Výhercovia Ema a Šimon spoznali rozhlas na vlastné oči i uši

Výhercovia Ema a Šimon spoznali rozhlas na vlastné oči i uši

Ema a Šimon v obrátenej pyramíde

Boli sme naozaj veľmi zvedaví, koľkí z vás vydržia počúvať program na Juniore počas celých desiatich hodín. Na Deň detí sme vyhlásili našu súťaž a netrpezlivo čakali, či sa voľakto ozve. A predstavte si, všetky naše kontrolné otázky rozprávkového maratónu zodpovedali sedemročný Šimon a osemročná Emka. Takýchto fanúšikov Rádia Junior sme chceli vidieť na vlastné oči, a tak k nám decká napokon pricestovali. Ema z Banskej Bystrice a Šimon zo Starej Turej.

uvod.jpg

Spoločne sme sa vydali spoznávať útroby rozhlasovej pyramídy od hlavy po päty. Dozvedeli sme sa čo-to z histórie tejto unikátnej stavby, prešli sa koncertnými sálami, vyskúšali akustiku každej z nich, nakukli do rozhlasových štúdií, videli živé vysielanie aj moderátorov v akcii...  

tt.jpg

sala.jpg

Dvojicu sme privítali aj v našej "junioráckej" redakcii na ôsmom poschodí, kde im naše redaktorky Veronika Dianišková a Rozália Vlasková ukázali, ako sa to vlastne vymýšľajú a vyrábajú rôzne tematické rozprávkové týždňe, ktoré tak dobre poznáte z éteru. Decká od nás odchádzali nabalené rozprávkovými knihami, keďže každý milovník rozprávok je aj riadny knihomoľ.


redakcia.jpg

k.jpg

Vo vnútri štúdia, v ktorom sa nahrávajú rozprávky, sa dá takto behať hore dolu po schodoch a skúšať vyludzovať rôzne zvuky. Jedny kroky sú plechové, iné drevené či gumené. Sú tu vŕzgajúce okienka či dvere a mnoho iných zvukových predmetov a pomôcok, ktoré môžete začuť v nahrávkach.


schodz.jpg

To najlepšie prišlo na záver - Ema a Šimon si spoločne s rodičmi mohli vyskúšať nahrávanie v ozajstnom nahrávacom štúdiu! Nesmelým osôbkam sa odrazu rozviazali jazýčky a stali sa z nich ozajstné myšky prieskumníčky. Aspoň podľa scenára rozprávkovej hry, ktorý im Rózka rozdala. Šimon i Emka si skúsili, aké to je hovoriť na mikrofón, zahrať si vystrašenú myšku v práčke, nespoznávali vlastné hlasy pod nánosom efektov, ktoré im tam pridal ujo zvukár Stano. Ten im ukázal aj to, ako sa v rozhlase kedysi pracovalo so starými kotúčovými nahrávkami. kk.jpg


studko.jpg

kkk.jpg

A takto to znelo v nahrávacom štúdiu.

Pomoc Máte problém s prehrávaním? Nahláste nám chybu v prehrávači.

Bol to obojstranne príjemne strávený čas. Emke a Šimonovi prajeme príjemné prázninové dni pri rozprávkach Rádia Junior, rovnako ako vám všetkým! Veľmi sa tešíme, že máme takých vnímavých a šikovných poslucháčov a poslucháčky :-)

Čiernobiele foto: Martin Dubovský

Foto/text: redakcia




Živé vysielanie ??:??

Práve vysielame