Týždeň v podzemných chodbách

Týždeň v podzemných chodbách

Rozhodli sme sa, že vás v týchto horúčavách vezmeme objavovať podzemné chodby. Navštívime jaskyne, bane aj krtkovské chodbičky a tiež zistíme, aké by to bolo, keby sa soľ pod zem prepadla.

Viete, kto sú Baniarici? Nuž, kedysi žila medzi baníkmi taká viera, že im v ich ťažkej práci pomáhajú neviditeľní škriatkovia. Ukazujú sa len pri zvláštnych príležitostiach. A jedného dňa... ale to už vám v príbehu pre najmenších rozpovie Karol Machata, Rozprávku pre vás napísal Miroslav Huska a v Rádiu Junior ju tento týždeň budete počuť po prvý krát.

  Bol raz jeden spisovateľ, ktorý písal pre deti. Zavčasu vstával, neskoro líhal a veľmi sa usiloval. Napísal už viacero kníh, ale spisovateľstvo ho aj tak neuživilo. A tak pracoval v časopise pre deti, čo zasa nebolo také najhoršie. Najradšej písal o zvieratkách. Keď o nich písal, úplne zabúdal na svet. Zo všetkého najradšej písal o krtkoch. V noci sa mu potom snívalo, ako sa ťahá po tmavých podzemných chodbičkách, celý je zaborený v zemi a svet je odtiaľ iný, celkom iný. Jednu takúto Krtkovskú rozprávku spisovateľa Jána Beňa vám vo vysielaní pre najmenších rozpovie Maroš Kramár. 

  Veľké a nezmerateľné bolo kráľovstvo kráľa Permona (Jozef Kroner). Nesmierne boli jeho poklady. A kráľ Permon i jeho poddaní permoníci žiarlivo strážili tajomstvá, ktoré im zverila matka Zem dávno predtým, ako prvý vták rozprestrel krídla nad krajinou. Zázračný kahan kráľa Permona ukazoval cestu k týmto pokladom, a keď sa raz človeku začalo ťažšie na zemi žiť, keď rozprávkam začalo byť smutno a bieda sa votrela do ľudských príbytkov, vtedy sa mládenec (Ľubo Roman) vybral do podzemia poprosiť kráľa Permona o pomoc. Túto rozprávkovú hru napísal Rudolf Dobiáš a patrí k tým najkrajším, ktoré si počas Týždňa podzemných chodieb môžete vypočuť. 

  Po rozprávkovej hre Zázračný kahan ešte ostaneme so spisovateľom Rudolfom Dobiášom v ďalšom rozprávkovom príbehu. Stretnete sa s mládencom (Peter Jerguš), ktorý jedného dňa zavíta do kováčskej vyhne. Na tom by ešte nebolo nič zvláštne, ale junák má nevídanú silu a schopnosti... Rozprávková hra sa volá Železný človek a môžete si v nej ukuť i podkovičku pre šťastie, pravda, ak budete dosť odvážni a nezľaknete sa hlavného hrdinu!

  Ako myši prevetrávali zlaté peniaze je krátka rozprávka pani spisovateľky Mijoko Macutani, ktorá žila až v ďalekom Japonsku. Rozprávka bude o peniazoch, ktoré sú ukryté hlboko pod skalou. Práve o tomto poklade začujú pieseň dvaja mládenci. Ale keď sa dozvedia, že to myšky spievajú, neveria vlastným očiam (a ani ušiam)... Čo sa stane s myškami a tajným pokladom, o tom vám porozpráva najrozprávkovejší rozprávač Karol Machata.

  Tajomstvo Mendipských jaskýň je dobrodružná hra podľa dospeláckeho autora Thomasa Hardyho. Ten žil kedysi vo viktoriánskom Anglicku a dobrodružstvo s názvom Tajomstvo Mendipských jaskýň je jediný príbeh pre deti, ktorý od neho v rozhlasovom archíve máme. Posadajte si, nastražte ušká aj ušiská a počúvajte - stretnete sa s dvoma chlapcami, ktorí sa zatúlajú do neďalekých jaskýň. Majú so sebou chlieb so syrom a jabĺčka a veru sa im zídu, pretože čosi v tej jaskyni vyparatia... Hru pre rozhlas zdramatizovala Viera Protušová. A ani príbeh Thomasa Hardyho sa z angličtiny do Slovenčiny nepreložil len tak, sám od seba. Preložila ho Jarmila Rosíková a tento týždeň si vypočujete prvú časť mendipskej záhady.

