Daždivý týždeň

Daždivý týždeň

V indiánskej osade na Kukuričnej hore sa už takmer zo všetkých chlapcov stali muži. Iba chlapec Ahajút ešte nevykonal nič, čo by z neho spravilo hrdinu. Osadu zároveň sužuje sucho, pretože nemá z čoho pršať. Všetky mráčiky aj obláčiky totiž požiera strašný Mrakožrút. Takže, čo teraz? Zabojuje chlapec proti príšere? Stane aj z neho muž a hrdina? Dozviete sa to vo vysielaní pre najmenších v indiánskej rozprávke Ahajút a Mrakožrút, ktorú vám porozpráva Pavol Mikulík.

  Napadlo vám niekedy, Prečo si opice nestavajú dom? Nie žeby ho nepotrebovali. Keď moknú, zúfajú si rovnako ako my. Tak prečo si doteraz ešte žiadna opica nepostavila dom? To vám prezradí Eva Krížiková v africkej ľudovej rozprávke v polovici našej dvojhodinky pre najmenších poslucháčov.

  Obláčik Modráčik bol vždy veľmi poslušný. Keď bola búrka, pršal, až sa z neho lialo. Každú chvíľu bol na inom konci oblohy. Podľa toho, kde ho práve potrebovali. Ale keď je niekto taký malý ako Modráčik, musí dávať pozor, aby sa nezrazil s veľkými oblakmi. Pretože oblaky sú ako ryby – veľké prehĺtajú tie malé. Jedného dňa však v správach hlásia, že bude striedavo oblačno a Modráčik celkom presne nevie, ako sa má v takej situácii správať. V našej dvojhodinke pre najmenších sa ocitneme priamo na oblohe a dozvieme sa, Ako bolo striedavo oblačno. Tak nasadnite na chrbát nášmu oblačnému hrdinovi Modráčikovi a počúvajte. Rozprávku Daniela Heviera vám vyrozpráva Zdena Grúberová.

  V rozprávkovej hre Boženy Čahojovej-Bernátovej sa mládenec (Ľubo Roman) vyberie hľadať mračnú horu. Ak ju nenájde, všetci v jeho doline budú trpieť hladom, pretože nezaprší a nezaprší. Na svojej ceste stretne starenku (Viera Strnisková), ktorá ho poprosí, aby jej odniesol otiepku raždia. Junák sa na to s radosťou podujme, keď tu zrazu zistí, že raždie je akési príliš ťažké a starenka veru neobyčajná... Či sa hrdinovi podarí dostať do cieľa, či prekoná všetky prekážky a vráti sa domov, to sa už dozviete v rozprávkovej hre O mračnej hore.

  Malá Rutiale nikomu nepomáha ani kvietky sadiť, ani hriadky okopávať. Akurát v tráve leží, a oblaky pasie. Kým z nich nenaprší. Ako to celé dopadne a či sa vypláca len tak na zemi vylihovať a oblaky pásť, to vám už rozpovie Jela Lukešová. Príbeh napísal litovský spisovateľ Albinas Žukauskas a nazval ho Ako Rutiale pásla oblaky.

  Kde bolo tam bolo, bol raz jeden Dažďový vrch. A na brány jeho mesta jedného dňa zabúchal potulný človek. Aspoň to si o ňom myslí Vrátnik (Martin Huba), ktorý stráži mestskú bránu. Hosťom v meste v skutočnosti nie je len tak hocikto, ale skutočný čarodejník (Karol Machata). Ten vôbec na toto nehostinné miesto nedorazil naschvál, ale zablúdil naň celkom náhodou. Čarodejník totiž na žiadosť princeznej Julienky zo svojho kráľovstva sleduje veveričky. A pri ich sledovaní zablúdil. Lenže jeho pobyt na Dažďovom vrchu sa trochu predĺži a čudesný návštevník spoznáva jeho ešte čudnejších obyvateľov... Rozprávkovú hru napísal Ľubomír Schramek.

