Týždeň kníh a knižných hrdinov

Týždeň kníh a knižných hrdinov

Mesiac knihy si na Juniore uctíme, ako sa patrí. Výbornými adaptáciami knižných diel, novou reláciou o skvelom spisovateľovi a spomenieme si aj na vynálezcu kníhtlače.

Čo by bolo, keby... nebola fantázia? To si nevie predstaviť nikto v Rádiu Junior a nevedel si to predstaviť ani Michael Ende, slávny nemecký spisovateľ. Preto napísal množstvo fantazijných príbehov, aby aj on rozšíril ríšu fantázie o nové krajiny, hrdinov a príbehy. Tým najznámejším je Nekonečný príbeh, v ktorom sa vďaka jednej knihe dokáže čitateľ dostať priamo do deja a stať sa záchrancom celej, celučičkej ríše fantázie. Dievčatko Momo a stratený čas zas možno prirovnať k Malému princovi, ale dej tejto knihy je oveľa dobrodružnejší a má skvelý koniec. A napokon Čárymáryfučpunč - silvestrovský horor pre deti, záchrana sveta pred čarodejníkmi, ktorí musia a zároveň aj túžia zničiť čo najviac prírody a ľudí v nej. Z týchto príbehov vám v programe Rozálie Vlaskovej budú čítať Daniela Šencová, Vladimír Seman a Tomáš Bartoněk. A ešte prekvapenie - Daniel Hevier sa s Michaelom Endem stretol a neváha vám o tom povedať viac.


neverending.jpg

Pozor, do našej dvojhodinky pre najmenších prichádza nebezpečne zvedavý hrdina! Do rodiny Mlynárovcov sa jednej zimy pripletie uzimené a špinavé mača. A už tam aj ostane. Dokonca bude možno jazdiť na kolieskových korčuliach. To asi nebude len taký obyčajný kocúr... Rozprávkový seriál (ktorý sa volá rovnako ako knižka) Kocúr na kolieskových korčuliach napísal Ján Uličiansky a rozprávať vám ho bude Richard Stanke. Mňau!

koptak milos.clanok.jpg

Tento týždeň sa z hlbokého morského dna vynoria aj Hlbokomorské rozprávky. Tak sa volá rozprávková knižka Moniky Kompaníkovej, podľa ktorej vznikol rozhlasový seriál. Na morskom dne sa rozprestierajú piesočné pláne, nájdete tam priekopy, ale i vraky stroskotaných lodí. Ale sú aj také priekopy, na ktorých dno sa nedostane ani ponorka. A na takých miestach už nie je vôbec nič. Alebo vlastne... nie je to celkom tak. V tej najhlbšej, najstudenšej temnote býva Ryba Biba. A v tme si svieti vlastným lampášom! O tom, akých má Biba kamarátov a čo sa v takej hĺbke najhlbšej dá vôbec robiť, vám v dvojhodinke pre škôlkarov a škôlkarky bude rozprávať Róbert Šudík.


Veronika Holecová.clanok.jpg

Tento týždeň začne vo vysielaní pre najmenších rozprávať svoje príbehy aj Pán Áčik. Je to taký rozprávkový pánko, ktorý cez deň spí a hlavne sníva svoje sny, aby ich večer mohol rozpovedať zvedavým detským uškám ako rozprávku na dobrú noc. Vymyslel si ho Ján Uličiansky, Oľgu Belešovú si pozval, aby jeho príbehy deťom vyrozprávala a Michal Ničík Pánovi Áčikovi napísal pesničku.

  A ešte jeden seriál štartuje v predškoláckej dvojhodinke. Volá sa Rozprávky z kufríkov a napísala ho Libuša Friedová. Prvý kufrík, ktorý náš rozprávač, Karol Machata, otvorí, bude kufrík doktorský. Môžeme ho volať aj lekárska taška. Je to taký smiešny kožený valec s uškami. Vyzerá ako jazvečík. A patrí veselému lekárovi spod Javoriny. Aký príbeh ukrýva, sa však dozviete až vo vysielaní Rádia Junior.


