Mesiac detí, 2. časť

Mesiac detí, 2. časť

Druhý týždeň „Mesiaca detí" sa ukázal ako taký „týždeň detských hrdiniek". Zaspievate si s Lalenkou, zahráte futbal s Adelou, zalietate s Alžbetkou, po alpských lúkach vás prevedie Heidi a z jedného rozprávkového domu vykuknú Mimi a Líza, aby sa konečne spoznali.

A rozprávkovým dievčatkom je aj Dominika. Jedného dňa zasadila do hriadky tekvicu. A tá tekvica navidomoči rástla. Keď sa rozpukla, „vyškrbalilo" sa z nej chlapčiatko... Dominka ho nazve Kukulíkom a títo dvaja malí hrdinovia spolu zažijú všakovaké dobrodružstvá od výmyslu sveta. Príbehy z rozprávkového seriálu Dominika a Kukulík podľa obľúbenej knižky Márie Ďuríčkovej „Braček z tekvice" vám bude v nasledujúcich týždňoch rozprávať Gustáv Valach.

  Kamarát je rozprávková hra, pri ktorej si aj zaspievate, je totiž až po uši plná pesničiek. Chlapec (Michal Michna) sa skamaráti so Škovránkom (Marcela Molnárová). Vyberú sa spolu na vandrovku a tam stretnú mačku aj s jej ježibabou (Magda Paveleková). Alebo naopak? V každom prípade, chlapec chce zachrániť svojho malého kamaráta, preto bude musieť nájsť morský kvet, hviezdu, aj slnko... Takže sa vyberie veľmi, ale naozaj veľmi ďaleko a riskovať bude naozaj všetko. Rozprávkovú hru o sile priateľstva napísal Jozef Mokoš.

  Ďalšia rozprávková hra s pesničkami, v ktorej vystupuje detská hrdinka, sa volá Lalalila. Napísala ju Bibana Walnnerová a je o dievčatku Alenke (Zuzana Kapráliková), ktoré si stále pospevovalo. Preto ho aj Lalenkou zvali. Jedného dňa Lalenka stretne maliara (Ľubo Roman) a ten ju namaľuje. Do rozprávky vstúpi aj striga Omelkyňa (opäť Magda Paveleková), či kocúr Cyklámen (Alfréd Swan), takže sa máte na čo tešiť!

  Modro alebo rozprávka o lietajúcej Alžbetke je rozprávková hra Beaty Panákovej podľa knižného príbehu Daniela Pastirčáka. Malá Alžbetka (Alžbeta Hrnčiariková, neskôr Zuzana Porubjaková) dostane krídla od dedka Jančiho (František Kovár) a veselo si lieta. Na oblohe spozná dúhového vtáčika (Pavol Plevčík) a už nechce byť s nikým iným. Vtedy sa dedko Janči nahnevá a privedie zvláštneho hosťa - zlatú klietku (Peter Kadlečík). Alžbetka sa však zatvoriť nenechá. Koho ešte stretne a ako sa jej bude ďalej lietať, to sa dozviete v príbehu o láske i slobode, o zrodení i starnutí. Hra mala v rozhlase premiéru len nedávno a aj my sme ju do nášho vysielania zaradili po prvýkrát. Našim malým poslucháčom ju odporúčame počúvať s rodičmi alebo inými dospelákmi, pretože je určená aj (alebo možno najmä) im.

veronika Klímova.clanok.jpg

Na futbalovom ihrisku detského domova sa rozohrávajú aj iné hry než futbal. Skvelou futbalistkou je Adela (Nina Mačajová), ktorá sa na celý svet hnevá za to, že v detskom domove, spolu s bratom Adamkom, vôbec skončila. Je už predsa veľká a dokáže sa postarať o seba, Adama, aj o svoju mamu. Adela neznáša nespravodlivosť a chalanom na ihrisku ani mimo neho nič nedaruje. Vtedy máva problémy u sestry Terezy (Dáša Rúfusová). Našťastie má v domove jedného skvelého kamoša - uja Štefana (František Kovár). Ten pracuje v kotolni a deťom rozpráva tie najneuveriteľnejšie dobrodružné príbehy. Všetky tieto zápletky vymyslel a do rozhlasovej hry vplietol Peter Karpinský. Aj túto hru o malej - veľkej hrdinke si u nás vypočujete po prvýkrát.

  Mimi žije vo svete za zatvorenými očami. Všetko spoznáva svojimi rukami, ušami, nosom a srdiečkom. Izbu má vždy upratanú, aby sa nepotkla, napríklad o rozhádzané hračky. Líza má oči dokorán a za každým rohom tuší nejaké dobrodružstvo. So svojou mamou sa prisťahovala do domu, v ktorom býva Mimi s oteckom. Ako sa dievčatá spoznajú, sa dozviete v prvej časti obľúbeného seriálu Mimi a Líza. Príbeh s názvom Tmy sa nemusíš báť vám rozpovedia Mimi (Ema Mercová) a Líza (Grétka Fedora Homzová). Ale spoznáte aj jedného šaša (Petra Polnišová), Lízinu mamu (Táňa Radeva) a Miminho ocka (Roman Feder). Seriál pripravila Alexandra Salmela podľa knihy Kataríny Kerekesovej, Kataríny Molákovej a Alexandry Salmely. A všetci dobre vieme, že kniha zas vychádza z obľúbeného animovaného seriálu, ktorý vymysleli dve už spomínané Katky - animátorky.

mimi.jpg

Čo si predstavíte pod menom Sadrová sedmička? Sedem sadrových trpaslíkov? Vôbec nie. Sadrová sedmička je seriál o deťoch, ktoré skončili v nemocnici, v jednej veľkej izbe a spája ich sadra - na nohách, na rukách a ktovie, kde všade si možno ešte spraviť úraz. V prvej časti seriálu Vladimíra Klimana dostanú sadroví kamaráti prírastok do izby - chlapca, ktorého čaká operácia očí. Ako dopadne epizóda s názvom Nevinný žart,sa dozviete už v piatok. Účinkujú: Viera Richterová, Peter Rúfus, Róbert Roth, Ivan Šándor a ďalší.

  Až do švajčiarskych Álp sa vyberieme za dievčatkom Heidi. Poznáte ju, však? Ak náhodou nie, Heidi (Anna Bučinská) je sirota. Štyri roky žila so svojou tetou (Erika Bauerová), ale to sa musí zmeniť, keďže teta odchádza za prácou do Frankfurtu. Heidi preto dovedie k mrzutému starcovi do hôr. Vlastne, je to Heidin vlastný dedko (Martin Gregor), ktorého ľudia z dediny nemajú veľmi v láske. Okrem deduška žije na statku aj pastierik kôz, Peter (František Bača). Heidi sa život v horách medzi zvieratami a vetrom ošľahanými ľuďmi okamžite zapáči. Ale kto pozná príbeh Johanny Spyriovej, ten vie, že táto radosť nepotrvá večne. Rozhlasovú hru podľa svetoznámeho detského románu napísala Viera Weidlerová a jej prvú časť si vypočujete už tento týždeň v piatok.

Program rádií

Autorky scenára: Veronika Dianišková, Rozália Vlasková

Ilustrácie: Lucy Fleming, Jessie Wilcox Smith, Julianna Swaney, Veronika Klímová, Miriam, Ruth Sanderson, Katarína Kerekesová, Boris Šíma a Ivana Šebestová.



Živé vysielanie ??:??

Práve vysielame