Týždeň mačiek vo vreci

Týždeň mačiek vo vreci

Mačky vo vreci nečakáte. Mačky sa z vreca vykľujú a sú. Hoci predtým, ako sa to stalo, malo byť vo vreci niečo celkom iné. Koľko prekvapení sa zmestí do takého vreca? A naozaj sú všetky mačky vo vreci nechcené? O prekvapeniach, ktoré sme nechceli a o situáciách, ktoré sme nečakali, budú príbehy v Rádiu Junior. A k tomu všetkému oslavujeme 190. narodeniny Pavla Dobšinského!

Najslávnejší zberateľ slovenských ľudových rozprávok Pavel Emanuel Dobšinský bude mať 16. marca 190. výročie narodenia. Rozprávky z jeho zbierok vysielame často a radi po celý rok. Ale tentokrát vám ponúkame aj rozhlasovú hru pre deti a mládež, ktorá opisuje jeho detstvo a študentské roky v Levoči. Hru Pod zbojníckym klobúkom napísal Peter Glocko a v úlohe Pavla začujete Ľuboša Kostelného a Tomáša Lukáča.

Palko Dobsinsky mensi.jpg

A jedna mačka vo vreci vyskočí aj v rozprávke zo zbierky Pavla Dobšinského - Červenkráľ a Žltovláska. Tá mačka bude mladý kráľovič a bude vo vreci v tom najlepšom zmysle slova – ako to najkrajšie prekvapenie pre pyšnú princeznú. Všetko vám vysvetlí Mária Prechovská.

Mačky vo vreci – kedy inokedy by sme začali vysielať tento rozprávkový seriál, ak nie v Týždni mačiek vo vreci? Stará Kokrhela nájde mačiatka a prikáže Ivanovi, aby ich šiel utopiť. Ivan sa smutne túla horou aj s mačacími deťmi vo vreci. Nie a nie vyplniť krutý príkaz, keď tu zrazu jedno mačiatko celkom oružovie a začne rozprávať ľudským hlasom... Ako to celé dopadne, to vám už v našej dvojhodinke pre najmenších vyrozpráva Zdena Grúberová. Autorkou rozprávok je Jaroslava Blažková.

Martina Matlovicova Macky vo vreci.jpg

Bol raz jeden chudobný človek. Vybral sa do lesa drevo rúbať. Žena mu na cestu dala len okružtek chleba, lebo viac nemali. V tom ale vykukol z jamy čertík, uchmatol okružtek a poď ho sa pochváliť ostatným čertom, čo sa mu podarilo. Ale čertík nevedel, že uchmatol tak trochu mačku vo vreci. Namiesto toho, aby ho kamaráti čerti za okružtek pochválili, celkom nečertovsky ho vyhrešia, vraj: Chudákovi posledný kúsok jedla zobrať! A tak sa čertík prihlási k drevorubačovi do služby. Ale neberie si aj drevorubač na pomoc mačku vo vreci, keď mu pomáha čert? Ako môže taká pomoc vypáliť? Alebo sú aj dobrí čerti? Viac sa dozviete v našej dvojhodinke pre najmenších v litovskej ľudovej rozprávke Drevorubačov okružtek. Rozpovie vám ju naslovovzatý rozprávač Boris Farkaš.

  Takou mačkou vo vreci môže byť aj rozprávka, ktorú rozprávajú rodičia deťom na dobrú noc. Pretože by si mali vymyslieť peknú rozprávku, ale čo ak sa im z ničoho nič pokazí? Alebo, ešte horšie – čo ak ju pokazí jej poslucháč? Ktovie, čo za mačku, pardon, za rozprávku sa potom z toho vreca vykľuje! Ententýnovu rozprávku pre škôlkarov a škôlkarky s názvom Pokazená rozprávka pre vás napísal Ján Uličiansky a rozprávať bude Ctibor Filčík.

  Meteorologickú rozprávku našim predškolákom a predškoláčkam vyrozpráva Jozef Kroner. Bude o ujovi Mráčikovi a jeho predpovediach počasia. Pretože taká predpoveď, to je tiež riadna mačka vo vreci! Niekedy môžete predpovedať slnko a napriek tomu môže pršať. Alebo si môžete zapísať predpoveď na papierik, ale čosi-ktosi vám papierik ukradne... Rozprávku o tom, kto sa skrýva za skriňou i o počasí napísala Ljuba Štípalová.

  Do Krajiny vytúžených psíkov zavedieme vo vysielaní pre najmenších všetky deti, ktoré veľmi, ale naozaj veľmi túžia po psíkovi. Pôjdeme tam s Markétkou. Či bude aj mačka vo vreci? Nechajte sa prekvapiť rozprávkou Blanky Jiráskovej – Prekvapenie. Rozprávať bude Viera Richterová.

Žiarlivá Afrodita sa rozhodne, že zničí krásnu princeznú Psyché. Vyšle svojho syna Erosa, ktorý by mal zariadiť, aby sa Psyché zamilovala do najškaredšieho a najúbohejšieho zo všetkých ľudí. Lenže keď Eros zočí krásavicu, zamiluje sa do nej on sám... Rodičom sa dostane do uší len krutá veštba, podľa ktorej si Psyché vezme za ženu nejaké strašné božstvo... Čo sa z toho strašného ženícha vykľuje a ako sa príbeh skončí, to všetci milovníci i všetky milovníčky gréckych mýtov určite vedia. Ale tento príbeh vám veľmi sugestívne prečítajú Emília Vášáryová a Peter Rúfus. Príbeh je súčasťou rozhlasového cyklu Keď hudba rozpráva.

