Jaskyňu v Slovenskom krase objavili deti

Jaskyňu v Slovenskom krase objavili deti

8-ročný Šimon a 9-ročný Daniel sú dvaja obyčajní bratia z Košíc. Ale zas až takí obyčajní nie sú, sú totiž veľmi zvedaví. A keď je tatko takýchto zvedavých chlapcov napríklad taký jaskyniar, stať sa môže ozaj kadečo. A aj sa veru stalo!

Gabriel Lešinský pracuje ako speleológ v Slovenskom múzeu ochrany prírody a jaskyniarstva a tak bolo zvykom, že svoje deti brával na potulky prírodou. V útrobách najvýchodnejšieho cípu Dolného vrchu v Slovenskom krase, presne oproti Zádielskej tiesňave, je stará sústava takzvaných ponorových jaskýň. No a tu sa to stalo. Jednu z týchto jaskýň totiž objavili práve naši zvedaví bratia. Na ceste sa jeden z nich potkol o akýsi kameň a keď ho spoločne odvalili, zistili, že je pod ním otvor. A nie hocijaký. Bol to rovno vstup do jaskyne, kde ešte nik pred nimi nikdy nebol.

Keď sa táto novina rozkríkla, na jaskyňu sa hneď prišlo pozrieť niekoľko jaskyniarov, ktorí tu rozbehli svoj ďalší výskum. To už neušlo našej kolegyni Danuši Reginovej z Rádia Regina Východ, ktorá sa za objaviteľmi ešte minulý rok vybrala aj s rozhlasovým mikrofónom. Ich príbeh si môžete vypočuť tu:

objav_jaskyne_detmi_01 Máte problém s prehrávaním? Nahláste nám chybu v prehrávači.

objav_jaskyne_detmi_02 Máte problém s prehrávaním? Nahláste nám chybu v prehrávači.


deti.jpg

Foto 1: Malí objavitelia - bratia Šimon a Daniel

gabi.jpg

Foto 2: ... a ich tato, jaskyniar Gabriel Lešinský

Živé vysielanie ??:??

Práve vysielame