Hviezdny týždeň

Hviezdny týždeň

Keď sa v noci pozriete na oblohu, koľko hviezdnych očí tam na vás žmurká? My sa budeme tento týždeň na Juniore k nebu pozerať neustále, veď príbehov o hviezdach a ich všemožných kamarátoch je toľko, že si s nimi nevystačíme len cez deň. A okrem toho sme tento týždeň venovali aj jednému dôležitému človeku. Je to už sto rokov, čo pri svojom poslednom lete zomrel významný slovenský letec, astronóm a politik - Milan Rastislav Štefánik, ktorému sme venovali jednu z našich hier. Tak si zapnite rádio, nasadnite do rakety, poriadne sa oblečte, tam hore, medzi kamoškami hviezdami bude zima!

Bola raz jedna maličká hviezdička. Všetky hviezdy síce vyzerajú zo Zeme malé, ale v skutočnosti sú obrovské. No táto hviezdička bola naozaj maličká. Keď sa raz tak vybrala pospať si do studne (pretože tam hviezdy spávajú),  stretla, čuduj sa svete, Nohátku. Bytosť, ktorá je veľmi milá, ale smutná. Ľudia si o nej totiž myslia, že sťahuje deti za nohu do studne... Buvirozprávku o hviezdičke napísal Daniel Hevier a pesničku, ktorú si v nej vypočujete, vymyslela Soňa Horňáková. A práve túto rozprávku si pustíme v našej dvojhodinke pre najmenších. Rozprávať bude najrozprávkovejší Marián Geišberg.

  Ku hviezdam tento týždeň vyletí aj Obdivuhodná raketa. Ibaže tá je poriadne namyslená. Myslí si, že aj kráľovská svadba sa koná v tento deň iba kvôli tomu, že ona má ukázať svetu svoju nádheru! Rozprávku o tom, že pýcha predchádza pád napísal Oscar Wilde a vyrozpráva vám ju Emília Vášáryová.

  Keď ľudia chodia s nosom zapichnutým v oblohe, znamená to, že sa snažia zahliadnuť kozmonauta, ktorý práve pristáva na vzdialenej planéte. Kozmonaut sa však z vesmírnej výšiny vôbec neozýva. Všetci na zemi zosmutnejú. Len rozprávkár (Karol Machata) blúdi svetom a snaží sa nájsť koniec rozprávky o statočnom kozmonautovi... Ako to celé dopadne, to sa dozviete v našej hviezdnej rozprávkovej hre s názvom Malý princ z Ružovej planéty, ktorú napísal Emil Borčin.

  Robot XYZ v našej rýmovanej rozprávke vôbec nechce pomáhať ľuďom. Celkom omylom má totiž v hlave o koliesko viac. Dokonca aj rozprávky vie pokaziť. Lenže raz trafila kosa na kameň, a robot Kazisvet dievča – Zuzku. No a vtedy sa to všetko zamotá. Alebo rozmotá? Zuzka bude musieť nastúpiť do vesmírnej rakety a... Viac  sa dozviete v prvej časti Kozmických rozprávok Zuzany Zemaníkovej. Rozprávať bude Eva Večerová.

  Hviezdne dieťa je príbeh, ktorý budeme tento týždeň v našom rádiu vysielať po prvý krát, hoci vznikol už v roku 1960. Stretneme sa v ňom s chlapcom, ktorého ako maličké dieťa našli dvaja chudobní drevorubači priamo tam, kde z neba na zem dopadla hviezda... Dieťa naozaj vyrastie na krásavca, akému páru nieto. Také nádherné chlapča v celej dedine ešte nevideli. Ale ako je hlavný hrdina krásny, tak je aj pyšný. Či sa mu podarí zmeniť svoje tvrdé srdce na mäkké a dobré, to sa dozviete v príbehu, ktorý podľa Oscara Wildea pre rozhlas napísala Irena Lifková.

