Neslýchaný týždeň a spomienka na Stana Dančiaka

Neslýchaný týždeň a spomienka na Stana Dančiaka

V Rádiu Junior vysielame rozprávky už niekoľko rokov. To by ste si možno povedali, že asi neexistuje taký kúzelnícky klobúk, do ktorého by sa ich toľko zmestilo, však? Nuž, ale my taký klobúk máme. Je ním rozhlasový archív a ešte stále sa nám z neho darí vyťahovať aj také príbehy, ktoré ste v našom vysielaní za celých osem rokov nášho vysielania ešte vôbec, ani jediný raz, nepočuli. Preto sme si povedali, že tento týždeň bude v Rádiu Junior „neslýchaným". To znamená, že väčšinu z rozprávok, ktoré vám budeme púšťať, ste v našom vysielaní ešte nikdy nezačuli. V niektorých z nich začujete aj Stana Dančiaka, ktorý pred pár dňami odišiel do hereckého neba.

„Bol jeden veľmi bohatý kalvínsky kráľ a ten, tam kde mali zámok postavený, dal vybudovať kostol. Ten kráľ mal troch synov. Dvoch držal za múdrejších a tretieho najmladšieho mal len za hlúpeho. Raz ráno si ich všetkých troch dal zavolať k sebe..." Ten kráľ k svojim synom prehovorí ústami Stana Dančiaka. Požiada ich, aby mu priniesli zlatého kohúta od susedného kráľa. Práve jeho by rád videl na samom vrchu kostolnej veže. A pravdaže, ten syn, ktorý kohúta prinesie, dostane pol kráľovstva. Viac už vám zo spišskej ľudovej rozprávky neprezradíme. Len to, že v nej začujete aj iné hviezdne hlasy: Zuzanu Kronerovú, Jána Galloviča, Dušana Tarageľa, Soňu Valentovú a ďalších. Rozprávkovú hru Zlatý kohút napísal Ján Petrík. Nebude to príbeh úplne neslýchaný, ale zopár rokov nevysielaný a vypočutia hodný.

  Rozprávkovú hru Najväčší z trubirohov ste isto-iste u nás ešte nepočuli. A najväčšieho z trubirohov si v nej zahral práve Stano Dančiak. Bude to trubiroh, ktorý nie je len taký obyčajný trubiroh, ale aj niekto, kto trúbi na rohu. A trúbi v takom kráľovstve, v ktorom kráľ (Boris Farkaš), ako býva zvykom, ponúka pol kráľovstva. Tentoraz za novú, veselú rozprávku, ktorú ešte nikdy nepočul, pretože rozprávky nadovšetko miluje. Pierko, náhodný pocestný (Miroslav Noga) sa rozhodne, že takú rozprávku napíše. Lenže narazí na kronikára (Martin Huba), ktorý má v rukách skutočnú moc. Len to, čo zapíše do kroniky, sa skutočne udeje. Ako sa príbeh zamotá a neskôr rozmotá, sa dozviete v rozprávkovej hre Václava Šuplatu.

Danciak TASR.clanok.jpg

Úplne nového hrdinu, päťročného Duška, vám predstavíme vo vysielaní pre najmenších. Duško je chlapec, ktorého vymyslel rumunský spisovateľ Octav Pancu-Iași. V prvej časti seriálu si trošíčku oškrie prštek a pomyslí si, že by bolo výborné mať prst obviazaný. Pretože taký obviazaný prst prináša mnohé výhody - veľký záujem všetkých dospelých, pozvanie na sladkú dobrotu k tete susede... a podobne. Veľmi presvedčivo vám o tom porozpráva Jozef Kroner v našej predškoláckej dvojhodinke.


  Na Slovensku slniečko pripeká ostošesť a tak sme si uprostred leta povedali, že je najvyšší čas trochu sa schladiť. Aspoň tak - rozprávkovo. Stretneme sa s chalupou, ktorá stojí na samote, preto sa tak aj volá - Samota. Kedysi v nej bývalo veselo a aj teplo sa jej tlačilo zo všetkých rohov von. Samota ho musela pozorne strážiť. Ale potom si ju kúpil človek z mesta a ten ju nie a nie navštíviť... A tak sa Samota vyberie na cesty, aby jej otupno nebolo. Rozprávku pre najmenších s názvom O chalupe, v ktorej bývalo teplo napísal Ján Uličiansky a rozprávať bude Leopold Haverl.

  Rozprávky spoza plota vám bude rozprávať Karol Machata! A cez dieru v plote sa dostane (aj s vami) do naozajstného pralesa! Stretne opice, ktoré nemajú chvosty. Namiesto chvostov majú dáždniky! Keď v tomto čarovnom pralese prší, všetky zvieratká moknú, len opice sa majú pod čo ukryť. A takýchto čudesností sa v rozprávke Duška Radoviča objaví plno! Zaveste sa za chvosty či za dáždniky a povozte sa s nami na krokodílovi. Rozprávku vysielame v dvojhodinke pre škôlkarov a škôlkarky, ale ak ju spolu s našimi najmenšími poslucháčmi a poslucháčkami budú počúvať aj starší súrodenci, kamaráti a kamarátky, budeme len radi - a rozprávkové bytosti sa isto potešia tiež.