  Čo sa vykľuje z vreca, to sa môže vykľuť aj z tekvice, ale mačka to tentokrát nebude. Obľúbený príbeh Braček z tekvice napísala Mária Ďuríčková a stretnete sa v nej s malou Dominikou (Anna Bučinská) a jej zázračne zrodeným bratom Kukulíkom (Viera Topinková).

Jana Sitekova Kiselova.jpg

V rozprávke Cesar a traja šarajgolskí cháni sa preniesieme do ďalekého Mongolska, kde bývajú traja cháni v troch krásnych jurtách. Všetci traja si chcú vziať za ženu nádhernú Arlan, ktorá je ale prisľúbená slávnemu chánovi Geserovi. A ten keď sa rozhnevá, vie sa veru na všeličo premeniť, len aby svoju milú získal naspäť! Rozprávku upravila etnografka Anna Kiripolská a vyrozpráva vám ju Ján Valentík. Mimochodom, vedeli ste, že príbehy o chánovi Geserovi vznikli v Tibete a až potom sa rozšírili do celej Ázie? Mongoli si z neho spravili hrdinu mnohých svojich rozprávaní a prisúdili mu kopec zázračných vlastností.

  Aj tento týždeň si vypočujete jednu časť vynikajúceho programu o literatúre s názvom Detská abeceda. Túto opäť napísal Peter Karpinský a pretože tento týždeň je aj trochu záhadný, nikdy neviete, čo sa skrýva vo vreci či v rozprávke. Aj tohtotýždňová abeceda sa volá Záhada nad záhady. (Pssst! Ale prezradíme vám, že bude o Troch pátračoch, pretože ani oni nikdy nevedia, čo sa z ich detektívnych prípadov nakoniec vykľuje!) Záhada nad záhady je naším tipom týždňa.

  Poznáte Zefirina Xirdala? A Julesa Verna? Ak nie, tak je dôležité, aby ste ich spoznali a to poriadne. Pretože práve oni dvaja vás budú sprevádzať v Honbe za meteorom. A to nie je len tak! Jeden vymyslel druhého a v dobrodružnej hre budeme spolu s nimi hľadať zlatý vesmírny objekt, kvôli ktorému sa rozhádajú celé štáty a všetky veľmoci... Ale bude ten meteor nakoniec stáť zato? Ako to celé dopadne? Začiatok tohto príbehu si môžete vypočuť v prvej časti hry, ktorú zdramatizoval Jiří Kafka a z češtiny ju preložila Edita Čekovská. Príbeh je určený poslucháčkam a poslucháčom od 9 rokov.

A ešte zaujímavosť: Vedeli ste, že román Honba za meteorom bol súčasťou autorovho cyklu Podivuhodné cesty, kam patrili ešte  napríklad aj romány Dobrodružstvá kapitána Hatterasa, Päť týždňov v balóne, Cesta do stredu Zeme a Cesta na Mesiac? Okrem toho, Honbu za meteorom vydal po smrti Julesa Verna jeho syn, ktorý k nej dopísal niekoľko kapitol. Pôvodný rukopis bez synovho zásahu vyšiel až oveľa neskôr.

George Roux.jpg

Ak by mačka vo vreci mala byť osoba s pokriveným charakterom, určite by sa volala Labakan. Tento falošný princ, ináč šikovný, ale veľmi lenivý krajčír (Ady Hajdu), oklamal aj samotného sultána (Vladimír Jedľovský), keď sa vydával za jeho syna Omara (Tomáš Maštalír). Ozajstný princ kvôli nemu skončil vo väzení. Slávnu rozprávku nemeckého spisovateľa Wilhelma Hauffa zdramatizovala Dana Garguláková a vašim ušiam ju taktiež odporúčame.

  Už ste niekedy vošli bočným vchodom do bábkového divadla? Alebo ste už niekedy načúvali, o čom sa bábky rozprávajú? Ak nie, v Rádiu Junior budete mať skvelú príležitosť. Obor (Vladislav Müller) a trpaslík z Liliputu (Vladimír Minarovič) budú spomínať  na svoje dejstvá a na Gulivera (Július Pántik), ktorý ich navštívil. Bol Guliver obrom či trpaslíkom? A prečo mal v živote toľko problémov? Bola kniha Jonathana Swifta len rozprávkou alebo obrazom života, ktorý je plný mačiek vo vreci? Vypočujte si zaujímavé pásmo Ahoj kamaráti - Jonathan Swift, ktoré pripravil Ivan Szabó.

  Ilustrácie: Paolo Domeniconi, Martina Matlovičová, Karel Franta, Nele Palmtag, Marco Somà, Stephanie Fizer Coleman, John Roddam Spencer Stanhope, Jana Siteková Kiselová, Greg Smith, Harry Kane, George Roux, Jindra Čapek


Autorky: Rozália Vlasková, Veronika Dianišková

Autorky: Rozália Vlasková, Veronika Dianišková

Živé vysielanie ??:??

Práve vysielame