Skromný týždeň

Skromný týždeň

Na tento týždeň nám pripadol Medzinárodný deň nenakupovania. A tak sa na mnoho spôsobov uskromnia aj naši rozprávkoví hrdinovia. A pripomenieme si aj Moniku Potokárovú, ktorá nás na začiatku týždňa navždy a náhle opustila.

Monika Potokárová, veľmi mladá a zároveň nesmierne talentovaná herečka, stvárnila jednu z hlavných postáv v krásnej rozprávkovej hre Dominiky Petríkovej O pyšnej vlne. Zahrala si Noemi, ktorá plače na brehu mora, pretože jej milý Howard (Michal Jánoš), námorný kapitán, odplával a ona nevie, či sa jej opäť vráti živý a zdravý. Jej plač k brehu priláka pyšnú morskú vlnu (Jana Hubinská). Začne vyzvedať, prečo dievča plače, prečo je láska v živote človeka dôležitá a čo je na ľudskom svete vôbec pekné, keď je plný bolesti. Veď vlna pozná len svet plný slobody, záhad a dobrodružstiev. Je pyšná na to, čo všetko dokázala a že jej nikto na svete nerozkazuje. Noemi zaujmú tajomstvá a dobrodružstvá mora a vlna zatúži po priateľke. Ako sa toto zvláštne spojenie bude vyvíjať, sa dozviete priamo od hlavných hrdiniek, ale aj od rozprávača - myšiaka Petronela (Miroslav Noga).

monika.jpg

Pozor, pozor! Po prvýkrát sa v našej dvojhodinke pre najmenších objaví rozprávková hra Veľké tajomstvo malých ovečiek. Pripravili ju pre vás Panpulóni - teda je to program malých hercov z Detskej rozhlasovej dramatickej družiny a ich veľkých hereckých kolegov a kolegýň. Spolu vám vyrozprávajú príbeh o tom, ako sa raz dve ovečky na jednom salaši rozhodli, že inde je tráva zelenšia. Zatúžia po dobrodružstve a za salašom stretnú prefíkaného vlka... Ako sa to celé zamotá, to sa dozviete v rozprávke Veroniky Martinkovej.

  Malá Anička je práve na prázdninách u babky. Každý deň spolu chodievajú ku babke Žmurkalke po čerstvé mlieko. Jedného dňa Aničkinu babku náhle rozbolí noha a ona si musí ľahnúť. Vyhlási, že dnes ostanú všetci bez mlieka - Anička, babka aj kocúrik Čuf. Lenže keď stará mama zaspí, Anička sa rozhodne, že to len tak nenechá... Ako sa z na prvý pohľad skromnej zápletky môže stať pekné dobrodružstvo, vám rozpovie Viera Bálinthová v rozprávke Nikolaja Pečorského Prvá cesta.Hľadajte ju v našej dvojhodinke pre najmenších.

Bol raz taký obuvník, ktorého už dlho nik nepožiadal, aby mu ušil topánky, čižmy alebo krpce, a tak celá rodina žila vo veľkej biede. Jedného dňa sa nešťastný majster túlal lesom a stretol trpaslíka. Ten mu sľúbil nielen prácu, ale aj poriadnu plácu. Čo by ste si vy vypýtali za šitie obrovského množstva malých čižmičiek? Ako sa dohodli Chudobný obuvník a trpaslík a či aj bohatý človek môže ostať skromným, sa dozviete vo vysielaní pre najmenších v rozprávke Miroslava Antona Husku.

  O tom, že pýcha predchádza pád a že skromnosť je veľmi dôležitá vlastnosť, bude aj rozprávková hra podľa príbehu ruského spisovateľa Nikolaja Telešova Zorenka. Otec (Július Pántik) múdrej a dobre cárice (Eva Kvietiková) si myslí, že je na svete najmocnejší. V jeho kráľovstve sa ale zjaví múdry starček (Jozef Budský) a ten mu prezradí, že onedlho príde ktosi, kto bude ešte mocnejší než on. A že do roka a do dňa nielen celé jeho kráľovstvo, ale i jeho dcéru získa... Rozprávkovú hru pre rozhlas napísala Helena Križanová-Brindzová.

