Bruchatý týždeň

Bruchatý týždeň

Tento týždeň si naplníme brušká chutnými príbehmi nielen o mäkkých buchtách. Svoje osudy nám rozpovedia nafúknuté bruchá balónov, lietajúce lopty ale i prázdne kufre, ktoré schrúmu, čo vidia. A tiež zopár zvieratiek s veľkými či škŕkajúcimi bruškami. Ale naši hrdinovia budú omnoho rozmanitejší. Navštívi nás tiež trojica dobrodruhov Dlhý, Široký a Bystrozraký, ale aj kamošky Mimi a Líza. A čítajte kto ešte! Alebo... počúvajte!

Bol raz jeden pekár a ten vypekal iba malé, okrúhle buchtičky. A ešte si pri tom pospevoval. Pekárová mačička Sabínka sedela pri pekárovej peci a nespokojne mňaukala. Ako sa jej tak nechcelo čakať, kým buchtičky vychladnú, popálila sa. Preto s ňou pekár musel rýchlo utekať k lekárovi. To využila jedna Buchtička a kamsi zakotúľala... Ako to dopadne, to sa dozviete v rozprávke pre najmenších, ktorú vám vyrozpráva Gustáv Valach.

  Po prvýkrát si v našej dvojhodinke pre najmenších budete môcť vypočuť aj Ententýnovu rozprávku O lietajúcej lopte. Bude o jednej lopte, ktorá je taká bruchatá, až jedného dňa odletí. Lopta letela, letela, ale nevedela, kde pristáť. Nechcela spadnúť do kanála, a tak pristála až na parkovisku... Čo bolo ďalej, sa dozviete u nás. Rozprávku pre vás napísal Ján Uličiansky a vyrozpráva vám ju Michal Dočolomanský.

Medvede sa pred zimou poriadne najedia, aby mohli celú zimu prespať. Aj hrdina rozprávky pre najmenších zaspí takýmto prehlbokým spánkom. Ale jedného dňa k nemu dorazí početná zvieracia návšteva, ktorá má už celej tej zimy po krk. A tak, aby už prišla jar, pokúsi sa maca prebudiť, pretože v tom lese oddávna panuje zákon, ktorý... vám teraz neprezradíme. Ako medveďa prevracali sa volá rozprávka, ktorú pre vás napísal ruský autor kníh o prírode Nikolaj Sladkov. Vyrozpráva vám ju Július Pántik.

  V jednom veľmi zdravom meste, v ktorom každý vedel, čo treba robiť, aby si zdravie udržal čo najdlhšie, žili aj dvaja doktori. Jedného dňa im na nemocnicu niekto hrozitánsky zabúchal. Veľryba. A nielenže to bola veľryba, ale to bol aj prvý pacient, ktorý do nemocnice vôbec zavítal. A tento obrovský tvor, zjedol niečo, z čoho ho veľmi rozbolelo brucho. Ako si doktori s veľrybou poradia a čo vlastne, chuderka, zjedla, vám rozpovie Pavol Mikulík v nahrávke Hojdacia rozprávka. Vymyslel si ju český spisovateľ veselých príbehov Alois Mikulka.

  Bol raz taký Kufor, do ktorého sa zmestilo ohromne veľa vecí. Len čo sa otvoril, pozeral dookola svojimi plechovými očami, čo by kde uchmatol. Mal takú zvláštnu chorobu. Chcel mať všetko, čo videl. Taký bol nenásytný. A toho, čo na svete videl, bolo veľa. Jedného dňa napríklad cestoval vlakom celkom sám a bez lístka. Čo všetko tento zloduch po ceste zhltol, vám prezradí Karol Machata vo vysielaní pre najmenších v rozprávke Daniela Heviera.

