Zázračný týždeň

Zázračný týždeň

Najkrajšie rozprávky plné zázrakov a hry s čarovnou atmosférou vám prinášame aj v roku 2018.

Rozprávka o knihe múdrosti je príbeh pre najmenších (ale aj pre väčších) o mudrcovi Daudovi, ktorý svoju knihu múdrosti odovzdá jednému zo svojich troch synov. Vzácny dar dostane ten z bratov, ktorý urobí naozaj veľmi, ale veľmi dobrý skutok... S hrdinami darginskej ľudovej rozprávky sa budeme preháňať na koňoch po nekonečných stepiach a za ruku nás bude viesť rozprávkárka Emília Vášáryová.

Krajčírik z Gloucesteru je ďalším príbehom v našej dvojhodinke pre najmenších. Ale s týmito „maličkými príbehmi pre maličkých" je to tento týždeň trošku iné. Aj Rozprávka o knihe múdrosti, aj Krajčírik z Gloucesteru totiž rovnako dobre vletia do uší aj ušísk poslucháčom 5 ročným, aj 55 ročným, a dokonca aj 105 ročným. Jednoducho, sú naozaj pre všetkých. Príbeh o krajčírikovi je z dôb, keď sa nosili meče a parochne, keď sa páni obliekali do zlatom vyšívaných viest. Náš hlavný hrdina šije pre takýchto pánov krásne odevy, ale sám je už staručký a veľmi chudobný. Jedného chladného dňa, pred Vianocami, musí ušiť šaty pre gloucesterského starostu. Chýba mu však cievka červeného hodvábu. Že stačí zájsť do obchodu a kúpiť ju? Nuž, nebude to také jednoduché! Prečo? To vám už v rozprávke Beatrix Potterovej vyrozpráva Ladislav Chudík. Stretneme aj krajčírovho kocúra a myšky sa tiež dostanú k slovu.

„Tichúčko, deti, ani muk. Poviem vám príbeh z lesných lúk. Bude to príbeh rozprávkový o mravčekoch a o svrčkovi..." Tieto slová sú určite známe všetkým, ktorí v rukách držali vyrezávané leporelo s rozprávkou Svrček a mravce. Napísal ju Jiří Zdeněk Novák a do slovenčiny ju prebásnila Maša Haľamová. Určite si nenechajte ujsť citlivý zimný príbeh o ľahkovážnom svrčkovi a jeho usilovných a spoľahlivých priateľoch mravcoch. Aj vám túto rozprávku čítali rodičia? Z Rádia Junior vám ju vyrozpráva Ladislav Chudík.

vojtech kubasta svrcek mensi.jpg

Vo vysielaní pre najmenších poslucháčov Rádia Junior na vás čaká ďalší známy a populárny hrdina - krtko. Presnejšie, najslávnejší krtko všetkých čias. Ten, ktorého nakreslil Zdeněk Miler. U nás ho nebudete vidieť, ale počuť. A ešte ako! Rozprávať totiž bude Július Satinský. Samotnému krtkovi svoj hlas požičal Juraj Kren. A ktorý zázračný príbeh sme pre vás pripravili? Ten, v ktorom si krtko niečo veľmi, veľmi želal a napokon... Jednoducho príbeh Krtko a nohavičky.

Mihalnička, Karpinka, Bižu, Žužu, Radôstka... a päťsto ďalších žubrienok sa vyliahlo v sústružníckej dielni majstra Šróbika. Zázrak zrodenia. Krátko po vyliahnutí zažili hotovú kataklizmu, ale napriek tomu sa s ohromnou radosťou vybrali do sveta. Ich veselé príbehy vám prinášame ako darček k pravoslávnym Vianociam. Z knihy Žubrienky inštalatérky vám bude čítať priamo jej autor - Branislav Jobus. Toto čítanie na pokračovanie je horúca novinka - v Rádiu Devín malo premiéru len pred pár dňami.

zubrienky_Jobus_Emilia_Jesenska.jpg

Ešte stále pokračujeme vo vysielaní andersenovských rozprávok. Tá tohtotýžďnová patrí medzi menej známe. Bude o celkom obyčajnom bodliaku a vystupuje v nej aj sám Hans Christian Andersen. Samozrejme nie naozaj, ale ako rozprávková postava. Ocitneme sa na večierku, kde tento pán spisovateľ nie je veľmi obľúbený. Ale pretože vie rozprávať krásne príbehy, zadíva sa na obraz a jeden pre hostí (i nás) vymyslí. Na obraze je Bodliak, a tak sa volá aj rozprávková hra, ktorú zdramatizoval Dušan Brindza. Príbeh vysielame pre poslucháčov a poslucháčky od 8 rokov. Pssst! Počúvajte, čo nám vyrozpráva tento čudný kvet, ktorý vôbec nie je pekný, ale zato... Viac sa už dozviete v našej rozprávke.

