenom skaliskami i vysokými útesmi, na ktorých by bez svetla majáka stroskotala každá loď. Na ostrove žije správca majáka Miguel Vasquéz (Ján Klimo). Ale k ostrovu jedného dňa dopláva aj pirátsky zloduch so svojou družinou... Dostane sa Miguel z jeho pazúrov a podarí sa mu zachrániť maják a spolu s ním zblúdené lode?

George_Roux.jpg

Za mestskými hradbami, tam, kde sa začínalo nové sídlisko, žil jeden starý človek.
Ľudia nevedeli, či to bol naozaj strigôň, ale podľa jeho výzoru tak usudzovali. Najčudnejšia na ňom bola dlhá biela laktibrada. Chalupu mal učupenú za vysokým múrom, spoza ktorého sa každú noc ozývalo strašidelné zavýjanie. Bol to strigôňov veľký čierny Vlkodlak. Každý sa ho bál, preto sa nikto neodvážil vkročiť, do strigôňovho príbytku. Ten väčšinu svojho dlhého života prežil v lese a ešte žiadna zver neušla pred jeho čarodejnou flintou. Hájnici sa preto na neho hnevali a z lesa ho vyhnali. Blížili sa Vianoce a strigôň zase rozmýšľal, kde sa túla jeho neporiadna dcéra a či tento rok uvidí svoju vnučku, milovanú dievčičku... Z knižky Júliusa Balca Strigôňove Vianoce vám bude čítať Ladislav Chudík.

Bajusová Šintajová Oľga.jpg

Vianoce a zimné prázdniny - to sú aj rodinné návštevy, najmä tie k starým rodičom. Presne na takú návštevu sa vyberú aj dvaja chlapci, Marek a Lukáš (Tomáš Hallon, Frencien Bauer), so svojím otcom. Vianoce majú spoločne stráviť u starého otca (Leopold Haverl) v jeho útulnom starom dome. Predstava o nekonečnej nude na vidieku sa rozplynie hneď po tom, ako sa otec (Peter Sklár) s dedkom vyberú do nemocnice. Chlapci na povale objavujú záhadné bytosti a zažijú pravé čarovné vianočné dobrodružstvo. Zažiť ho môžete aj vy v rozprávkovej hre Petra Karpinského Med z ľadových kvetov so scénickou hudbou Romana Žiarana. Tento príbeh Peter Karpinský napísal pre rozhlas už v roku 2005. Tento rok rozprávka vyšla aj knižne, takže ju môžete u nás počúvať a popri tom si listovať krásnymi ilustráciami Zuzany Bočkayovej Brunckovej.

obalka.jpg

Vianočný škriatok (Miroslav Noga) žil vo vetvičke starej borovice. Veľmi ho priťahoval vonkajší svet, ktorý nevedel dosiahnuť. Najmä na Vianoce ho to veľmi lákalo von. Jedného dňa ľudia borovicu zoťali. Láskavému rezbárovi Damiánovi (Martin Zatovič) sa do rúk dostala práve tá vetvička, v ktorej žil škriatok. Vyrezal z nej mužíčka a daroval ho slečne Lucii (Zuzana Kapráliková). Škriatkovi sa u Lucie veľmi páči. Nový domov je útulný a život s ľuďmi mu prináša potešenie. Dokonca je tu šanca, že by škriatok mohol začať rozprávať... Vianočný príbeh o škriatkovi, škriatkovskom poslaní a o láske napísala Melita Denková. Z češtiny ho preložila Verona Gogálová.

  Aj v pekle sa čertovské mamy snažia pred Vianocami svoje príbytky zútulniť. Aj v pekle malé čertíčatá čakajú na vianočné darčeky. Dostávajú ich komínom od samotného Lucifera a jeho pomocníka, malého pehavého čerta Ferka. Tento rok im poriadne zavarí malý čertík Zebub. Na Vianoce si totiž želá snehuliaka. Dvaja čerti však netušia, čo to ten snehuliak vlastne je a potom ani to, ako ho dostať neporušeného do horúceho pekla. Ako nakoniec dopadnú Vianočné trampoty v pekle, sa dozviete v rozhlasovom muzikáli z košického štúdia. Napísala ho Alžbeta Verešpejová a o pesničky sa postaral Daniel Pastucha.

Program rádií

Autorky scenára: Rozália Vlasková, Veronika Dianišková

Ilustrácie: Nanette Regan, Peter Čisarík, pixabay, Claire Fletcher, Anna Ivanchina, Asako Eguchi, George Roux, Zuzana Bočkayová-Bruncková, C. Clark


Živé vysielanie ??:??

Práve vysielame