Týždeň nočných tvorov

Týždeň nočných tvorov

Tento týždeň sa na Rádiu Junior ponoríme do tmy. Teda presnejšie, stretneme sa s tvormi, ktoré v tme ožívajú, alebo ju iným spôsobom obľubujú. Tak, pripravte si baterky, ideme na to!

Sedí starček, čaj pije. Nepije čistý čaj, nalial si doň mlieka. Letí okolo sova: Dobrý večer, priateľu! A starček odpovie: Hej, ty, sova, aký som ti ja priateľ? A tak sa pohádajú. Sova zalezie do svojej bútľaviny a odmietne starčekovi na lúke myši chytať. Ako to títo dvaja napokon vyriešia, to vám v rozprávke pre najmenších vyrozpráva Boris Farkaš. Napísal ju známy ruský autor prírodopisných kníh pre deti - Vitalij Bianki. Príbeh sa volá podľa hlavnej hrdinky: Sova. Vypočujete si ho v našej dvojhodinke pre poslucháčov a poslucháčky, ktorí a ktoré chodia ešte do škôlky.

  Nočný tvor je aj ujo Hviezdička, veď celú noc svieti na oblohe. Ale potom... Potom schádza na zem po pavučinovom rebríku a zažíva veľké pozemské dobrodružstvá. Tento týždeň sa s ujom Hviezdičkom rozlúčime. Šiesta rozprávka o ujovi Hviezdičkovi bude aj o panáčikovi zo semaforu. Viac vám prezradí Michal Dočolomanský v rozprávke Ludvíka Středu vo vysielaní pre najmenších.

  Ak niektoré rozprávky končia, iné určite začínajú. Napríklad taký seriál Počúvajte rozprávku. Vymyslel ho spisovateľ Ján Bodenek. Tým najláskavejším hlasom vám rozprávkové príbehy bude rozprávať Emília Vášáryová. Začneme dobrodružstvom Chlapec a kocúrik: „Zo všetkých rozprávok, čo viem, jedinú teraz vyberiem pre všetky deti, mačičky a psíkov, ježkov a somárikov, len nie pre zajačikov..."

  Ako africké zvieratá po dvoch nohách chodili - tak nazval Roman Sorger pásmo o spisovateľovi Jozefovi Cígerovi-Hronskom. V cykle Detská abeceda vám aj so svojimi detskými moderátormi vyrozpráva čo-to o jeho živote. Dozviete sa, ako vznikli kozliatka, ktoré sa vybrali do Ameriky gazdu hľadať i to, čo najradšej jedávajú Budkáčik a Dubkáčik.

Jaroslav Vodrážka.clanok.png

Netopierí princ (Ivo Gogál) načúva nočným tónom zo zámku. Láka ho svet ľudí v údolí, tak ho doň otec na jedinú noc pustí. Požičia mu čarovný kráľovský plášť. A ten plášť má práve toľko perál, koľko je nocí od splnu do splnu. V každej z nich je ukrytý kus princovho života. Ale pretože sa princ zaľúbi, perly túži komusi darovať... Krásny a menej známy rozprávkový príbeh z nášho archívu sa volá Kráľ netopierov, napísala ho Alena Riegerová, upravila Mária Riháková a šuchot netopierích krídel do nôt zachytil Rudolf Geri.

  Plno nočných tvorov sa vyrojí aj v programe pre deti Lovci výletov. Religionistka Lenka Horáková sa kedysi aj so svojím tímom túlala po slovenskom vidieku a zbierala príbehy o strigách, zmokoch, drakoch a iných potvorách. Porozpráva o nich vám, aj redaktorkám Veronika Dianiškovej a Barborke Tallovej. Program sa volá Čo ak stretnem strigu?

  Tento týždeň sa rozlúčime s Mauglím, Baluom či Baghírom v nesmrteľnom príbehu Rudyarda Kiplinga - Kniha džungle. Rozhlasová hra napísaná podľa tohto románu sa volá Človek ide k ľuďom a my si tento týždeň pustíme jej poslednú časť. Príbeh je súčasťou našej dobrodružnej dvojhodinky, je určený poslucháčom a poslucháčkam od 12 rokov a ako dielo z Českého rozhlasu ho vysielame v českom jazyku.

kniha-dzungli.clanok.jpg

Na chrbtoch koní sa prenesieme do hlbokých ruských lesov. V jednom z nich žije strašná Baba Jaga (Viera Bálinthová). A neďaleko zas živorí Vasilisa Prekrásna (Eva Kvietiková) so svojimi naničhodnými sestrami - Marjutkou (Mária Úradníčková) a Oxijušou (Viera Topinková). Jedinou jej oporou je hovoriaca bábika po mamičke (Anna Bučinská). Krásu Vasilisy denne obdivujú traja čarovní jazdci Baby Jagy, ktorých kone nepostoja - Úsvit (Ľubo Roman), Slnce (Slavo Drozd) a Noc (Vladislav Müller). Aj cárovič je jazdec (Pavol Mikulík) a rád by ju obdivoval... Rozprávková hra O troch jazdcoch a Vasilise Prekrásnej je plná čarov, symbolov aj rozprávkových hrôz. Ruskú ľudovú rozprávku zdramatizovala Libuša Blažejová. Igor Bázlik príbeh neopakovateľne dotvoril svojou scénickou hudbou.

  Na starom hrade žilo spolu so svojimi rodičmi jedno malé strašidielko - Šišidielko. Bolo ešte maličké, veď malo len sto rokov. Od rána do večera spalo, ako sa na poslušné dieťa patrí, a po nociach sa prechádzalo po hrade. „Ale ráno nech si doma! Nedovolíme, aby sa naše dieťa túlalo po dňoch." Poslušné strašidielko Šišidielko sa ráno pekne vrátilo k rodičom, vypočulo si rozprávku na dobrý deň a sladko zaspalo. Ale keď už objavilo všetky tajné zákutia na hrade, začalo sa nudiť. Čo bolo potom, sa dozviete z rozprávky Petra Bera Ako zdravia strašidlá. Porozpráva vám ju Ľudmila Mandžárová.

  Všetko sa to začalo psíkom. Jedným osamelým psom. To stretnutie s ním zmenilo celý jeho život. Osamelého psa uvidel jednej zimnej noci, keď sa z ničoho nič prebudil a usalašil sa v okennom výklenku. Možno ho prebudil len zlý sen. Ale nepamätal si ho. No, ale presne z toho výklenku chlapec Joel uvidel psa. Bolo 30 stupňov pod nulou. Kam sa pes vybral? Prečo sa obzeral? Joel naňho nevedel zabudnúť. Čakal naňho každú noc... Tak sa začína čítanie na pokračovanie od slávneho švédskeho spisovateľa Henninga Mankella Pes, ktorý bežal za hviezdou. Príbeh Joela, ktorý vyrastá v mestečku ďaleko v horách len otcom a sám sebe si musí byť mamou, bude pre vás čítať Dušan Cinkota.

cecilia_heikkila.jpg

Program rádií

Autorky scenára: Veronika Dianišková a Rozália Vlasková

Ilustrácie: Catrinn Welz-Stein, Angela Rizza, Pete Revonkorpi, Toko Tanji, Jaroslav Vodrážka, Maggie Vandewalle, Elena Zheleznyak, Manuela Adreani, Viktor Britvin, Oscar Ospina, Cecilia Heikkila




Živé vysielanie ??:??

Práve vysielame