Kočovnícky týždeň

Kočovnícky týždeň

...a spomienka na Mariána Labudu.

Marián Labuda stvárnil veľa rozprávkových postáv. Zahral si veselých šašov, šibalov, brucháčov ale aj drakov, trpaslíkov či Jaroslava, ktorý je povolaním vánok. 5. januára odišiel do hereckého neba, ale jeho srdečne odohrané postavy nám v archíve zostanú navždy. Dve z nich vám ponúkneme v tomto týždni. Od piatka vás Marián Labuda ako Janko Hraško vezme do sveta, ktorý možno pozorovať z volského ucha. Slovenskú ľudovú rozprávku zdramatizoval Július Farkaš, zhudobnil Igor Bázlik a Marián Labuda si rolu najmenšieho nezbedníka na svete nesmierne vychutnal. Od soboty príde na scénu najlepší prstienkár široko-ďaleko – Kubo (Marián Labuda). Jeho prstienky očaria aj vílu Bohdanku (Eva Večerová). Dokonca budeme s prstienkami, Kubom a vílou aj kočovať po jarmokoch. Zázračné prstienky napísala Markéta Zinnerová, preložila Božena Bernátová a do nôt ich premenil Milan Dubovský. Želáme vám príjemné počúvanie a spomínanie.

marian-labuda-producenti.jpg


Ja som tu len mačka je novučičký rozprávkový seriál z knihy Hanny Johansen. Ako vyzerá rodina z pohľadu mačky a čo sa stane, keď si mama z jednej cesty prinesie dieťa, to sa dozviete v našej dvojhodinke pre najmenších. Rozpráva Dagmar Sanitrová. Preložil Ján Jambor.

Krokodíly predsa nelozia po stromoch! A okrem toho, mohol by som vás od samej nudy zjesť. To vám nedošlo? Tak sa rozpráva Kroko Zunga Zunga v zoologickej záhrade so svojimi susedmi. Je to veľmi zábavy chtivý krokodíl a veľmi túži po lunaparku. A kolotočiari, ako je známe, to sú známi kočovníci. Ako si Kroko Zunga Zunga vymyslí vlastný lunapark, vám povie Richard Stanke v rozprávke pre najmenších. Krátku rozprávku O krokodílovi a lunaparku napísala Naďa Uličná. 

Vo vysielaní pre najmenších tento týždeň začnú aj dva veľmi kočovnícke seriály. Najskôr to budú Rozprávky s podkovičkami. Cirkusový seriál napísala Libuša Friedová. Prvá časť bude o koníkovi, ktorý vedel telefonovať. Viera Strnisková vám ho porozpráva. A potom prifrčí Bzučavý dedo. „Zo Skalice do Senice, z Čárov do Kútov, zo Studienky do Borinky, z Malaciek do Petra i Jána... Po celom Záhorí putuje dedo s domčekom na chrbte. Je to domček pre tisíc všelých Aničiek a tisíc včelých Zuzičiek...“ Bzučavého dedka a príbehy z úľa zas vymyslel Jozef Repko. Rozprávať bude Karol Machata.

Nedávno ste sa v našom programe Čo by bolo keby... stretli s legendárnym Harrym Potterom a jeho kamarátmi. Ale my sme vás chceli potešiť ešte viac, a tak sme z archívu vytiahli ďalší fantasy príbeh alebo skôr – program o príbehu. Bude o švédskej spisovateľke Astrid Lindgrenovej. Vyberieme sa kočovať a túlať po rozprávkových svetoch spolu s bratmi Levie srdce, ktorí musia zachrániť zázračnú krajinu, ale aj s Pipilotou, skrátene Pipi, či s deťmi z Bullerbynu... Program o Astrid Lindgrenovej a jej príbehoch pre vás napísal Peter Karpinský. Dovidenia v Nangijale! (A toto určite počúvajte, je to jeden z našich najkrajších programov pre deti!)

Pinocchio je kočovník už od narodenia. Kedy môže, vtedy utečie a vyberie sa na túlačky. Dokonca sa zastaví aj pri kočovnom bábkovom divadle. Hoci ho jeho tatko Gepetto (Boris Farkaš) stále hľadá, Pinocchio sa vždy nechá zlákať dvoma fiškusmi: kocúrom (Štefan Kožka) a líškou (Tatiana Kulíšková)... Až kým nakoniec nepríde na to, kde je jeho domov a kto ho má naozaj rád. Hlavný hrdina príbehu je poriadny tulák a nezbedník. Svoj hlas mu požičal Daniel Fischer, takže natrčte uši a dobre počúvajte! Hru podľa Carla Collodiho napísala Dana Garguláková a scénickú hudbu zložil Matej Háasz.

Liselotte, kontesa opica je rozhlasová hra pre deti a mládež, ktorú v Rádiu Junior vysielame po prvý raz. A pretože počas tohto týždňa kočujeme, aj čudesná hrdinka nášho príbehu sa (nechtiac) dostane k cirkusu. Juraj Bindzár vymyslel Lisolette veľmi zvláštny osud. Viac sa už dozviete v prvej časti hry, v ktorej hlavnú úlohu hrá Anna Šišková. Určené poslucháčom a poslucháčkam od 8 rokov. 

Dáva sa na všeobecnú známosť, že sa tu budú diať čertoviny! A tak ja, čert, tu nemôžem chýbať. Ale ktosi si tu spieva? Kto si ty? Stromový spevák?
Nie, anjel. Cigánsky anjel strážny. A ešte aj tulák. Bývam v komíne a tam sa anjelská čistota udržuje veľmi ťažko. Musím dávať pozor na svojich, hrozí im zle, ale od čertov nie...

V rozprávkovej hre Čierny anjel sa ocitneme na trhu, napoly medzi bábkami, napoly medzi ľuďmi, skrátka v naozajstnej kočovníckej atmosfére. A môžeme si aj zatancovať na hudbu Gorana Bregoviča, ktorý je na takúto atmosféru naozaj odborník. Rozprávkovú hru napísal Juraj Bindzár.

Rozprávač ďalšieho príbehu si zašiel na výlet do mesta Kikinda. Vyhliadol si predstavenie kúzelníka Feliniho, ktorý ho očaril už dávnejšie, ešte v rodnom Šaštíne. Felini nesklamal. V tmavej sále z osvetleného pódia rozdával divákom úsmevy. A čo na to Kúzelníkov syn? Povie vám to Boris Farkaš v rozprávke Dušana Dušeka.

Stretli sa raz na rázcestí deviati pútnici – remeselníci. Vo svete sa každý z nich naučil devätoro remesiel. Rozhodli sa, že zimu prečkajú spolu. Postavia aj zariadia si chalupu presne na tom mieste, kde sa stretli. Ale kto sa to stále ozýval zo stromu: „To ja nerád! To ja nerád!“? Dozviete sa to v seriáli Petra Glocka Devätoro remesiel, desiaty fígeľ. Na Juniore ste ho ešte nepočuli. Rozprávať bude Slávo Záhradník. 

Program rádií

Ilustrácie: Jane Ray, Isabelle Arsenault, Roger Duvoisin, Kirsten Sims, Ilon Wikland, Katerina Chadoulou, Lydia Nichols,

Autorky: Rozália Vlasková, Veronika Dianišková

Živé vysielanie ??:??

Práve vysielame