kufrik.jpg

Jo Nesbø je známy autor veľmi temných detektívnych románov. Ale viete, že tento nórsky spisovateľ napísal aj niekoľko románov pre deti? Práve podľa jednej z jeho detských knižiek vzniklo čítanie na pokračovanie s názvom P prášok doktora Proktora. V Nórsku, v jednom malom, naklonenom domčeku, býva čudný pán. Vyzerá rovnako ako jeho záhrada - je zarastený, šedivý a strapatý. Je dokonca taký zaujímavý, že sa môže stať rozprávkovou postavou. Alebo rozprávkovým vynálezcom? Z knihy Prdiprášok doktora Proktora vám bude dvanásť týždňov čítať Peter Sklár. Preložila ju Eva Lavríková. Príbeh je určený poslucháčom a poslucháčkam od osem rokov.

nesbo.jpg

Felix Salten nevymyslel len obľúbeného Bambiho (hoci aj postava s jeho menom sa v tejto rozprávkovej hre na chvíľku objaví). Vymyslel aj príbeh veveričky Perri (Henrieta Jančišinová), ktorá sa, podobne ako Bambi, musí naučiť pretĺkať sa životom sama. Ale pretože nikomu nie je dobre samému, nenaučí sa len samostatnosti, ale získa aj schopnosť nájsť si správnych priateľov a rozoznať dobro od zla... Lesný príbeh Mladosť veveričky Perri pre rozhlas napísala Eva Križková.


perri.clanok.jpg

V našej dobrodružnej dvojhodinke si budete môcť (okrem Winnetoua) vypočuť aj prvú časť hry podľa románu Jonathana Swifta. Nehovoríme o nikom inom ako o slávnom Gulliverovi! V hre Radka Bachratého sa však nestretneme len s Liliputánmi či s hlavným hrdinom (Emil Horváth) na jeho fantastických cestách, ale zistíme aj to, ako slávna kniha vznikala. Príbeh je určený poslucháčom a poslucháčkam od desať rokov.

artthur rackham.clanok.jpg

K počúvaniu rozhlasovej hry Olovené riadky pozývame deti od deväť rokov, ich starších súrodencov, rodičov aj starých rodičov a vôbec - všetkých, ktorí by radi spoznali život Johanna Gutenberga. Tomuto pánovi vďačíme za vynález kníhtlače, a teda tak trochu aj za to, že si od roku 1455 môžeme veselo listovať v knižkách od výmyslu sveta. Hru o vynálezcovi a jeho vynáleze napísal Slavo Kalný a v hlavnej úlohe budete počuť Ela Romančíka.

Čo by to bol za "Týždeň kníh a knižných hrdinov" bez seriálu Knižky mačky Abecedy? Tentoraz sa ako literárni hrdinovia predstavia chrobáčiky a pavúčiky. Michaela Mrázová vám prostredníctvom knižničnej mačky Abecedy (Soňa Ulická) predstaví knihu Darkus a chrobáky od anglickej spisovateľky M. G. Leonard a potom zaloví medzi domácimi bezstavovcami. Vo výťahovej šachte totiž už čakajú Websterovci - pavúčia rodinka z animovaného seriálu. Nájdete ich však aj v knižke Kataríny Kerekesovej a Vandy Rozenbergovej. V programe účinkujú aj dve členky Detskej rozhlasovej dramatickej družiny - Elenka Mikšíková a Natália Juráková.

boris.clanok.jpg

Knižným hrdinom je aj Vianočka Udatný. Konkrétne, Vianočka Udatný, medveď Mňau, drak Čau a originál princezná Fujara Lopúchová. Títo všetci a mnohí ďalší vystupujú v rovnomennej dobrodružnej v knihe Juraja Raýmana. Prvá časť sa už vysiela, na druhú si počkáte do soboty. A nech vás nepomýli, že príbeh sa začne rozvíjať na Vianoce! Číta Richard Stanke.


vianocka.clanok.jpg

Program rádií


Autorky scenára: Veronika Dianišková a Rozália Vlasková

Ilustrácie: Melanie Sie, Miloš Kopták, Veronika Holecová, Margaret W. Tarrant, Arthur Rackham, Chris Beatrice, Boris Šima, Vanda Raýmanová

Živé vysielanie ??:??

Práve vysielame