Týždeň Julesa Verna a dobrodružstiev

Týždeň Julesa Verna a dobrodružstiev

Ak máte tento týždeň chuť na riadnu nálož zážitkov, zahodťe strach a smelo nastúpte do ponorky k najlepšiemu dobrodružnému kapitánovi všetkých čias - Julesovi Vernovi. Preplaví vás svetom rozprávok, z ktorých sa vám nebude chcieť odísť. Zažijete, čo ste ešte nezažili. Neveríte? Počúvajte!

V kraji Sankuru, tam, kde sa rozprestierajú hlboké pralesy, žili ľudia, ktorí sa nazývali Bajombé. Boli veľmi šťastní, ale len vtedy, keď svietilo slnko. Medzi nimi žila aj malá Boako. Jej oči žiarili presne tak ako samotné slnko. Ale kráľ národa Mongo jedného dňa povolal svojich bojovníkov proti tomuto ľudu... Tak sa začína dobrodružstvo s názvom Žiarivá Boako, ktoré pre vás napísal Ladislav Mikeš Pařízek a v dvojhodinke pre najmenších vám ho vyrozpráva Dušan Jamrich.

  Čierna mačka je zas celkom kratučká rozprávka. Taká je krátka, že sa do nej sotva zmestí jeden mačací chlp! Ale zato aj tu sa vyberieme za nebezpečenstvom, pretože hrdinka - mačka lozí v noci po strechách a túla sa, kam sa jej len zachce. Mačke teda dobrodružstvo nechýba, ale chýba jej čosi celkom iné...Viac vám už v dvojhodine pre škôlkarov a škôlkarky vyrozpráva Boris Farkaš. Rozprávku napísal Radek Bachratý.

Bystruškine dobrodružstvá sú pre zmenu dlhá rozprávka alebo lepšie povedané krátka rozprávková hra o zatúlanom mačiatku. Bystruška (Anna Bučinská) má čiernobiely kožúšok a svet dokorán. Jedného dňa vybehla z dverí, obzrieť si park. Skok sem, skok tam a zrazu nevedela, kadiaľ vedie cesta domov. A do toho všetkého ten nepríjemný studený vietor... Kam vetrisko malé mačiatko zaveje, sa dozviete z hry pre najmenších poslucháčov. Knižnú predlohu napísala anglická spisovateľka Kate Barley, rozhlasovú podobu jej dala Viera Vítová.

bystruska.promo.jpg

Poriadne dobrodružná bude aj Osmijankova piata vajcová rozprávka. Pretože z piateho vajca sa pod perinou vyliahne niečo malé, zlaté, trblietavé, niečo čo bzúka vzduchom, až kým sa nepríde na to, že je to zlatá rybka. Konečne niečo poriadne! Zaraduje sa Osmijanko, drak Osmichrumčo, prasiatko Osmičunčo a psík Osmidunčo. Ha! Lenže zlatá rybka rastie a rastie a rastie... Čo z nej vyrastie a čo s takým zlatým problémom robiť, vám v rozprávke Kristy Bendovej rozpovie najosmijankovatejší rozprávač - Ctibor Filčík.

DJL3.hktu_osmijanko1_copy_jpg_jpg.jpg

V týždni venovanom Julesovi Vernovi nesmú chýbať ukážky z jeho kníh. A tak napríklad Dvadsaťtisíc míľ pod morom a ešte všeličo iné spolu s vami prelistuje mačka Abeceda a jej hostia. Knižky mačky Abecedy je program Gabriely Alexovej a začujete v ňom Soňu Ulickú, ale aj deti z Detskej rozhlasovej dramatickej družiny: Vikotra Vrbiara (ktorý bol kedysi aj hlásateľom Rádia Junior), Ninu Mačajovú či Richarda Labudu.

ken taylor.jpg

Tajomný hrad v Karpatoch je román Julesa Verna, ktorý Juraj Predmerský „premajstroval" do rozhlasovej podoby. Ocitneme sa v mestečku, v ktorom vládne strach, pretože na tajomnom hrade sa z ničoho nič objavujú čudesné svetlá a dokonca odtiaľ ktosi začul aj veľmi strašidelné zvuky. Dobrodružstvo ako vyšité! Mimochodom, vedeli ste, že Jules Verne napísal tento román po návšteve Bratislavy, pretože bol vraj očarený hradom Devín?

'The_Carpathian_Castle'_by_Léon_Benett_33.jpg

A bude aj ďalšia časť Detskej abecedy! Hlavným hrdinom v nej tentokrát bude Šach Blabla. Že neviete, kto to je? Nuž, Peter Karpinský je autorom programu, ktorý zároveň patrí k našim tipom týždňa, tak nám to hádam prezradí.