  V istej krajine žil zabudnutý kráľ. Nikto o ňom nevedel, pretože jeho bydliskom bol Modrochrasť. A Modrochrasť, ako každý vie, je nepreniknuteľný prales. A tak mal kráľ úplný pokoj, mohol si čo - to prečítať v rodinnej kronike, alebo si vyjsť do Modrochrastia na hríby. Spolu s kráľom býval na hrade ešte aj jeho radca, sluha i kuchár v jednej osobe. Volal sa Ozlomkrky. Veselú rozprávku s názvom Odhalenie zabudnutého kráľa napísal Dušan Grečner a vyrozpráva vám ju Július Satinský.

Pohni rozumom - to znie ako dobrá rada, nie? A je to aj názov rozprávkovej hry Petra Kováčika. Ocitneme sa v nej spolu s dievčinou Ninou, ktorá pracuje pre pána bojara a pani bojarku. Ale požalovať sa chodí tete, ktorej syn Gleb kedysi dávno na vandrovku odišiel. Štyri roky nedal o sebe znať...Vo vtipnom príbehu sa vám v hlavných úlohách predstavia Viera Topinková (Nina) a Michal Dočolomanský (Gleb).

  V dolinke za dedinou žil v chudobnej chatrči cigán menom Deži. Ženu mal jednu, ale detí, to ani nerátam. Kto by si aj s takým niečím trápil hlavu? A všetky pýtali jesť. A tak bol Deži skoro stále vo svete, aby im kus chleba mohol priniesť. Keď sa mu to podarilo, chvíľami sedával pri ohnisku a sníval o tom, že raz urobí taký obchod, že už nebude chudobným handliarom, ale bohatým kupcom. Veselá rozprávka Jána Štiavnického sa volá Predaný svet a v hlavných úlohách zahviezdia Jozef Kroner, Boris Farkaš a Zuzana Kronerová!

  Dospelí sú už takí! Aj vy si tak občas povzdychnete? Tak potom je hra Ireny Landauovej určená práve vám! A ešte tým, ktorí majú radi počítače a cesty do budúcnosti. Pretože hlavní hrdinovia a hrdinky tohto príbehu sa skamarátia s počítačom Maťkom (Július Valentík) a potom objavia papier s návodom, ktorý im prezradí, ako sa dostať až do roku 2041... Hru pre deti odvysielame v našej dvojhodinke pre poslucháčov poslucháčky od 9 rokov.

Nedávno sme v rádiu Junior vysielali rozprávkový seriál o malom Vasiovi. Jeho príbehy napísala Sofia Prokofjeva a všetky ich zašila do knižky z názvom „A neodprosím"!. No a pretože seriál o Vasiovi sa tak dobre počúval, vytiahli sme z rozhlasového kúzelníckeho klobúka ešte jeden príbeh tejto spisovateľky. Tentokrát to už nebudú len krátke rozprávky, ale celá hra! Bude v nej aj tajomstvo, aj strach, aj sa nasmejete, pretože hlavný hrdina je na začiatku dosť veľký bojko. Hra pre deti sa volá Tajomstvo žltého kufríka. Podľa príbehu ruskej autorky ju pre rozhlas napísala Tatiana Pedanová.

  Denis a jeho sestry je rozprávka o jednom chlapcovi a jeho huncútstvach. Možno si spomínate, že rozprávkový seriál o tomto huncútovi ste už v našom vysielaní kedysi začuli, ale tento krát to bude - ako sme vám už sľúbili - čosi celkom iné. V rozprávkovom seriáli, ktorý sme už vysielali vám totiž príbehy nezbedného a zároveň dobráckeho chlapca rozprával Tomáš Mischura a teraz vám ich celkom inak vyrozpráva Ivan Śándor. Autorkou knižky aj seriálu je Toňa Revajová a aj tento príbeh si môžete vypočuť v našej dvojhodinke pre poslucháčov a poslucháčky od 9 rokov.

l36814.jpg

Neslýchaná vec je aj cestovanie za hranice všedných dní. V jednom našom rozprávkovom prípade bude možné takto vycestovať vláčikom so žltou lokomotívou priamo z ružovej lúky z plagátu v cestovnej kancelárii. Rozprávku o Karolínke ste u nás ešte nikdy nepočuli. Rozprávkový kráľ (František Dibarbora), ktorého Karolínka (Monika Paššová) stretne, zas nikdy nevidel žiadnu knihu. Zato jeho kráľovstvo vyzerá ako hračkárstvo a nechodí sa v ňom do školy. Pôjdete za Karolínkou s nami? Pozýva vás Elisabeth Wiede - autorka literárnej predlohy, Ľudovít Petraško - autor rozhlasovej hry a Igor Bázlik, ktorý príbeh zafarbil svojou hudbou.

Autorky: Veronika Dianišková, Rozália Vlasková

Ilustrácia: John Wilhelm, Martin Benka, Norman Rockwell, TASR, Joy Laforme, Janet Campbell, Miriam Latimer, Míla Doležalová, Fiep Westendorp, Alison Edgson, Martina Králová, G.W. Goss

Živé vysielanie ??:??

Práve vysielame