Týždeň záhadných miest

Týždeň záhadných miest


Tento týždeň vás v našich príbehoch zavedieme na všakovaké záhadné a nezvyčajné miesta. Napríklad sa zájdeme pozrieť tam, kde býva slniečko, vojdeme do Zázračnej skrine, ktorá nám porozpráva svoj príbeh, pozdravíme Hmlového koňa, ale i krutú Pani medenej hory. Napijeme sa z Jelenieho prameňa, snáď nás pritom minie Agarova pomsta, aby sme si napokon oddýchli v Tajomnej záhrade.

O čarovnej čajovni napísala príbeh Veronika Martinková. Chopili sa ho malí herci z Detskej rozhlasovej dramatickej družiny pod vedením Zuzky Jurigovej-Kaprálikovej spolu so svojimi staršími hereckými kamarátmi. Na tomto záhadnom mieste sa v dvojhodinke pre škôlkarov a škôlkarky stretneme s babkou Snárkou Korenárkou (Soňa Ulická), jej vnučkou Mary (Alžbeta Hrnčiariková) a ich nezbedným, ale zato rozprávajúcim kocúrikom Pazúrikom (Ondrej Kaprálik). A k ich príbehu si dáme aj nejaký zázračný čaj. Napríklad: Čaj Školuvynechaj! Mňau!

  Boli ste už Na návšteve u slniečka? Hlavní hrdinovia našej rozprávky pre najmenších majú veľmi dobrý dôvod ho navštíviť. Kde asi slniečko býva? Musí to byť veru záhadné miesto... Rozprávku o zvieratkách napísala Mária Ďuríčková a vyrozpráva vám ju Eva Krížiková.

  Miroslav Demák je slovenský spisovateľ zo srbskej Vojvodiny a jeho rozprávkou sa začína prvý príbeh z rozprávkového seriálu Tajomstvá zázračnej skrine. Pretože práve v zásuvkách starej skrine sa skrývajú tie najkrajšie príbehy. Len si treba privolať mušku Svetlušku, aby nám na tieto rozprávky trošku posvietila. Tento týždeň zo starej skrine vytiahneme Príbeh starých huslí, ktorý vám porozpráva Zdena Grúberová.

  Na nádhernom a záhadnom mieste sa ocitneme aj so žabiakom (Alfréd Swan), a to uprostred močiara. Pretože močiare síce občas na ľudí pôsobia strašidelne, ale v skutočnosti sú celkom veselé, čarovné, a žije v nich veľa múdrych zvieratiek. A keď nad močiarmi stúpa hmla, vtedy sa zvykne ukázať aj Hmlový kôň (Miroslav Dvorský). Tak sa volá aj rozprávkový príbeh fínskej autorky Kirsti Puhtila, v ktorom, čuduj sa svete, nestretnete ani človiečika. Zato hlas prírody v nej zaznie naozaj naplno...

  Pani Medenej hory nie je len názov rozprávkovej hry, ale aj bytosť (Zdena Grúberová), skoro ako víla, ktorá žije na tajomnom mieste uprostred Uralu. Baník Stepan (Leopold Haverl) ju tam jedného dňa celkom náhodou stretne a táto zvláštna pani mu dá ťažkú úlohu. Baník ju splní a ona sa mu dobre odmení. Nášmu hrdinovi sa potom pritrafí veľké šťastie, ale víla v horách nie je len láskavá, ale môže byť aj krutá. A tak Stepanovi nie je súdené si v pokoji pridlho nažívať. Povesťový príbeh zo zbierky Pavla Petroviča Bažova o tajomných malachitových horách pre rozhlas napísala Helena Križanová-Brindzová a odporúčame ho predovšetkým poslucháčom a poslucháčkam od deväť rokov.

  Tento týždeň nebudú zaháľať ani naši kamaráti z divokého západu. Ani zálesáci, ani Apači. Juraj Predmerský bude rozprávať už 32. časť Winnetoua. Winnetou a Old Shatterhand sa práve v tejto časti stanú pokrvnými bratmi, tak si to nenechajte ujsť!