Istý kupec (Alojz Kramár) obchodoval so vzácnym exotickým tovarom a mal tri dcéry. Staršie dve (Oľga Zöllnerová, Mája Velšicová )sa celé dni len v čipkách a v zlate obdivovali, tretia, najmladšia (Viera Topinková), bola láskavá a pracovitá. Keď sa opäť chystal na výpravu do zámorských krajín, staršie sestry si rozkázali priniesť drahý tovar. Najmladšia dcéra nechcela nič, len aby sa otec vrátil živý zdravý. Na veľké naliehanie si napokon vypýtala zvláštny kvietok – taký, ktorému z jednej stonky kvitnú tri ruže. Otcove lode aj s tovarom zničila strašná búrka a kupec sám si ledva zachránil život. Dostal sa až k akémusi zvláštnemu zámku, v ktorom boli všetci bez života, akoby z kameňa. Okrem záhadného a obludného hradného pána (Michal Dočolomanský). Ten sa o stroskotanca postaral a prichýlil ho. A starkému sa vlastne zjavil až vtedy, keď sa v kupcovej ruke ocitla Trojruža z jeho záhrady. Jediný dar, s ktorým sa napokon vracal domov, ho pripravil o všetko. Ako je to možné? Ak nepoznáte túto slovenskú ľudovú rozprávku, hľadajte ju v našom vysielaní. Pre rozhlas ju spracovala Elena Bauerová a scénickú hudbu vyčaroval Igor Bázlik.

tQ5v.ludovit_fulla_vyrez_jpg.jpg

Poznáte vtáčika dážďovníka? Chodiť veľmi nevie, ale vo vzduchu dokáže aj spať. Za jeden deň uloví viac hmyzu, ako sám váži. Je ho počuť aj vidieť, ozvláštňuje fádne sídliská. K ľuďom sa nasťahoval, keď stratil svoje pôvodné úkryty v prírode. Ako na našich netušených susedov vplývajú rekonštrukcie budov a čo môže každý z nás urobiť, aby sme s dážďovníkmi, netopiermi, lastovičkami a belorítkami susedili aj naďalej, sa dozviete z programu Rozálie Vlaskovej Zvedavec - Ako nezatepliť dážďovníka. Hosťom programu je Ján Gúgh zo Slovenskej ornitologickej spoločnosti. A čo má dážďovník spoločné s dažďom? Tento najrýchlejší vtáčí letec nemá rád upršané počasie, preto pred ním vždy stovky kilometrov uniká tam, kde neprší a hmyzu je dostatok.

  A keď už sme pri tých zvieratkách, aj Profesor Kurama bude riešiť zvierací problém. Rád by vynašiel maličký strojček, ktorý by pomohol zvieratám a vtákom rozprávať ľudskou rečou. Podarí sa mu to? Ak áno, čo svojím vynálezom zasa spôsobí? Dozviete sa to v rozprávke japonského spisovateľa menom Hisaši Jamanaka. Tretiu časť s názovm O mačke, ktorá hovorila vám porozpráva Karol Machata.

  Daždivý týždeň uzavrieme mimoriadne vzdušným a rozospievaným príbehom. Poletovať v ňom budú bublinky, vánky, obláčiky, víchrice, hromy, guľové blesky aj dáždiky. Bola raz jedna bublinka je rozprávka o bublinke Boženke (Zdena Studenková), ktorá je veľmi smutná. A to aj napriek tomu, že sa neustále chichoce. Možno je to tým, že táto bublinka okrem seba nikoho nemala. Až kým nestretla vánok (Marián Labuda) menom Jaroslav a dáždik (Ivan Krajíček) menom Jozef. Rozprávkový muzikál napísali Elena Antalová a Kamil Peteraj. Nebeskú hudbu zložil Petr Šibilev.

Autorky scenára: Veronika Dianišková a Rozália Vlasková

Ilustrácie: Bernadetta Capriotti, Carine Hinder, Anna Chemyshova, Marina Muun, Ľudovít Fulla, Gareth Lucasart, Garth Williams, Akira Kusaka



Živé vysielanie ??:??

Práve vysielame