Týždeň na ostrove

Týždeň na ostrove

Aj veľryba občas vyzerá ako taký menší ostrov. Kedysi si ju s ním námorníci veru aj poplietli. S jednou veľrybou, alebo skôr veľrybou rodinkou, sa stretneme v Buvirozprávke o veľrybiatku. Veľrybí rodičia čakajú svoje prvé veľrybiatko, ale ono sa akosi nie a nie narodiť... Buvirozprávky stvoril Daniel Hevier a hudobníčka Soňa Horňáková, ktorá vám na konci zaspieva Uspávanku pre veľrybiatko. Rozprávku vám v dvojhodinke pre najmenších vyrozpráva Marián Geišberg.

  Z dvojhodinky pre najmenších odišiel Emčo a namiesto neho prichádza Dominika. Dominika je deduškova vnučka, čo znamená, že sa každý večer pred spaním stretávajú pri Rozprávkach pre vnučku. Deduško (Leopold Haverl) dievčatku (Dominika Žiaranová) rozpráva rozprávky a spieva pesničky. Aké? To sa už dozviete v seriáli Milana Ferka.

  Boli ste už niekedy na havajských ostrovoch? Práve tam sa ocitneme v rozprávkovej hre Oľgy Bednárovej-Keltošovej Kawelo. A tak sa volá aj hlavný hrdina príbehu (Alfréd Swan). Rodičia sa z neho najprv veľmi netešia, lebo synov už majú dosť. Ale babička (Emília Haľamová) dá chlapcovi meno hodné vládcu. Jeho osud teda nebude celkom obyčajný...

  Čo by bolo, keby... sme uvideli pirátsku loď? To sa bude pýtať Veronika Dianišková spolu s majstrom zvuku Dušanom Kozákom historičky Lucky Kvasňovskej. Všetci traja vás pozývajú na pirátsky výlet do Karibiku, kde sa doplavíte aj na všelijaké ostrovy. Napríklad aj na také, na ktorých v istom období žili skoro len samí piráti a pirátky! Nasaďte si pirátsky klobúk, drevenú nohu, prelepte si jedno oko čiernou páskou. Ak máte papagája, šup s ním na plece a počúvajte. Ostroooov na pravobokuuuuu!

  Bol raz jeden starý, staručký parník. Len si tak vysedával v prístave na vlnách a túžil sa plaviť po rieke ďalej do mora. Alebo aspoň k bielemu kameňu, na ktorom boli všakovaké chodníky, studničky a lavičky. Bol to taký ostrovček, ibaže na rieke. Najlepšie to tam všetko pozná rybár Tomáš. Ako sa celý príbeh zapletie a kam sa smutný parník dostane, to sa dozviete v ďalšej Ententýnovej rozprávke s názvom O starom parníku. Napísal ju pre vás Ján Uličiansky a rozprávkovým hlasom ju bude rozprávať Ctibor Filčík.

  Aj tento týždeň si spomenieme na Juraja Bindzára. S jeho Robinsonom sa ocitneme, ako inak, na ostrove. Tento známy príbeh pôvodne vymyslel Daniel Defoe, ale práve Juraj Bindzár ho pre rozhlas veľmi zaujímavo prepísal a zdramatizoval. Budeme aj na ostrove, aj v rozhlasovom štúdiu. A všetky kamene, vlny, papagáje i zvieratá ožijú v hlasoch hercov... Druhú, záverečnú, časť tejto dobrodružnej hry vysielame najmä pre poslucháčov a poslucháčky od 9 rokov v našej dobrodružnej dvojhodinke. A aby toho nebolo málo - ako Robinson sa vám predstaví sám Marián Geišberg!

