Prázdninový týždeň

Prázdninový týždeň

Konečne sú tu! Vytúžene dva mesiace prázdnin. A veruže si ich všetci zaslúžime. Po všetkých tých časoch karantén a online vyučovaniach sa opäť zhlboka nadýchnime slniečka a užívajme voľné chvíle. Prajeme vám, nech sú plné zábavy, dobrodružstva, zážitkov, smiechu, vody, zmrzliny a radosti zo života. A fantázie, samozrejme, o tú sa už postaráme my.

Vo vysielaní pre najmenších privítame prázdniny, ako sa patrí. Karol Machata nám porozpráva O lodi, na ktorej prišlo leto. Túto loď vymyslel Daniel Hevier. Lepšie povedané, tá loď, s admirálom Babôčkom na palube, s plachtami z motýlích krídiel, vznášajúca sa nad zelenou lúkou, sa prisnila Ententýnovi, keď jedného teplého letného dňa zaspal v tráve. Z tej lode vystúpili všetci, ktorých v lete potrebujeme. Kto to bol? Dozviete sa v Rádiu Junior.

shutterstock_1980703103.jpg

Na jednom starom rumunskom sídlisku máme kamaráta. Volá sa Duško. Minulý týždeň ho deti vystrašili, že jeho rodičia sa hádajú, tak rýchlo utekal domov. A naozaj sa hádali. Pri lúskaní hrášku si vyhadzovali na oči tie najsmiešnejšie veci na svete, takže Duško sa do tejto hry veľmi rád zapojil. Pamätáte sa? Dnes Duška a jeho rodičov čaká ďalšia skúška. Chlapček šiel na nákup a cestou domov rozbil fľašu s olejom. Kamaráti sú si istí, že Duško doma dostane... Táto epizóda Duškových dobrodružstiev sa volá Smiešne rozprávky. Čo bude komu smiešne a čo nie, vám rozpovie Jozef Kroner v príbehu, ktorý napísal rumunský spisovateľ Octav Pancu-Iași.

matildo.jpg

Príchod leta a letných prázdnin oslávime aj uleteným seriálom Libuše Friedovej Každý lieta inakšie. V piatich príbehoch sa zoznámime s hrdinami, ktorí z nejakého dôvodu a nejakým spôsobom vždy niekam odletia. V prvej časti seriálu nám Božidara Turzonovová prezradí, Kam a s kým letela Anička. Anička je malá klavírna virtuózka a potrebovala by sa dostať na jeden večerný koncert...

S malým Floriánom (Michal Matuška) sa ocitneme na prázdninách u starých rodičov (Marta Černická, Elo Romančík) na Muráni. Vypuknú letné búrky, budeme sa napchávať chlebom s maslom a skamarátime sa s múdrym psom Lordom. Príbeh o priateľstve chlapca a psa, o včelárstve i o bystrých potokoch, o chuti medu a o prázdninách sa volá Florián, dedo a smutný Lord a napísal ho pre vás Peter Glocko. S Floriánom zažijete také prázdniny, o akých sa vám ani nesnívalo.

pes.jpg

Ľud versus knieža Citrón je ďalšie skvelé pásmo z cyklu Detská abeceda. Autor Peter Karpinský vám tentokrát predstaví talianskeho spisovateľa Gianniho Rodariho. Ocitnete sa na súde jednej z Rodariho postáv, kniežaťa Citróna a dozviete sa, že aj ovocie a zelenina môžu byť vzácnosťou, ak je na ne ktosi príliš lakomý...

Veľké dobrodružstvo čaká Mateja (Martin Dánai), Petra (Róbert Roth), Gaba (Peter Perďoch) a Juana (Tomáš Ambrovič), ktorých jedného dňa zoberie strýko Nando (Leopold Haverl) na prázdniny do horárne. A ešte k tomu všetkému musí súrne odísť a nechá našich hrdinov samých na seba. Ak budete pozorne počúvať, dozviete sa, ako si poradiť v prírode a premôcť všetky ťažkosti, budete sa túlať po hore, po lúkach i po dedine a ani zvieratá sa vám nebudú vyhýbať. Čo všetko chlapci zažijú, sa dozviete v dobrodružnej hre Eleny Antalovej Horšie ako dvojka z chovania.

shutterstock_1963305274.jpg

V prvé dni cez prázdniny, keď ste vy už dávno zabudli, že niekedy jestvovala škola, učitelia ešte stále do nej chodia. Čo myslíte, prečo? Robia inventúru, či im nechýbajú ypsilony a vybrané slová? Pchá! Učitelia sa vtedy učia. A vyučuje ich - áno, uhádli ste, sám pán školník! A čo takého ich učí? To sa dozviete v rozprávkovo-poetickom pásme Daniela Heviera Kde bývajú prázdniny. Rozprávať Bude Boris Farkaš a spievať Richard Čanaky.

