Týždeň na vode a pod vodou

Týždeň na vode a pod vodou

K Medzinárodnému dňu Dunaja, teda 29. júna, sa na Juniore môžete ponoriť do „Týždňa na vode i pod vodou". Pomáhať nám budú rusalky, vodníci, ryby aj námorníci.

Do rieky i k rieke nakukneme v sibírskej ľudovej rozprávke Kapor a líška. Napriek tomu, že v rozprávkach a bájkach býva líška tá prefíkanejšia z dvojice, v tomto prípade to bude kapor, kto si s ňou poradí ľavou zadnou plutvou. Rozprávku upravil Vladislav Stanovský a láskavo vám ju rozpovie Viera Bálinthová. Vo vysielaní Rádia Junior sa tak stane po prvý raz.

  Vedeli ste, že v Dunaji kedysi žili rusalky? Občas vykukli z vody a vybrali sa aj do mesta. V obchodoch platili čistým zlatom. Ľudia ich neradi videli, ale mladý Jug sa k nim vždy pekne správal. Hlavne jedna z nich sa mu zdá najkrajšia a vždy, keď spolu so svojimi družkami odíde, akoby Jugovi polovicu srdca vzala. Rozprávku Dunajská kráľovná o láske medzi človekom a vodnou devou napísala Mária Ďuríčková a rozprávať ju bude najrozprávkovejší rozprávač Karol Machata.

  Počuli ste už meno John Ruskin? Že nie? Nuž, kedysi dávno, v Anglicku, ktoré sa nazývalo Viktoriánskym (podľa kráľovnej Viktórie), žil aj tento pán spisovateľ. Ale nebol len spisovateľom, vedel aj maľovať a rád si zafilozofoval. Na Slovensku nie je až taký známy, ale v Anglicku ho pozná úplne každý. Rozprávku Kráľ zlatej rieky napísal pre dvanásťročné dievčatko Effie Grayovú. Príbeh hovorí o troch bratoch. Dvaja z nich - Hans a Schwartz - sa zaujímajú len o to, čo im môže priniesť majetok. Svojou zlobou tak zobudia severozápadný vietor a ten... Ale viac sa už dozviete v rozprávkovej hre, ktorú pre rozhlas zdramatizoval Stanislav Valentín. Ešte vám prezradíme, že pôvodne sa tento príbeh Johna Ruskina odohráva v rakúskom Štajersku. Časť tohto nádherného kraja zahubili dvaja „čierni bratia" z príbehu svojou chamtivosťou.

  "Bolo kde bolo, za ďalekou diaľkou, za širokou šírkou. Nepotrafíš? Podaj mi ruku, povediem ťa po rudných cestách, po pustých miestach, po tônistom háji, po zelenom kraji. No, už sme tu, na brehu rieky. Vidíš tú starú vŕbu? Ja viem, poznáš aj krajšie stromy, ale vŕba je do rozprávky veľmi súca. Do bútľavej vŕby môžeš pošepkať tajomstvo, ak ti veľmi tlačí dušu. Na vŕbe radi sedávajú vodníci..." Nuž, a takto je to aj v našej rozprávkovej hre Zuzana a vodník. Nechali sme slovo rozprávačke, ale vy už iste tušíte, že sa vodník (Leopold Haverl) zamiluje do mlynárovej dcéry (Viera Richterová). Rozprávkovú hru napísala Mária Ďuríčková a patrí k najkrajším úlovkom z nášho rozhlasového archívu.

  Bol raz jeden rybár. Jedného dňa, keď vytiahol z vody sieť, spadli mu do nej hodinky. Ponoril sa rybár do vody hádam aj deväťkrát, ale po hodinkách ani chýru, ani slychu. Hlavný hrdina smúti a žalostí, pretože chcel hodinky darovať svojmu synčekovi. Malý Nunko ale otecka upokojuje, vraj sa hodinárom vyučí a hodiniek tak budú mať všetci do každého vreca. Lenže hodinky veru nezmizli len tak - nič po nič. Ktosi si ich odniesol... Viac sa dozviete v príbehu bulharského spisovateľa Angela Karalijčeva, ktorý vám vyrozpráva Karol Machata. Šťuka s hodinkami je krátka rozprávka, ktorá je síce staršia, ale do nášho vysielania teraz doplávala po prvýkrát!