  Pri troške predstavivosti nájdete ostrovy aj vo vnútrozemí a dokonca na to nepotrebujete ani rieku. V programe Rozálie Vlaskovej Zvedavec totiž navštívime Slovenské ostrovy. Čo to môže byť? Sú to mestečká a dedinky v srbskej oblasti menom Vojvodina, ktoré pred tristo rokmi založili naši predkovia. Voláme ich „dolnozemskí Slováci". Ďalších takýchto zahraničných Slovákov môžete stretnúť v Rumunsku a v Maďarsku. Zo slovenskej časti Uhorska odchádzali na juh osídliť územia vyľudnené po vojnách s Turkami. Ale poháňali ich aj iné dôvody - náboženské prenasledovanie, pretože väčšina týchto ľudí sa hlásila k evanjelickému vyznaniu. Vojvodinskí Slováci si zachovali reč aj zvyky, ktoré si pred mnohými rokmi priniesli z domova. Tie sa, samozrejme, trošku zmiešali s tými srbskými. Ak stretnete Slováka z Vojvodiny, určite vás uchváti jeho starobylá reč. A stretnúť ho môžete napríklad aj v škole alebo v práci, pretože čoraz viac dolnozemských Slovákov sa vracia na Slovensko. Dvoch z nich (Andrea Mega, Vladimír Kabas) vám predstavíme v programe, ktorý naša redaktorka vyrobila v roku 2012.

  V druhej časti seriálu Marty Hlušíkovej Až raz budem kapitánom sa hlavný hrdina, Samko Malý, o malý kúsok priblíži k svojmu námorníckemu snu. Na návšteve mamy v nemocnici sa ukáže, že Samko bude musieť byť bez nej trošku dlhšie. Stará mama však musí odísť do kúpeľov, a tak sa chlapca ujme ujo Roman. Už podľa názvu druhej časti seriálu - Ujo Roman, hviezdy a kapitánsky výcvik - je jasné, čo Samka aj nás čaká. Porozpráva vám o tom Daniel Výrostek.

Veronika Klímová.clanok.jpg

Jedna časť Britských ostrovov sa nazýva Wales. Nachádza sa v juhozápadnej časti ostrova Veľká Británia a na ostrove Anglesey. A tu si ľudia rozprávajú rozprávku o tom, Prečo je more okolo Walesu také slané. Teraz vám to, pravdaže, neprezradíme. Ale môžeme naznačiť, že za všetko môžu traja bratia (Ľubo Roman, Eduard Bindas, Igor Čilík), jedno prasiatko a čarovný mlynček. A trochu možno aj to, že hlavní hrdinovia - Maldwyn (Ľubo Roman) a jeho žena (Viera Topinková) - veľa múdrosti nepobrali. No povedzte, čo by ste urobili, keby vám dal brat prasa a poslal vás do pekla? Nuž, vy asi nič. Ale Maldwyn a jeho žena sa do toho pekla, za samotným Belzebubom, poslušne vybrali. Waleskú ľudovú rozprávku zdramatizovala Libuša Takáčová a scénickú hudbu zložil Anton Vranka.

  Poznáte to. Keď prší a vy ste ešte len dieťa, je to horšie, ako byť na opustenom ostrove. Nikam sa nedá ísť, nič sa nedá robiť. S Brittou a Annou ste sa včera pohnevali a bratia ležia prechladnutí v posteli. Líza si naozaj zúfa a prosí mamu o pomoc, aby ju zbavila nudy. Čo mama hlavnej hrdinke nakoniec poradí a ako sa Deti z Bullerbynu nakoniec zabavia, vám prezradí Emília Vášáryová v čítaní z knihy Astrid Lindgrenovej.

helena zmatlikova.jpg

Program rádií

Autorky scenára: Rozália Vlasková a Veronika Dianišková

Ilustrácie: Sam Bosm, Orelly.Deviantart, Maurice Sendak, Mike Yamada, Norma Angelica Pedraza Pacheco, Jacob Grand, Veronika Klímová, Kelly Murphy, Anna Simmons, N.C. Wyeth, Helena Zmatliková

Živé vysielanie ??:??

Práve vysielame