Letná rozhlasová čitáreň

Letná rozhlasová čitáreň

Nová rubrika rádia Junior vám prináša knižné odporúčania od redaktorov digitálnych rádií.

Dovolenkové obdobie je v plnom prúde, slnko neúprosne žiari za oknami a my sme už prečítali všetky naše letné knihy. Teda, všetky snáď nie. Ak ste na tom podobne a radi sa necháte inšpirovať tipmi od známych, prečítajte si, akú detskú literatúru odporúča dramaturgička Veronika Dianišková. (A ak hľadáte tip na knižku pre dospelých, prečítajte si Letnú čitáreň na webe Rádia Litera.)


1. Astrid Lindgrenová: Ronja, dcéra lúpežníka

Počas búrlivej noci, ktorá bola taká hrôzostrašná, že vo dvoje rozťala prestarý hrad, sa narodila Ronja, dcéra lúpežníka, hradného vládcu.Odtrhnutú časť hneď obsadil na smrť znepriatelený rod lupiča Borku, ktorý má syna Birka. Ronja a Birk sa spriatelia, čo sa samozrejme rodičom nepáči...

Príbeh sa odohráva v divokom lese, obývanom zverami, bludičkami, škriatkami a všeličím iným. Čítať budete s obavami i úsmevom na perách.

2. David Almond: Skellig

Načo majú ľudia na chrbte lopatky, premýšľa hrdina príbehu - dvanásťročný Michael. Sú to pozostatky krídel z dávnych čias, keď sme ešte boli vtákmi? Alebo sme boli anjelmi? A čo keď anjeli žijú medzi nami? Tieto otázky Michaelovi napadajú, keď v polorozpadnutej garáži pri dome objaví tajomné stvorenie - niečo medzi človekom, vtákom a... anjelom. Jediná osoba, ktorej sa s týmto tajomstvom Michael môže zdôveriť, je Mína. Spolu sa o Skelliga starajú a Michaleov život sa začína meniť.


vero.png

3. Selma Lagerlöfová: Podivuhodná cesta Nilse Holgerssona Švédskem

Rozprávkový román švédskej spisovateľky, laureátky Nobelovej ceny. Je o osude neposlušného chlapca, ktorý je kvôli svojmu správaniu zakliaty na trpaslíka a v tejto podobe podniká s divokými husami cestu Švédskom.

Z výšky sa pozrieme na krásy švédskej prírody, na život, prácu, zvyky a povesti švédskeho ľudu a nakoniec aj na život a povahu rôznych zvierat. Knižka je tak troška aj vlastivedná učebnica o Švédsku pre tých, ktorí túto zem ešte nepoznajú. Len vedzte, že vyšla v roku 1907.

4. Toňa Revajová: Johanka v zapadáčiku (ktorú momentálne vysielame ako seriál v Rádiu Junior!)

Štvrtáčka Johanka je trochu smutná. Prišla o všetkých kamarátov, malý brat jej zničil najmilšiu knihu a veľmi jej chýba starká. Práve sa s mamou a bratom Samkom presťahovala do Zapadáčika, kde je okrem malej školy iba malý kostol a obchod. Namiesto pošty tam majú oranžovú poštovú schránku. A práve do nej Johanka hodí list, o ktorom mama nič netuší. Potom sa čuduje, ako málo stačí, aby sa udalosti dali do pohybu.

johanka.png

5. Enid Blytonová: Slávna päťka


Slávna päťka, to sú v skutočnosti štyri deti a pes. Julian, Dick, George, či vlastne Georgina, Anna a pes Timothy. Čo všetko zažili na pustom ostrove? Aké dobrodružstvo ich postretlo

pri plavbe na mori či v noci v zrúcanine starého hradu? Čo objavili v starom potopenom vraku? A ako vyzerá ozajstné hľadanie pokladu?

A pre staršie deti napríklad:

6. Lucy Maud Montgomeryová: Anna zo Zeleného domu

Klasický dievčenský román kanadskej spisovateľky, ktorá vytvorila jednu z naobľúbenejších dievčenských postáv v literatúre – Annu Shirleyovú. Sirota Anna po trpkých skúsenostiach s pobytom v zlých pomeroch v chudobných rodinách s mnohými deťmi, o ktoré sa musela starať, konečne nachádza pravý domov v Zelenom dome v Avonlea na Ostrove princa Eduarda. Vezmú si ju k sebe prísna Marilla a jej láskavý brat Matej a veľmi si ju obľúbia, hoci zo začiatku sa museli zmieriť s jej prchkou povahou a nekonečnou fantáziou.

anne-shirle-main.jpg

7. Charlotte Brontëová: Jana Eyrová

Krásny klasický román nielen pre dievčatá. Jana je sirota, ktorej je kruto odopieraná láska a rodinné teplo. Sama bojuje proti zlu a nemilosrdnosti ľudí. Vďake svojej cieľavedomosti dobre vyštuduje a nájde si slušné zamestnanie ako guvernantka v dome pána Rochestera. Múry jeho domu však skrývajú tajomstvo...

JANE-jumbo.jpg

-KG

Živé vysielanie ??:??

Práve vysielame