Bláznivý týždeň, Deň lekárov a spomienka na Evu Krížikovú

Bláznivý týždeň, Deň lekárov a spomienka na Evu Krížikovú

Nasledujúce dni bude na Juniore možné čokoľvek. Veď už hneď z úvodu odštartujú týždeň Strelené rozprávky, ktoré dajú voľný priechod všemožným bláznovstvám. A tak sa pozrieme do oranžového mora i veľmi divného lesa, zájdeme za chalanom menom Šiši, o slovo sa prihási Pán Sova, kocúr Vavrinec či Babka na rebríku. A ordinovať budú aj doktori, v rozprávke Karla Čapka, ktorých si týmto pripomenieme a poďakujeme im nielen preto, že tento týždeň (30. marca) oslavujú svoj deň.

A spomenieme si aj na pani Evu Krížikovú, ktorá dnes nečakane odletela do hereckého neba. V rozprávkovej hre "Čudná rozprávka o Stázke a Placide" si zahrala tú horšiu sestru, Placidu. Ale o to viac ju v tomto príbehu budete počuť. Česť jej pamiatke. Na pani Krížikovú si spomenieme aj v ďalších týždňoch.

eva-krizikova_mensia - Martin Crep.jpg

V dvojhodinke pre najmenších začneme poriadne bláznivo! Pustíme si totiž prvú časť rozprávkového seriálu Strelené rozprávky. Dozviete sa napríklad, ako prichádzajú na svet metlopsy. Bolo to tak: Pyšný zmeták sa raz posmieval malej metličke. Vraj nevie, kde bola, keď prideľovali rúčky. Malá metlička sa zahanbila a pani spisovateľka vstúpila do rozprávky... Rozprávať bude Lucia Jašková.

large-strelene_rozpravky.jpg

Bol raz jeden handrový panák, ale ruky a nohy mu už takmer odpadli. Dievčatko poprosilo starčeka - krajčíra, aby ho prešil na šaša. Ten sa snaží, usiluje, až napokon pajáca vyoblieka do ligotavých šašovských šiat. Šašovi sa to ale vôbec nepáči. Ako to celé dopadne, to vám v rozprávke pre najmenších vyrozpráva Karol Machata. Rozprávku Udatný šašo si tiež vypočujete v našej dvojhodinke pre tých z vás, ktorí ešte nechodia do školy. Napísal ju ruský spisovateľ Sergej Voronin.

  Bláznivé príbehy si vymýšľala aj naša obľúbená spisovateľka Krista Bendová. Osmijankova piata podvodná rozprávka bude O morskej panne. Ale nebude to nešťastná morská panna, akú nám predstavil Hans Christian Andersen. Táto žije v sladkom Oranžovom mori a Osmijanko ju tam stretol, keď vypil veľké množstvo lepkavej citrusovej šťavy. Oranžovému moru panoval kráľ Džús VIII. s kráľovnou Vitaminózou. Ich dcéra bola morskou pannou a volala sa Ovolka. Prečo sa jedného dňa rozhodla vybrať na pobrežie a ako jej výprava dopadla, vám porozpráva Ctibor Filčík vo vysielaní pre najmenších.

  Aj nášmu rozhlasovému Ententýnovi sa často dejú bláznivé veci. Do dvojhodinovky pre najmenších sme si ho zavolali, aby nám porozprával jednu zo svojich rozprávok. Túto napísal Daniel Hevier a rozprávať vám ju bude Karol Machata. O bláznivom lese sa rozhovorí aj preto, že v ňom stretol trpaslíka Dubaslíka, ktorý mu rozprával naozaj bláznivé veci. Napríklad ho vystríhal, aby v lese netrhal vtáky a neplašil kvety...

  Ďalším bláznivým príbehom bude prvá časť rozprávkového seriálu Babka na rebríku. Babka má domček a záhradu. A má aj ruže, orgován, čerešňu a na čerešni i streche všelijaké vrabce čvirikajú. A má aj syna a nevestu, ktorá jazdí na bicykli rýchlo ako blesk. No, a hlavne má vnuka Ferička. Práve on jedného dňa nemá s kým hrať futbal. A tak sa rozhodne, že jeho ľavá noha si zahrá proti pravej. Takéto a ešte všelijaké iné bláznovstvá vám v rozprávke Dušana Dušeka vyrozpráva Boris Farkaš.

babka-na-rebriku.jpg

Najkrajšou novinkou v našom vysielaní bude tento týždeň rozprávka pre najmenších Pán Sova. Napísal ju Alfred Lobel, ktorý vymyslel aj legendárneho Kvaka a Čľupa, smiešnych žabiakov, ktorých možno poznáte z knižiek. Nuž, pán Sova je pre čitateľov i poslucháčov aspoň taký dobrý kamarát ako Kvak a Čľup. Pán Sova si raz len tak sedí v domčeku, vonku je poriadna zima, a zrazu mu ktosi klope na dvere... Kto to bol a čo chcel, to vám vyrozpráva František Kovár.

sova.jpg

Naozaj bláznivú rozprávkovú hru napísal Benjamín Škreko. Bude o chlapcovi (Michal Michna), ktorý všeličo vymýšľa a je celkom iný než ostatní. Nikto sa s ním kvôli tomu nechce kamarátiť, ale zato nič. On sa priatelí hoci aj s budíkom. V jeho huncútstvach mu často radí zdravý rozum, ale hlavný hrdina Maťo ho občas poslúchne, občas nie. Hovoria mu Šiši a tak sa volá aj táto bláznivá rozprávka.

