Československý mesiac, 5. časť

Československý mesiac, 5. časť

Na webe Rádia Junior ste sa celý október stretávali s obrázkom najslávnejšieho krtka na Zemi - krtkom významného českého režiséra a výtvarníka Zdeňka Milera. Bol takým maskotom nášho Československého mesiaca. V jeho závere si konečne vypočujete aj jeden z jeho príbehov. Krtko sa v ňom vynorí z krtinca uprostred diaľnice a nevie sa vynadívať na všetky autá, ktoré okolo neho frnkajú sem a tam. Veľmi zatúži po svojom autíčku, na ktorom by sa mohol dosýta povoziť. Či sa mu jeho túžba vyplní, vám porozpráva on sám hlasom Juraja Krena a ešte Július Satinský ako jeho sprievodca a rozprávač. Rozprávku Krtko a autíčko nájdete v úprave Hany Doskočilovej vo vysielaní pre najmenších.

  Klára Jarunková je jednou z našich najprekladanejších spisovateliek. Jej kniha O psovi, ktorý mal chlapca vyšla v desiatich jazykoch. V tom nemeckom dokonca štyrikrát. Preto má aj ona svoje miesto v našom Československom mesiaci. Svetoznámy príbeh psíka, ktorý si hľadá svojho človeka, vám porozpráva Peter Sklár.

chlapec.clanok.jpg

Že nám náš Československý mesiac vrcholí, dokazuje aj to, že sme z rozhlasového archívu vykopali ozajstný zlatý poklad. Rozprávkovú hru Zlatá priadka. Príbeh vám určite netreba predstavovať a najmä nie malého mužíčka, ktorého meno treba uhádnuť... Jednu z najznámejších rozhlasových rozprávok zo zbierky Pavla Dobšinského vybrala a zdramatizovala Mária Ďuríčková. Známe melódie vykúzlil Igor Bázlik a v hlavných úlohách spoznáte Emíliu Vášáryovú a Jozefa Kronera. "Takto, Hanička, takto, takto, takto sa pradie zlatko, zlatko…"

priadka.clanok.jpg

A keď už sme pri tých tradíciách, posvietime si aj na prelom októbra a novembra. Predsa len, sú to také svetielkové dni. Ľudové zvyky, ktoré súvisia s Pamiatkou zosnulých (Dušičky) a Sviatkom všetkých svätých, vám predstavíme v cykle Nezvyčajné zvyky - Dušičky. Dvojčatá Terezku (Ema Mercová) a Samka (Richard Labuda) už poznáte z predchádzajúcich častí seriálu. Tradície spoznávajú u starej mamy (Ľudmila Mandžárová) a tiež vďaka starým denníkovým zápisom starého otca (Martin Kaprálik). Cyklus napísal Ľuboš Machaj na námet Veroniky Lesany Renčkovej.

  Československým, a špeciálne tým českým, rozprávkam nechýba aj láskavý humor. Zmyslom pre humor je známy aj slávny český spisovateľ Miloš Macourek. Okrem Macha a Šebestovej napísal aj rozprávku o útrapách jedného koberca, na ktorom pravidelne jedáva malý Ondrejko. Vcítiť sa do pocitov malého červeného koberca dokáže asi len Miloš Macourek. A ešte Július Satinský, ktorý dostal za úlohu rozprávku Koberec a piškótové omrvinky vyrozprávať.

  Josef Kainar je opäť jeden slávny český tvorca. Básnik, textár, dramatik, hudobník, výtvarník aj novinár. Ak by ste v našom rozhlasovom archíve hľadali jeho tvorbu pre deti, našli by ste rozprávkovú hru Zlatovláska. Ľudovú rozprávku, ktorú upravil aj Karel Jaromír Erben, Josef Kainar spracoval ako bábkové divadelné predstavenie a neskôr ako veľmi obľúbenú veršovanú knihu pre deti. S jeho textom sa potom pohral Daniel Hevier a Alica Bortlíková. V slovenských veršoch si vypočujete príbeh sluhu (Juraj Hrčka) zlého kráľa (Emil Horváth ml.), ktorý napriek zákazu zje kúsok zázračnej ryby. Vďaka tomu začne, rovnako ako jeho kráľ, rozumieť reči zvierat. Kráľ sľubuje najvyšší trest, ale napokon je ochotný ho mládencovi odpustiť, ak mu do paláca privedie zlatovlasú pannu, o ktorej sa zhovárali dva vtáky. Veršované dobrodružstvo na vás čaká na Juniore od soboty 3. novembra.