  Zabudnutý čert v rozprávke Jana Drdu nemá veľmi čo robiť. Aj v tom svojom pekelnom podzemí už dlho nebol. Volá sa Trepifajkls (Karol Machata), straší na svete len tak podaromnici, pretože veľmi nemá koho. Nikto sa ho už nebojí a poslednú inšpekciu z pekla mal asi tak pred päťdesiatimi rokmi. Ale už si zvykol. Má, koniec koncov, svoju chalupu. Nebojácna tetka Plajznerka (Eva Krížiková) milého čerta jedného dňa prinúti, aby ju prijal za svoju gazdinú. A potom sa len začne harmatanec! Počúvajte príbeh, ktorý pre rozhlas zdramatizoval František Pavlíček a radšej sa poriadne držte za bruchá, aby vám nepukli od smiechu!

  Bol raz jeden kráľ (Marián Slovák), ktorému hlava obelela ako kuchárska čiapka. Rozhodol sa teda odovzdať kráľovské žezlo jednej zo svojich troch dcér. Lenže, ktorú si vybrať? Práve jeho kuchár (Dušan Kaprálik) mu poradil, aby za novú panovníčku ustanovil tú, ktorá ho má najradšej. Princezná Bosalinda (Ivana Kuxová) lásku k otcovi prirovnala k láske ku šperkom. Rosalinda (Natália Bláhová) otca ľúbi ako drahé šaty. Len Maruška (Zuzana Marošová) si so zvláštnou otázkou akosi nevie rady a tak vyhŕkne: "Ja ťa, tatuško, mám rada ako... ako soľ!" Teraz už určite viete, čo bude nasledovať. Že Maruška stretne čarovnú starenku (Zdena Grúberová), že celé kráľovstvo potrápi nedostatok soli a že pán kráľ nakoniec zistí, že je veru Soľ nad zlato. Ale aj tak vám odporúčame vypočuť si rozprávkovú hru od nášho dvorného spisovateľa Daniela Heviera, s hudbou Rudolfa Pepuchu a ešte aj s pesničkami oboch autorov.

  Nie zle sa žije ľuďom pod Borovou horou. Bieda obchádza ich domy, no blahobytom by sme to nenazvali. V dedine ale žije mládenec, ktorého priam spaľuje túžba po bohatstve. Jedného dňa sa pred jeho prahom zjaví človiečik z podzemia, nie väčší ako piaď. A ich príbeh bude pokračovať, sa dozviete v rozprávke Jána Donovala - Dar kráľa Kovovlada. Vyrozpráva vám ju jedna z hviezd rozprávkárskeho neba - Ctibor Filčík.

  Mačacie smaragdy si vyslúži lenivý a intrigánsky Váňa (Július Pántik) od Pani Medenej hory (Jela Lukešová). Váňa so svojou, rovnako lenivou, ženou Marfou (Terézia Kronerová) žijú len z toho, čo dostanú od pánov, keď niečo nažalujú na baníkov. No a keď sa Váňa vyberie hľadať poklady, Pani Medenej hory sa mu za baníkov pomstí. Uralskú ľudovú rozprávku upravil Pavel Petrovič Bažov a o rozhlasovú verziu sa postaral Michal Príbus. V podzemnom kráľovstve bude Váňovi vyhrávať hudba Igora Bázlika.

  V programe Knižky mačky abecedy vám Gabriela Alexová predstaví tri knihy. Najskôr to bude príbeh od Kláry Jarunkovej O Tomášovi, ktorý sa nebál tmy. Tomáš je kocúrik, ktorý patrí Danke a napriek tomu, že je ešte malý, nebojí sa utekať z domu. Ďalšou v poradí bude kniha Andersa Jacobssona a Sorena Olssona Bertove patálie, teda čítanie z chlapčenského denníka. A napokon detektívny príbeh pre deti od Rudolfa Slobodu Hraničný kameň.

.marian_komacek.promo.jpg

Príhody slovenského Pinocchia, chlapčeka z polienka vystrúhaného, budete počúvať v čítaní na pokračovanie z knihy Márie Ďuríčkovej Janko Polienko. V prvej časti sa dozviete, ako Janko prišiel na svet, ako sa člnkoval po potôčiku a ako si ho vystriehla jedna striga. Čo bolo ďalej, vám prezradí Ján Gallovič.

vlasta_barankova.clanok.jpg

Text: Veronika Dianišková, Rozália Vlasková

Ilustrácie: Jakob Hansson, Nikhil Shinde, Eli Moody, Jakob Hansson, Kahler Bakahler, Eugenie M. Wireman, DeviantArt, Kate Wyatt, Goro Fujita, Karel Franta, Peter Uchnár, Jean-Baptiste Monge, Viačeslav Nazaruk, Marián Komáček, Vlasta Baránková

Živé vysielanie ??:??

Práve vysielame