 Predposledný marcový deň je u nás Dňom lekárov. Lekárov obdivujeme, potrebujeme a ďakujeme im. Aby sa im v týchto náročných časoch lepšie ordinovalo, vybrali sme pre nich z nášho archívu jednu veselú rozprávku. Veľká rozprávka doktorská sa odohráva počas „konziliárneho dňa" u doktora z Lehôtky (Milan Lasica). Na konzílium prichádza doktor z Hornej Lehoty (Július Satinský) a doktor z Dolnej Lehoty (Oldo Hlaváček). Rozprávajú si príbehy svojich pacientov. Napríklad drevorubač (Vladislav Müller), pacient doktora z Lehôtky sa dostal až do sulejmanskej ríše. Tam ho považovali za doktora, pretože má pred menom Dr. - Dr-vorubač. Navyše pracuje ako Dr-ak a zje ako Dr-avec. A tak ho dovlečú k sultánovi (Gustáv Valach) a jeho chorej dcére Zubajde (Zuzana Jezerská). Popri rozprávaní, pravdaže, riešia spoločne aj zdravotné problémy pacientov v ordinácii - Černokňažníka Magiáša z Lehôtky (Karol Machata), strašidla Ujúkadla (Leopold Haverl) a Vodníka Kvapku (Jozef Kroner). Komediálnu rozprávku napísal Karel Čapek, knihu potom zdramatizovala Kveta Škvarková a scénickú hudbu zložil Igor Bázlik.

  Rozprávku O kocúrovi Vavrincovi nám porozpráva Karol Machata. Vavrincovi je smutno, lebo je na celom svete sám a ani ženiť sa mu nechce. Zunuje sa mu už aj rozprávať sa sám so sebou. Keď zbadá kocúra Leonarda s malým človekom, hneď zistí, že to je presne to, čo potrebuje. Kto sa pochlapí, ten si polapí. Ale polapiť malého človeka nie je vôbec jednoduché... Tento bláznivý príbeh si vymyslel Ľubomír Feldek.

  Na veľmi podivuhodnú výpravu sa vyberieme s kráľovičom Jankom (Andrej Hryc). Otec kráľ (Jozef Kroner) stále len domŕza, aby sa Janko konečne oženil. Janko najskôr nie a nie, ale keď mu hvezdár (Oldo Hlaváček) nájde hviezdu, ktorá patrí prekrásnej dievčine Stázke (Tatiana Hrivnáková), Janko vystrelí do sveta ako šíp. Na svojej výprave stretne zdvorilého spievajúceho draka (Marián Labuda), ktorému Stázka občas príde vychytať blšky na chrbte. Narazí aj na bandu zbojníkov, ktorým Stázka pláta košele. Skrátka, všade, kam sa pohne, narazí na dobrý chýr o krásnej a dobrej Stázke. Lenže druhým dychom každý hneď dodá, že Stázka má aj príšernú sestru Placidu (Eva Krížiková). Čudná rozprávka o Stázke a Placide je rozprávková hra z poľského rozhlasu. Napísala ju Krystyna Wodnicka podľa príbehu slávneho poľského spisovateľa Bołesława Leśmiana. Veselé piesne a hudbu na motívy slovenských ľudových piesní zložil Igor Bázlik. Preložila Táňa Tanušková, verše prebásnil Dušan Brindza.

  Hopiovia sú severoamerickí Indiáni, obyvatelia juhozápadu USA. Dnes ich môžete stretnúť v štáte Arizona. Alebo v našom vysielaní. Od soboty budeme vysielať seriál Zuzany Jezerskej Rozprávky indiánov Hopi. Prvá časť bude trošku bláznivá, veď sa aj volá Spievajúci vozík. A to ešte neviete, že ten vozík patrí starčekovi - čiernemu chrobákovi a starenke - čiernej chrobáčici. A to nebudú jediné zvieratká, ktoré sa v príbehu objavia. Porozpráva vám o nich autorka seriálu Zuzana Jezerská.

  V programe Knižky mačky Abecedy si pripomenieme dve bláznivé výmyselníčky. Pipi Dlhú Pančuchu od švédskej autorky Astrid Lindgrenovej a Annu zo Zeleného domu kanadskej spisovateľky Lucy Maud Montgomeryovej. Obe hrdinky sú ryšavé, odvážne a bez rodičov. Možno aj preto dokážu každého tak prekvapiť a šokovať. Program o knihách pripravila Michaela Mrázová a začujete v ňom Soňu Ulickú v úlohe Mačky Abecedy a členov Detskej rozhlasovej dramatickej družiny - Jána Hrotíka a Natáliu Jurákovú.

Ivona Knechtlova.jpg

Program rádií

Autorky scenára: Rozália Vlasková a Veronika Dianišková

Ilustrácie: Adilson Fariaz, Alena Wagnerová, Barry Leighton-Jones, Lulu Chen, Adelina Lirius, Katarína Ilkovičová, Arnold Lobel, Norman Rockwell, Anna Hollerer, Ivona Knechtlová, Majali, Karen Noles

Foto: Martin Črep/SITA/SND

Živé vysielanie ??:??

Práve vysielame