Pyšná princezná je známy príbeh o kráľovi Miloslavovi (Dušan Jamrich) a princeznej Krasomile (Magda Vášáryová). Princ Miloslav sa vyberie von zo svojho šťastného kráľovstva, aby získal ruku princeznej. Prezlečie sa za záhradníka a v susednej krajine zistí, že Krasomila je síce krásavica, ale skromné srdce jej veru chýba. Má ho pyšné a tvrdé ani kameň... Či sa Krasomila napokon rozhodne premôcť svoju pýchu, to sa dozviete v rozprávkovej hre, ktorú pre rozhlas napísala Elena Antalová na motívy príbehu Boženy Němcovej.

  Mlynár Pankrát má doma koníka so zranenou nohou. Pekne-krásne ho vylieči a kôň mu za odmenu v mlyne pomáha. Ibaže Pankrát ho nemá čím nachovať, a tak mu nosieva obed i raňajky celá dedina. Neďaleko Pankráta býva susedovie chlapec Filka. A ten je veru poriadne neprívetivý. Jedného zimného sivého dňa koník zaklopká na bránu Filkovej babky. Chlapec neochotne vstane a ide k bráničke. Filko sa však s koníkom nechce podeliť o svoj chlebík. Namiesto toho koníka udrie po nozdrách a teplý chlieb odhodí do snehu. Vzápätí v korunách stromov zahvízda ostrý vietor... Ako sa z pyšného a krutého chlapca stane chlapec skromný a dobrý, sa dozviete v rozprávke Konstantina Paustovského Teplý chlieb. Rozprávať bude Helena Geregová.

  Čarovná palička je rozprávka o zázračnej princeznej. Zázračnej preto, lebo je trochu iná. Zlá víla ju totiž prekľaje a princezná Cypriánka (Kristína Sviteková) sa nenarodí ako ľudské dieťa, ale ako opička. Napriek svojmu ťažkému údelu je skromná a dobrá, a keď sa jedného dňa ocitne na brehu mora, zamiluje sa do tamojšieho princa (Daniel Fischer). Lenže Cypriánku nútia do vydaja za opičieho kráľa. Ona sa však tak ľahko svojmu osudu nepoddá a rozhodne sa utiecť... Ako sa dobrodružstvo odvážnej princeznej skončí, to sa dozviete v rozprávkovej hre Čarovná palička, ktorú napísal Ivor Gogál.

Slovenská ľudová rozprávka O troch grošoch je príbehom skromnosti, zodpovednosti, múdrosti, ale aj prešibanosti. Určite ju dobre poznáte. Ak náhodou nie, stretnete v nej chudobného cestára (Matej Landl) a nespokojného kráľa (Emil Horváth ml.). Kráľ má totiž hlavu v smútku, lebo nevie, ako naplniť kráľovskú pokladnicu. Pomôcť mu nevedia ani ministri. Tí sa totiž domnievajú, že kráľovstvo bude prosperovať vtedy, keď sa budú mať dobre oni. A tu zrazu akýsi otrhaný človek ťažko pracuje a ešte si pri tom spieva! Odkiaľ sa berie jeho radosť? A ako dokáže vyžiť z troch grošov, keď jeden vracia a jeden požičiava? Odpovie vám rozprávka zo zbierky Pavla Dobšinského, ktorú pre rozhlas spracovala Gabriela Rothmayerová.

  A je to tu. Posledná časť rozhlasovej epopeje Tajomná píšťala. Na konci príbehu sa dostávame vlastne na začiatok a ku koreňu celého problému. Vraciame sa veľa stáročí nazad, do doby, v ktorej sa vyostrila vojna medzi vodníkmi a ľuďmi súše. Ocitáme sa na dvore cisára Rudolfa (Richard Stanke), ktorý očakáva príchod vodníckeho kniežaťa Esoxa (Martin Kaprálik). Esox vezie tajomnú píšťalu, ktorou ovláda pohyby všetkých vôd. Vodníci sa chceli s ľuďmi podeliť o svoju moc nad vodami a zakopať tak vojnovú sekeru, lenže tajomná píšťala zmizla. Aquabella (Jana Lieskovská) a Lukáš (Ľubomír Bukový) sa preto vydali do minulosti, aby zmiznutiu zabránili. Aby šialený barón (Vladimír Jedľovský) nezničil svet jednou mohutnou povodňou... Piata časť fantasy seriálu Zuzany Križkovej a Juraja Raýmana sa volá Na konci čias.

Autorky scenára: Rozália Vlasková a Veronika Dianišková

Ilustračné snímky: TASR/Martin Baumann, Clara Bastian, Bystrík Vančo, June illustration

Živé vysielanie ??:??

Práve vysielame