Bol raz jeden tretiak Bambul (Viera Topinková), ktorý už mal vlastne sedieť v piatej triede. Od pondelka do piatku mal sviatok a v sobotu a v nedeľu zas voľné dni. Najradšej by len sníval o dobrodružstvách alebo spal. Alebo spal a zároveň sníval o dobrodružstvách. Keď v novinách nájde inzerát nešťastného kráľovského otca (Karol Machata), ktorý hľadá všetkými masťami mazaného chlapca so školskými skúsenosťami, aby strávil prázdniny s jeho kráľovským synom (Anna Bučinská), Bambul neváha ani sekundu. Predstavuje si, že sa budú člnkovať a stroskotajú na opustenom ostrove, utečú pirátom, objavia poklady... Ale čo ho v kráľovstve kráľa Pyramidona Predposledného čaká v skutočnosti? O tom bude naša Prázdninová rozprávka, ktorú napísal veľký výmyselník Jozef Repko.

king.jpg

Úplne malá balada sa odohrá počas horskej túry na rodinnom výlete. Mama s otcom (Viera Topinková, Pavol Mikulík) sú už deviaty deň v horách so svojimi tromi deťmi. Najväčšie dobrodružstvo zažije najmladšia Zorka (Andrea Timková). Tá si účasť na výlete dlhé roky nevedela vyprosiť. Rodičom aj bratom sa stále zdala príliš malá. Zato Maťo (Ľubo Barák) a Brčo (Emil Horváth ml.) v jej veku už dávno po horách chodili. Deväť dní šiel letný výlet ako po masle, ale z ničoho nič sa rodine podarilo navzájom stratiť a navyše sa spustila búrka. Mama s otcom si mysleli, že Zorka je s bratmi, bratia boli presvedčení, že kráča s rodičmi... Ale viac už vám z horského letného dobrodružstva neprezradíme. Len to, že táto balada bude mať dobrý koniec. Takto si totiž hru pre deti a mládež v roku 1978 vymyslel Ján Uličiansky.

V programe Knižky mačky Abecedy si budeme listovať v knihách, ktoré nám okrem napínavých príbehov prinášajú aj pohľad do minulosti. Teda sa z nich dozvieme, ako kedysi žili deti. Prvým detským hrdinom z minulosti bude jedenásťročný Vincko z knihy Vincenta Šikulu Prázdniny so strýcom Rafaelom. O niekoľko desiatok rokov ďalej do minulosti nás vezme príbeh z knihy írskeho spisovateľa Johna Boyna Zostaň, kde si, a potom odíď. Odohráva sa počas prvej svetovej vojny a jej hlavný hrdina Alfi má deväť rokov. Otec bojuje, mama je od rána do večera v práci, a tak sa aj Alfi rozhodne byť užitočný. Ešte hlbšie do minulosti nás odnesie kniha ďalšej írskej spisovateľky Cory Harrison Jane Austenová bola moja najlepšia kamoška. V nej nazrieme do sveta dospievajúcich dievčat na prelome 18. a 19. storočia. Program pripravila Michaela Mrázová a okrem mačky Abecedy (Soňa Ulická) v ňom začujete aj Ninu Máčajovú, Natáliu Jurákovú a Lukáša Herca.

kniha.jpg

Spomínali sme dospievajúce dievčatá? Jedno také dievča spoznáme aj v rozhlasovej hre pre deti a mládež Mama sa to nesmie dozvedieť. Jolka (Zuzana Kapráliková) práve končí základnú školu. Blížia sa letné prázdniny, uzatvárajú sa známky, a keď známky budú zlé, Jolka nepôjde s mamou (Kamila Magálová) k moru. Lenže Jolka k moru ísť ani nechce, pretože je zaľúbená do svojho triedneho učiteľa, ktorého decká volajú Kroťan (Ľubomír Paulovič). Jolka sa páči spolužiakovi Bertovi (Martin Dánai), ona ho však vytrvalo ignoruje. Rada píše básne, hrá na gitare a skladá piesne o svojej nenaplnenej láske. Ako nakoniec dopadnú jej prázdniny a vysvedčenie, čo sa ešte zomelie s Kroťanom či s Bertom, sa dozviete v príbehu, ktorý v roku 1988 napísala Elena Králiková. (Preto sa v tejto hre občas ozve oslovenie „súdruh učiteľ".) Tento veľmi živý a autentický príbeh si u nás vypočujete po prvý raz.

Prázdninový nádych majú istotne aj kolotoče. Kolotoče a strelnica. Na takomto mieste sa ocitne náš starý známy - Pinky Bum. Na kolotoče ísť nesmie, tie sú pre zákazníkov do 20 kilogramov. Ale strelnica, tá je pre každého. A Pinky Bum už dávno túžil vystreliť ružu pre krásnu slečnu... Pinky Bum a dievča zo strelnice - o tom bude 31. časť seriálu Daniela Heviera, ktorú vám porozpráva ten istý Daniel Hevier.

Program rádií

Text: Rozália Vlasková

Ilustračné snímky: shutterstock.com, Juraj Martiška/vydavateľstvo Albatros




Živé vysielanie ??:??

Práve vysielame