  Pred týždňom sme si v našej dobrodružnej dvojhodinke hneď po Winnetouovi pustili Tuniekraj, a tento týždeň na jeho miesto nastúpi Agarova pomsta. Čo majú tieto dva príbehy spoločné? Oba sú inšpirované slovanskými legendami a oba napísal Marek Kupčo. A ešte - obidva sú naozaj poriadne dobrodružné! Samoslav (Michal Jánoš) vída v snoch svoju Belicu, ktorá z tábora zmizla. Čo sa s ňou stalo a prečo sa chce vrátiť? Kým to Samoslavovi priatelia stihnú zistiť, k dedine sa priblížia diví ľudia, ktorí strážia tajomstvo mohýl... Napriek bitkám, cez ktoré vás príbeh povedie, napriek všetkým tajomným miestam, na ktorých sa odohráva, nakoniec každý dostane to, čo si zaslúži. A dobro, ako to už v našich príbehoch býva, zvíťazí nad zlom. Príbeh odporúčame poslucháčom a poslucháčkam od osem rokov.

  Mary Lennoxová (Martina Götzová) je zatrpknuté dievčatko, na ktoré čaká úplne nový život. A veľa tajomstiev. Narodila sa v Indii a jej rodičia len nedávno zomreli na akúsi zákernú chorobu. Vtedy sa objaví slečna Martha (Dagmar Bajnoková) a odvedie Mary do Anglicka k strýkovi, o ktorom Mary nikdy nepočula. Možno túto malú slečnu poznáte z knihy Frances Hodgson Burnettovej. Záhadných ľudí aj miest je v tomto príbehu veru dosť. Napríklad strýko - Archibald Craven (Ľubomír Paulovič) sa na verejnosti takmer neukazuje. Z jeho domu sa zo zakázanej izby ozýva detský plač a jedna zo záhrad jeho panstva je vždy zamknutá. Nebojte sa, toto nie je horor, ale jedna z najlepších kníh pre deti. Tajomstvo záhrady pre rozhlas spracovala Lucia Párnická.

book_114693_thumb.jpg

Jelení prameň musí vyvierať v Bulharsku, pretože odtiaľ pochádza rovnomenná ľudová rozprávka. Rozpráva príbeh Ivanka (Pavol Mikulík) a Marienky (Anna Bučinská), ktorí na úteku pred zlou macochou (Beta Poničanová) prídu do ďalšieho nešťastia. Ivanko sa napil z jelenieho prameňa a premenil sa na jelenčeka. Studnička totiž bola začarovaná. Smeli z nej piť len zvieratá a ľudia im v tom nesmeli brániť. Dobrá víla (Erika Bauerová) však vie, že Ivanko o zákaze nevedel a jeleňom brániť nechcel. Zachrániť ho môže len jeho obetavá sestra. Príbeh ale nebude až taký smutný, v lese sa totiž z ničoho nič objaví ešte princ (Peter Mikulík) so svojím šašom (Marián Labuda). Bulharskú ľudovú rozprávku upravila Evdalina Uzunovova a pre rozhlas ju spracoval Milan Odran.

  „Mali chudobni chlapčik vibral še do službi, bo doma bula bida. Nebulo co do ustoch vložic a dzeci bulo i vecej." Tak sa začína rozprávka o malom pastierikovi z chudobnej rodiny. „Pastirik" bol dobrý chlapec, preto sa mu hneď v prvej službe pošťastilo stretnúť čarovného deduška, ktorý mu daroval Zazračni dzvonček. Ak ste zvedaví, aké schopnosti zázračný zvonček mal a kam až pastierika zaviedol, vypočujte si ďalšie čítanie na pokračovanie z košického štúdia z cyklu Detskými ušami. Zázrak bude aj to, ak budete rozumieť každému jednému slovu, pretože slovenskú ľudovú rozprávku zo zbierky Jozefa Kolarčíka Fintického vám v šarišskom nárečí prečíta Peter Himič. 

Program rádií

Autorky scenára: Rozália Vlasková a Veronika Dianišková

Ilustrácie: Inga Moore, Enkel Dika, August Ro, Veronika Lesana Rencková, Viaceslav Nazaruk, Andrew Wyeth, Shishkin Andrey, Helen Stratton, Cicily Mary Barker

Živé vysielanie ??:??

Práve vysielame