  Náš hviezdny týždeň obohatí ďalšie vydanie obľúbeného programu, tentoraz to bude Čo by bolo, keby sme žili v počítačovej hre? Najlepším odborníkom v tejto oblasti je náš starý rozhlasový počítač Mikro, ktorý sme našli skrytý v archíve obrátenej pyramídy. Naprogramoval ho redaktor Tomáš Bartoněk, o poučných počítačových hrách porozprával Miro Bobik Neumann a svoje obľúbené hry predstavili aj prváci zo ZŠ M. R. Štefánika v Bratislave. Mikro to všetko odmoderuje a pustí aj pekné počítačové rozprávky či pesničky. No a samozrejme, budeme aj súťažiť o knižnú odmenu!

  Kto by nepoznal "hviezdneho macka" ktorého vymyslel spisovateľ Alan Alexander Milne? Samozrejme, nie je ním nikto iný, ako svetoznámy Macko Puf. Tento malý sympatický popletenček si získal svojich nielen malých čitateľov hneď, ako sa objavil na stránkach knižky. A je to už teda pekných pár rôčkov. Jeden z najstarších a najlávnejších rozprávkových mackov sa vám z Rádia Junior prihovorí v prvej časti nového seriálu. Jeho príbehy plné fantázie a dobrodružstva, pri ktorých ho sprevádzajú zvierací kamoši, vám bude rozprávať zábavný hlas Borisa Farkaša, ktorému pomáha Tomáš Lukáč. O hudbu sa postaral Roman Žiaran.

  V "Zdrobneninkovom kráľovstve" majú namiesto hviezd svätojánske mušky. Ale len preto, že to kráľovstvo je také maličké, že by sa na jeho nočnú oblohu hviezdičky nezmestili. A navyše by celú zem mohli zmraziť studeným plameňom. Minule sme vás zoznámili s novým seriálom Daniela Heviera Vtáčik Poštáčik, ktorý tento týždeň pokračuje druhou časťou. O nezvyčajnom kráľovstve vám porozpráva opäť Michal Dočolomanský

  Hlavný hrdina spisovateľa Mareka Vadasa z knihy Útek, musí utekať celé noci celé dni. Počas dňa mu na cestu svieti slnko, v noci hviezdy. Na svojej fantastickej ceste sa stretáva s priateľstvom ale aj s odmietaním, niektorým ľuďom sa totiž nepáči, že je iný. Aj vďaka chlapcovmu príbehu zistíme, že exotické krajiny a ich obyvatelia sú v skutočnosti omnoho bližšie, ako sme si mysleli. A prečo vlastne náš hrdina uteká naprieč mestami, krajinami a kontinentmi len so svojim psom Alanom? To sa dozviete počas čítania na pokračovanie, o ktoré sa postará Martin Vitek a Helena Geregová.

Daniela Olejníková.clanok.jpg

Jozef Repko si pre vás na tento týždeň pripravil hru pre deti a mládež Oči plné hviezd. Ide o príbeh z mladosti Milana Rastislava Štefánika. Dozviete sa v ňom, kto vlastne bol tento slávny muž, o ktorom sa teraz toľko hovorí. Vedeli ste napríklad, že mal až jedenásť súrodencov? Žil síce vo veľkej biede, ale mal šťastie na rodičov, ktorí svoje deti odmala obklopovali knihami a pomohli im so vzdelaním. Náš hrdina mal ku hviezdam ozaj blízko, kým sa stal veľkým svetobežníkom, študoval totiž astronómiu. Tak natŕčajte uši, aby vám z  hry nič neušlo, je to naša pocta tomuto veľkému človeku, tak dôležitému pre slovenské dejiny.

Milan_Rastislav_Štefánik.clanok.jpg

Autorky scenára: Veronika Dianišková, Rozália Vlasková

Ilustrácie: Susan Batori, Henrique Jorge, Lucy Fleming, Dennis Wunsch, Stephanie Figer, Matt Dixon, Olwyn Whelan, E.H. Shepard, wikipedia.org

Živé vysielanie ??:??

Práve vysielame