  Kde bola, tam bola jedna škola a v tej škole bol chlapec - Aurel Aurelián, ktorý musel aspoň raz za deň žalovať. Niektoré deti nemôžu zaspať, kým si nevypočujú rozprávku, ale milý Aurel nie a nie do ríše snov, kým si aspoň raz nezažaloval. Jedného dňa, keď tak žaloval na Evu Evelínovú, zaspal, ako by ho do vody hodil. A prisnil sa mu zvláštny sen... Keď sa ráno zobudil, až potom sa to celé začalo. Hrdinka machuľa sa pokúsila prekaziť Aurelovi celé žalovanie! Rozprávku s názvom O machuli, ktorá ušla napísal Tomáš Janovic a vyrozpráva vám ju Ctibor Filčík.

  Netopier, netovták, netoplaz...Čo je to vlastne za zviera, keď nepatrí ani tam, ani onam? Netopiere nevidia ani na krok a sú plešaté, ale zato majú v oboch ušiach radar. A práve netopier Kajetán sa rozhodne, že zistí, kam netopiere vlastne patria. Veselú rozprávku českého spisovateľa Ludvíka Aškenazyho vám vyrozpráva Boris Farkaš.

  Bol raz jeden panovník a ten sa každý deň vždy znovu a znovu oženil. Na ďalší deň dal však novú kráľovnú sťať. Jedného dňa sa mu do cesty priplietla múdra Šahrazád. Začala kráľovi rozprávať príbeh, ktorý nikdy neskončil a tak sa jej podarilo zachrániť si život. Už asi spoznávate príbehy z Tisíc a jednej noci... Tento týždeň bude Šahrazád rozprávať príbeh o Aladínovi a jeho čarodejnej lampe. V nej býva džin, ktorý majiteľovi lampy dokáže splniť každé želanie... A že prečo vysielame perzskú rozprávku v našom československom mesiaci? Nuž preto, lebo túto verziu prepísal a upravil český spisovateľ František Hrubín. Podľa jeho predlohy potom hru v slovenčine napísal Július Farkaš. Abraky - Dabraky, staňte sa zázraky!

  Keď sa raz Veronika (Kristína Kočanová) a Petrík (Zoro Laurnc ml.) hrali v záhrade, doľahla k nim zvláštna pesnička. Ako ju tak hľadali, hudbu síce nenašli, ale našli psíčka (Stano Dančiak), mačičku (Zdena Studenková) a ich domček. Známy príbeh z pesničkami podľa knižky Josefa Čapka - O psíčkovi a mačičke pre rozhlas napísala Mária Glasnerová, texty piesní vymyslel Zoro Laurinc a hudbu napísal Ján Lehotský.

josef Lada.clanok.jpg

Pokračujeme aj v Mauglího dobrodružstvách v ďalšej časti dodrodružnej hry pre poslucháčov a poslucháčky od 12 rokov s názvom Človek ide k ľuďom. Dobrodružný príbeh podľa známej Knihy džunglí vysielame v českom jazyku a tento týždeň bude Mauglí a jeho kamaráti bojovať so strašnými daulmi.

kniha-dzungli.clanok.jpg

Zlatým klincom nášho československého mesiaca je príbeh o Babičke. Vypočujete si hru o bláznivej Veronke, o pani kňažnej, o živote na dedine, o zvieratách, rastlinách, teplom chlebíku a ľuďoch vôkol piecky. Podľa románu Boženy Němcovej text pre rozhlas zdramatizoval Ján Uličiansky.

Vladimír Tesař.clanok.jpg  

Program rádií

Autorky scenára: Rozália Vlasková a Veronika Dianišková

Ilustrácie: Zděnek Miler, Dana Zacharová, Virpi Pekkala, Artuš Schneider, Goro Fujita, Giuditta Gaviraghi, Bianca Roman Stumpff, Anton Pieck Dutch, Josef Lada, Manuela Adreani, Vladimír Tesař

Živé vysielanie ??:??

Práve vysielame