Prízrak Dochartovej šachty - tak sa volá ďalšia skvelá verneovka, ktorá sa objaví v našej dobrodružnej dvojhodinke. (Hoci, tento týždeň je celý dobrodružný. Ale dobrodružná dvojhodinka je predsa len ešte o kúsok dobrodružnejšia!) Ocitneme sa v hrôzostrašnej bani, v ktorej vraj straší... Príbeh podľa románu Julesa Verna zdramatizoval Viktorín Šulc. Účinkujú samé hviezdy: Michal Dočolomanský, Ján Kroner, Elo Romančík, Július Pántik, Leopold Haverl a ďalší...

Éric Rückstühl.jpg

Končí nám mesiac apríl a máj čakať nebude. Čo sa robilo prvý májový deň? No predsa, stavali sa máje! A stavajú sa dodnes. Ale nie pod oblôčkom milej frajerôčky, ale uprostred námestí miest, mestečiek, dedín a dediniek. Kto, prečo, ako, kedy, začo, načo - to všetko sa dozviete v ďalšej časti seriálu o slovenských zvykoch - Život v príbehu - Nezvyčajné zvyky - Máje. Podľa námetu Veroniky Lesany Renčkovej hru pre deti napísal Ľuboš Machaj. V hlavných úlohách začujete Terezku (Ema Mercová), Samka (Richard Labuda), starú mamu (Ľudmila Mandžárová) a starého otca (Martin Kaprálik).

  „Kde bolo, tam bolo, bola jedna žena, ktorej sa narodilo chlapča. Nuž ho sedem rokov materským mliekom pridájala. A veru nie nadarmo. Lebo ako sedemročný už smriečky hrubé ako noha zo zeme trhal. V štrnástich sa na buky lapal. A po ďalších siedmich tak zmocnel, že najhrubšie dubiská zo zeme trhal ako najtenšie konope a po osem i desať domov nosil. Preto nie čudo, že mu dali meno Lomidrevo." A nie čudo, že sa mládenec Lomidrevo (Boris Farkaš) radšej vybral do sveta pomáhať, než by celú horu domov navláčil. Do cesty sa mu hneď postavil Valivrch (Ľubo Roman) a vzápätí Miesiželezo (Eduard Vítek). A dobrodružstvo sa mohlo začať. Slovenskú ľudovú rozprávku na rozprávkovú hru premenil Július Farkaš a na husličkách bude vyhrávať Štefan Molota.

  Proroka Raka poznáte, však? Veď je to vychýrený chytrák priamo z našich ľudových rozprávok vyskočený. Tretia časť zo seriálu Blízke rozprávky zďaleka však nebude o ňom, ale o jeho kolegovi z Indie - veštcovi Muškovi. Porozpráva vám ju Dušan Jamrich v rozprávke Beáty Panákovej.

Mačacia krajina je kniha, ktorá je síce o mačkách, ale vlastne je aj o nás. Je to síce rozprávková kniha, ale rovnako dobrá je aj pre dospelých. Dobrodružstvá kocúra Paniberka odštartujeme čítaním z kapitoly Ako chcel kocúr Paniberko robiť dobré skutky na stanici. Z osemdielneho čítania na pokračovanie číta Jozef Úradník.

Joanna Klimaszewska.jpg

Dobrodružná bude aj cesta do ďalekej minulosti v rozhlasovej hre pre deti a mládež - Tajné posolstvo mučeníka. Odohráva sa v časoch vládnutia Svätopluka, v období zákulisných snáh franských duchovných vytlačiť slovanských mníchov a kňazov. Prok (Kamil Kollárik) je pisárom a mladučkým mníchom u biskupa Gorazda (Vladimír Jedľovský). Pochádza z tej istej pohanskej osady ako Velen (Róbert Roth). Ten slúži biskupovi Vichingovi (Martin Huba). Obaja mládenci bojujú nielen za svojich predstavených, ale zvádzajú aj osobné spory. Velen stále uctieva pohanských bohov a k mladšiemu Prokovi ho púta striedavo nenávisť, ľútosť, opovrhovanie, strach aj nesmelé pokusy o priateľstvo. Na pozadí týchto vzťahov sa odohrá napínavý príbeh Gorazda a Proka na úteku a vo vyhnanstve. Ako sa skončí, sa dozviete v rozhlasovej hre Jozefa Repka. Z dávna znejúce tóny vylúdil Roman Žiaran.

  lustrácie: Julia Cairns, Amy Butcher, Božena Plocháňpvá, Alphonse-Marie-Adolphe de Neuville, Édouard Riou, Ken Taylor, Božena Plocháňová, Walter Trier, Léon Benett, Éric Rückstühl, Miroslav Potoma, Bystrík Vančo, Joanna Klimaszewska, Alfons Mucha

Text: Veronika Dianišková, Rozália Vlasková

program rádií

Živé vysielanie ??:??

Práve vysielame