Ikarov pád vyhral Prix Ex Aequo 2014

Ikarov pád vyhral Prix Ex Aequo 2014

Po vypočutí všetkých hier sa porota po diskusii, ktorá sa konala 13. novembra 2014, rozhodla udeliť nasledujúce ceny:

Prix Ex Aequo za najlepšiu  rozhlasovú hru pre mládež  sa udeľuje hre Ikarov pád
autor: Vanda Kyselicová, réžia: Štefan Korenči,  z produkcie RTVS Slovenský rozhlas.

Cena sa udeľuje za vytvorenie vizuálnej, kinematickej produkcie, ktorá zahrňuje odvážnu zvukovú paletu, silné uveriteľné dialógy a úprimné výkony presvedčivých postáv. Hra predstavuje ideál pre mladých poslucháčov, pretože sa inteligentne a citlivo zaoberá zložitými témami: hodnotou života, empatiou a zodpovednosťou.

Prix Ex Aequo za výnimočný výkon v rozhlasovej hre pre mládež sa udeľuje Pauline Harrisovej
režisérke hry Prekvapivé pravdy starosvetských vrabcov (The Startling Truths of Old World Sparrows) z produkcie BBC Radio.

Cena sa udeľuje režisérke, ktorá dosiahla vyspelé a citlivé herecké výkony veľmi mladých hercov. Aj keď citlivá téma presahovala vekový rámec mladých hercov, bola podaná s mimoriadnou empatiou a inteligenciou. Vďaka výkonu hercov, ktorým sa podarilo rozlíšiť jemné rozdiely, hra udržiava pozornosť až do konca a je dobre vyvážená.

Členovia poroty:
Helen Perry, predsedníčka, Spojené kráľovstvo
Alina Akulenko, Ukrajina
Timotea Vráblová, Slovensko

Ikarov pád zvíťazil

 

Rozhodnutie poroty pre kategóriu “Rozhlasová rozprávková hra“
Po vypočutí všetkých hier sa porota po diskusii, ktorá sa konala 13. novembra 2014, rozhodla udeliť nasledujúce ceny Prix Ex Aequo za najlepšiu rozhlasovú rozprávkovú hru sa udeľuje hre
Hektor, časť 1: Hektor a jeho údel
Hektor – 1.Del: Hektor In Ribja Usoda

Autor: Dim Zupan
Réžia: Irena Glonar
z produkcie Radio Slovenija

Porotu zaujala pôvabná adaptácia knihy o vzrušujúcom živote labradora menom Hektor. Irene Glonar sa podarilo adaptovať dielo Dima Zupana do dokonalej rozhlasovej atmosféry. Všetci poslucháči, vrátane dospelých, môžu sledovať dobrodružstvá Hektora s detskou zvedavosťou. Porota bola nadšená hereckým obsadením a výkonom Zvone Hribara v úlohe rozprávača. Svojím vážnym, nie infantilným prejavom, dokáže do príbehu vtiahnuť aj staršie deti. Detský poslucháč si rodinu v seriáli príbehov zamiluje a cíti sa jej členom. To je dobré východisko pre odovzdanie malých posolstiev poslucháčom. Tie sa týkajú zodpovedného prístupu k zvieratám a sociálnej citlivosti. Forma seriálu dovoľuje naplno prežívať dobrodružstvá a vychutnať si ich. Pozoruhodná je tiež produkcia tejto hry. Zvuk vrátane zvukových efektov prispieva k príťažlivej atmosfére .  Práve preto „Hektor“ vnáša žiarivé svetlo tam, kde je ho nedostatok.

Členovia poroty:
Jörgpeter von Clarenau, predseda, Nemecko
Mihaela Liliana Schefer, Taliansko
Iveta Pospíšilová, Slovensko

Prix Ex Aequo za výnimočný výkon v kategórii rozhlasová rozprávková hra sa udeľuje Marii Míkovej
autorke rozhlasového seriálu „O třech babkách“ z produkcie  Českého rozhlasu
Marie Míková vytvorila veľmi zábavný a strhujúci seriál krátkych príbehov, z ktorých každý trval menej ako 5 minút. Toto rozhlasové dielo je dobrým príkladom súčasného rozhlasového seriálu obsahujúceho veľa zábavných prvkov.

Koncept jej seriálu ponúka mnoho možností na bystrú reflexiu denného života. Tri babky privádzajú deti a rovnako aj dospelých k tomu, aby venovali pozornosť starším ľuďom a umožnili im, aby boli súčasťou našich životov.
Porota gratuluje Marii Míkovej a celému tímu Českého rozhlasu.

Členovia poroty:
Jörgpeter von Clarenau, predseda, Nemecko 
Mihaela Liliana Schefer, Taliansko
Iveta Pospíšilová, Slovensko

Živé vysielanie ??:??

Práve vysielame