  Kam odlieta na zimu vtákopysk? To sa dozviete v detskom cestopise našej redaktorky Veroniky Dianiškovej. Ale pretože tento týždeň je v našom vysielaní predovšetkým o vode a všetkých jej podobách, nenechajte sa pomýliť! Pôjdeme síce do vyprahnutej Austrálie, ale stretneme sa aj s vodnými živočíchmi - krokodílmi, medúzami či bielym žralokom. Program si vypočujete v rámci našej dobrodružnej dvojhodinky.

  V dobrodružnej dvojhodine nezabudneme ani na Julesa Verna. Ten už pripravuje loď a svoj rozprávačský talent, aby potom nasmeroval more i vietor tam, kam chce dostať hrdinov svojho príbehu. Tentokrát sa stretneme s Deťmi kapitána Granta. Manželia Glenarvanovci objavia nečitateľnú správu vo fľaši. Odvážny kapitán sa nevrátil zo svojej plavby. Jeho syn (Michal Michna) s dcérou (Michaela Materáková) sa vyberú poprosiť o pomoc práve lorda a lady Glenarvanovcov (Vladimír Durdík, Viera Richterová). Začne sa tak dobrodružná plavba do rôznych kútov sveta. Verneovku pre rozhlas zdramatizoval Peter Gregor. Tento týždeň si vypočujete prvú časť príbehu.

kniha.clanok.jpg

Čo by bolo, keby... som bol Indiánom? To vám prezradia hostia Veroniky Dianiškovej: Jakub Špoták, Nikol Kwardová a Milan Kováč. Poznajú totiž mayské písmo, mayské pyramídy a dokonca aj súčasných Mayov osobne. Stroj času nás tentokrát prevezie priamo do guatemalského pralesa, kde sa kedysi rozprestierali mayské mestá. Ocitneme sa aj u Mayov - Lakandóncov, ktorí dnes žijú v Mexiku. Dado Nagy bude čítať Lakandónske rozprávky a bude aj súťaž! A pozor, cena je tentokrát naozaj pre Indiánov a Indiánky ako stvorená. Okrem knižiek totiž jeden alebo jedna z vás môže vyhrať aj skutočný, nefalšovaný lakandónsky šíp!

  Čo si predstavíte, keď sa povie, že "rieka z brehov vystúpila"? Možno povodeň? Rozprávková hra Boženy Čahojovej-Bernátovej O rieke, čo z brehov vystúpila je príbehom lásky rieky Tichavy a Mesiaca. Okrem nich v príbehu možno stretnúť aj ďalšie rieky, víry, stromy, trávu... Všetci sú živí a podieľajú sa na romanci Tichavy (Ľudmila Mandžárová) a Mesiaca (Ján Gallovič). Hoci hlavné slovo sa snaží mať rieka Tiesňava (Emília Vášáryová), mama riečky Tichavy. Ako to už často býva v príbehoch Boženy Čahojovej-Bernátovej, aj v tejto rozprávke by ste človeka hľadali márne.

  Naša dobrá kamarátka Johanka v Zapadáčiku vyskočila z rozhlasového archívu na rovné nohy, aby ste s ňou mohli stráviť prvých päť prázdninových týždňov. Rozpletieme spolu s ňou klbko príbehu jej mamy, jej kamošky Maje, a najmä jej samotnej. Z knihy Tone Revajovej bude čítať Zuzana Jurigová-Kapráliková.

Duro Balogh Johanka.jpg

Do bratislavského Dunaja sa ponoríme v programe Bola raz jedna povesť. Ponoríme sa doň s chlapcami (Viktor Vrbiar, Richard Labuda), ktorí na brehu dunaja pásli kačice a najmä s dunajským vodníkom (Martin Kaprálik), ktorý sa s nimi skamarátil. Dunajské podvodné kráľovstvo bude strážiť veľký hovoriaci sumec (Alfréd Swan). Povesť o kačacej fontáne pripravil Ľuboš Machaj a Rozália Vlasková.

  V najčerstvejšej časti programu Knižky mačky Abecedy si vypočujete ukážky zo starostlivého knižného výberu Michaely Mrázovej: Gerti Tetzner: Tri životy Maxi, Matilda Woods: Chlapec, vtáčik & truhlár, David Almond: Príbeh Angelina Browna. Všetky tri príbehy budú výnimočné, priam magické.

kniha.fb.jpg

Autorky scenára: Veronika Dianišková, Rozália Vlasková

Ilustrácie: Kate Green, Jillian Nickell, Dave Taylor, Regina Land, Sara Tyson, Paolo Domenicon, Kayum Maax Garcia, Marc Martin, Ďuro Balogh, Mary Blair, Dave Mottram

Program rádií

Živé vysielanie ??:??

Práve vysielame