Československý mesiac, 4. časť

Československý mesiac, 4. časť

O lovcovi na písacom stole je ďalšia krátka rozprávka zo známej Stanice Ententýn. Bude o pánovi spisovateľovi Radoslavovi Radôstkovi, ktorý už napísal rozprávky o všetkom možnom. A tak sa radšej rozhodne napísať rozprávku o všetkom nemožnom. Čo to má spoločné s lovcom a písacím stolom? Počúvajte príbeh Daniela Heviera a dozviete sa. Rozprávku v našej dvojhodinke pre najmenších vám vyrozpráva Ctibor Filčík.

  Veverička Veronka je smutná a nervózna. Prečo? Nuž preto, lebo v lese je zrazu zlý vzduch a nízky tlak. Urobí si kávu a potom celá znechutená odíde na nákupy. A to je začiatok jej dobrodružstiev. V Rádiu Junior sa s ňou budeme stretávať v rozprávkovom seriáli Jána Uličianskeho. Tento týždeň sa v dvojhodinke pre škôlkarov a škôlkarky dozvieme, ako sa jej príbeh začal. Orieškovým hlasom vám o Veronke bude rozprávať Zuzana Kronerová.

  Čo robiť so Žiarovkou, keď zhasne a už sa nedá rozsvietiť? To sa pokúša zistiť malý Rasťo, ktorému práve prestala svietiť tá z nočného stolíka. Jeho kamaráti ju odložia medzi haraburdy, ale zrazu... Viac vám už v príbehu českého spisovateľa Ludvíka Aškenazyho povie Ladislav Chudík. Aj táto rozprávka je určená tým z vás, ktorí ešte nechodia do školy.

  Naša obľúbená československá autorka Krista Bendová vymyslela aj sériu ovocných rozprávok. Vymyslela ju špeciálne pre jesenné vysielanie, aby sme sa dostatočne zásobili vitamínmi a v zime neochoreli. Prvý ovocný Osmijankov príbeh bude O zakliatom jablku a rozpovie vám ho, ako obyčajne, Ctibor Filčík vo vysielaní pre najmenších.

Bizena Plochánova.jpg

Vo Veľkej rozprávke doktorskej bude naozaj veľmi veľa doktorov. Napríklad aj Dr.Evorubač (Vlado Müller). Ten do sultánovho (Gustáv Valach) sultánstva dorazí spolu s poslami, ktorí práve po takomto lekárovi už dlho pátrajú. Spolu sa vynasnažia vyliečiť Princeznú Zubejdu (Zuzana Jezerská). Rozprávkovú hru plnú omylov, vtipov a slovných hračiek napísal slávny český spisovateľ Karel Čapek a zdramatizovala ju Kveta Škvarková. Hudbu zložil Igor Bázlik.

doktorska.jpg

Náš svet bol temný a bez svetla. Tí, čo si hovorili ľudia, jedli len mach a trávu. V pätách sa im plazili prízraky a démoni. Svet bez svetla a tepla umieral, a srdcia tých, čo ešte žili, pomaly chladli. Naša dobrodružná dvojhodinka bude tento týždeň poriadne strašidelná, pretože si pustíme hru pre deti od Mareka Kupča s názvom Navara - strážkyňa svetla. Od štvrtka 25. októbra budeme hľadať čudesnú Navaru a slnečné kamene...

  A keď už budete mať zapnutú našu dobrodružnú dvojhodinku, nezabudnite si vypočuť druhú časť hry z českého rozhlasu podľa románu Rudyarda Kiplinga - Kniha džunglí. Volá sa Jsme jedné krve ty i já a vysielame ju v pôvodnom, českom jazyku. Je určená poslucháčom a poslucháčkam od 12 rokov. Ako rozprávač vás džungľou povedie Jiří Adamíra. Príbeh patrí k rozhlasovým špecialitám a ešte nikdy sme ho v našom rádiu nevysielali, tak poriadne natŕčajte uši!

kniha-dzungli.clanok.jpg

Bol raz jeden veľmi chudobný rybár (Samuel Adamčík), ktorý chodil každý deň na jazero, aby nakŕmil svoj kŕdeľ detí. Jedného dňa sa mu na jazere prihovoril ozrutný vták: „Nájdeš, ale nenič!" A rybár našiel deväť obrovských vajec. Priniesol ich domov, ale žene zakázal pripraviť ich na večeru. Musel sa teda vybrať na jazero znova. Zvláštna príhoda sa zopakovala ešte dvakrát. Rybár vajcia opatroval ako oko v hlave a jedného dňa... Čo sa z nich vyliahlo? Všetko sa dozviete v rozprávkovej hre O Šternberkovi. Českú ľudovú rozprávku zo zbierky Boženy Němcovej zdramatizovala Hana Zelinová. A ešte dve zaujímavosti. Tento príbeh ste u nás ešte nikdy nepočuli, ale napravíme to presne 60. rokov od premiéry rozprávky!

pohadky.jpg

A aby tých rybárov a hovoriacich zvierat nebolo málo, pustíme vám ešte jeden starý poklad. Rozprávku z českej gramofónovej platne Pohádka o zlaté rybce. Názov napovedá, že príbeh si vypočujete v češtine. Známu rozprávku o zlatej rybke upravil a porozpráva sám Jan Werich. V našom vysielaní sa tak stane po prvý raz. Rozprávky v českom jazyku vysielame pre deti od 12 rokov.

  100. výročie Československej republiky sa už blíži, preto vám vo štvrtom československom týždni pustíme ešte jednu českú rozprávku v českom jazyku. Bude to rozprávka najrozprávkovejšia a veľmi voňavá a veselá. Keď povieme, že ju napísal Josef Čapek, možno mnohí z vás uhádnu, že to bude jeden z príbehov slávneho psíčka a slávnej mačičky. Jak si pejsek s kočičkou dělali k svátku dort vám rozpovie Vlastimil Bodský v rozprávke z Českého rozhlasu.

pes.jpg

Keď príde víkend a s ním mizerné počasie, náladu vám môže zachrániť deduško (Július Satinský) a možno aj kúzelný zmrzlinár Halimovič (Karol Čálik) s uhorkovou a tekvicovou zmrzlinou. Barborka (Terézia Šándorová) má totiž narodeniny, takže to musí byť víkend na kúzla ako stvorený. V rozprávkovej hre nášho významného spisovateľa Rudolfa Dobiáša - Víkendová rozprávka - sa to bude kúzlami len tak hemžiť. A k tomu vám bude vyhrávať hudba Petra Breinera. 

Program rádií

Autorky scenára: Rozália Vlasková a Veronika Dianišková

Ilustrácie: Zdeněk Miler, Kim su Yeon, Olivia Chin Mueller, Karolis Strautnieka, Božena Plocháňová, Josef Čapek, kyvie.DevianArt., Manuela Adreani, R. Prombergr, Sophie-M, Josef Čapek, Lisa Beta









Živé vysielanie ??:??

Práve vysielame