Bola raz jedna Gerda (Monika Paššová), bol raz jeden Kay (Maroš Dánai). Obaja sa majú veľmi radi, až kým Kay jedného dňa nestretne čudnú pani s ľadovým srdcom. Tá ho odvezie so sebou a Gerda sa ho vyberie hľadať. Na ceste jej bude pomáhať šedý sob (Vlado Müller) či zbojnícka dcéra (Zuzana Kapráliková). A vy už iste viete, že hovoríme o rozprávkovej hre podľa príbehu Hansa Christiana Andersena - Snehová kráľovná. Pre rozhlas ho zdramatizoval Ondrej Sliacky. 

Jules Verne známy i neznámy - tak sa volá pásmo Jozefa Žarnaya o známom pánovi spisovateľovi. Zoznámte sa a vyberte sa spolu s ním na Cestu do stredu zeme. Môže sa vám tiež stať, že sa ocitnete Dvadsaťisíc míľ pod morom. Hádam si aj zalietate, ak sa započúvate do príbehu Päť týždňov v balóne! A vôbec, celý život Julesa Verna srší zaujímavosťami. Zbaľte si ruksaky, obujte si túlavé bagandže a na raňajky si dajte dobrodružnú kašu. Vyrážame! Pásmo vysielame pre poslucháčov a poslucháčky od 8 rokov.



S Julesom Vernom ostaneme aj v ďalšom príbehu našej dobrodružnej dvojhodinky. Hneď po pásme o tomto francúzskom autorovi sa vyplavíme na ostrov, ktorý je až kdesi na konci sveta. Jediné, čo tu nájdeme, je maják a jeho strážcovia. Tak sa román Julesa Verna aj volá - Maják na konci sveta. Hlavní hrdinovia budú bojovať s drsným podnebím a s vagabundmi, ktorí chcú lákať lode do záhuby. Text pre rozhlas zdramatizoval Miroslav Ston. Určené tým z vás, ktorí už majú aspoň 8 rokov. Tento príbeh si však spolu s vami isto radi vypočujú aj vaši rodičia či starí rodičia.

Na prelome rokov radi vysielame rozprávkovú hru O dvanástich mesiačikoch. Nesmrteľný príbeh o zimnom zázraku, dobrých dušiach aj ľadových srdciach. Na zázraky sú tu dvanásti mesiačikovia (Vladislav Müller, Marián Zednikovič, Vladimír Obšil, Vladimír Černý). Dobré duše spolu s nimi predstavuje aj Maruška (Zuzana Skopálová). A ľadové srdcia? Nemajú ich mesiačikovia, ktorí sa krčia na vysokom zasneženom vrchu pri ohníčku. Bijú v hrudi macochy (Elena Petrovická) a jej dcéry Holeny (Zuzana Tlučková). Slovenskú ľudovú rozprávku zdramatizoval Dušan Brindza a hudobný skladateľ Víťazoslav Kubička k nej zložil scénickú hudbu.

Príbeh z Betlehema z cyklu Keď hudba rozpráva nám rozpovie Marián Slovák a hudba Vladimíra Godára, v ktorej začujeme aj spev Ivy Bittovej. Hviezda nás dovedie do maštale, v ktorej odpočíva zázračné dieťatko - malý Ježiško.

Ešte jeden vianočný zázrak sme pre vás pripravili. Rozprávkovú hru Libuše Friedovej Čo krásne sa môže stať. Príbeh sa začne na vianočnom trhu v hlavnom meste. Starký (Vladimír Minarovič) a starká (Emília Došeková) tam objavia handrového kominárika (Ivan Šándor), šúpolienku (Jana Lieskovská) a medovníkové prasiatko (Tomáš Vravník). Všetci traja by mohli visieť na ich vianočnom stromčeku, lenže peňazí už niet. Starkí sa teda poberú domov bez trojice, do ktorej sa zahľadeli. A tu sa začína veľké vianočné dobrodružstvo troch statočných vianočných ozdôbok. Scénickú hudbu vyčaroval Víťazoslav Kubička.

A čo tak zázraky z teplých krajín? Napríklad z Kuby? Dobre. Na Zázračný vŕšok sa vyberieme s bedárom Serapiom. Ten vŕšok sa volá Mambiala a Serapio si od neho vyprosí pomoc v biede. Mambiala mu raz daruje čarovnú misku, inokedy zázračnú palicu. Jeho radosť však pravidelne marí boháč Cayetano. Ako to napokon celé dopadne, sa dozviete v krátkej afro-kubánskej rozprávke zo zbierky Algy Mariny Elizagaray. Rozpovie vám ju Július Pántik.

Program rádií

Ilustrácie: Mouni Feddag, Victoria Semykina, Grennady Spirin, Vojtěch Kubašta, Zdeněk Miler, Emília Jesenská, Sofia Einarsson, Nika Goltz, Joe Todd Stanton, Vladyana Langer Krykorka, Hopperdietzel, Hanoi Martinez León

Autorka: Rozália Vlasková, Veronika Dianišková

Živé vysielanie ??:??

Práve vysielame