  Tento týždeň sa rozlúčime s Brmbolkou, Zababúšikom, psíkom Kefobradáčom a kmotríčkom. Ten posledný z menovaných sa už konečne vrátil z nemocnice domov. Zabúchal na dvere a skríkol: „Bohu dušu a mne hrianku!" Brmbolka sa zľakla, že je to strašný meluzín, ale bol to len kmotríček obalený snehom, ktorý naňho nalepila fujavica. Z knižky Františka Nepila Rozprávková zima vám poslednýkrát vo vysielaní pre najmenších bude čítať Karol Machata.

Helena Zmatlíková.jpg

Spisovateľ Brucháč (Peter Debnár) raz vymyslel rozprávku a poslal ju do rozhlasu. V tom sa asi sto kilometrov od neho začali priamo v rozhlasovom štúdiu diať nepochopiteľné veci. Herci (Ján Valentík, Soňa Ulická) v štúdiu totiž nevedeli nájsť svoje postavy. Režisér (Anton Mrvečka) sa poriadne napajedil. Tak kde je ten scenárový Maco (Marián Labuda)? Kam sa podel? Ako by ste si v takej situácii poradili vy? Nuž, ktovie... Ale ako si poradia hrdinovia príbehu Putovanie z rozprávky, to sa dozviete v rozprávkovej hre Jozefa Repka.

  Aký by to bol už Bruchatý týždeň, keby sme zabudli na trojicu kamarátov, z ktorých jeden má naozaj veľké a veľmi schopné brucho (Jozef Švoňavský)? Ďalší má zas dobrý zrak (Ivan Vojtek) no a ten posledný je veľmi, ale naozaj veľmi vysoký (Marián Geišberg). Dlhý, široký a bystrozraký sa vyberú na vandrovku a pomôžu aj princovi Bystríkovi (Róbert Roth) získať princeznú. Príbeh pre rozhlas zdramatizoval Daniel Hevier a scénickú hudbu napísal Roman Marko.

   Už ste cestovali v balóne? Vo veľkom bruchatom balóne, pod ktorým visí kôš? Hrdinovia dobrodružnej hry Päť týždňov v balóne sa o to pokúsia. Príbeh o dobrodruhoch na zemepisnej výprave, ktorá sa im trochu vymkne spod kontroly, bol vlastne prvým románom Julesa Verna. Tento týždeň si v našej dobrodružnej dvojhodinke vypočujete prvú časť hry, ktorú podľa známej verneovky pre rozhlas zdramatizoval Vladimír Štróbl.

Dušan Mihálik.jpg

Veronika Dianišková sa spolu s majstrom zvuku Jakubom Horňákom vyberie do Banskej Bytrice, priamo na ranč, a dokonca sa tam vyvezie na konskom chrbte! Spolu so svojimi hostkami a sprievodkyňami - Simonou Bontovou a Miškou Chmelkovou budú pátrať po tom, čo všetko treba vedieť, ak sa rozhodnete jazdiť na koni i ako plynie život na takomto ranči. Jednoducho, Čo by bolo, keby... sme jazdili na koni? A tu je súťažná otázka: „O čom sa podľa vás kone zhovárajú?" Budeme radi, ak nám vašu odpoveď napíšete a ešte radšej budeme, ak nám pošlete aj kresbu takého koníka, na ktorom by ste sa radi odviezli. Vaše odpovede budeme očakávať na emailovej adrese junior@rtvs.sk alebo na facebooku Rádia Junior. Tam ich môžete písať priamo do komentára pod súťažnú otázku. Alebo môžete poprosiť rodičov, aby vám s tým všetkým pomohli. No a tí z vás, ktorí ešte radi posielajú listy, tí nám môžu zaslať odpoveď aj s obrázkom koníka na adresu Rozhlas a televízia Slovenska - Rádio Junior, Mýtna 1, 817 55 Bratislava. Tešíme sa na vaše odpovede.

  Tento týždeň odvysielame v Rádiu Junior aj rozprávkovú hru známeho sovietskeho autora Jurija Karloviča Olešu Traja brucháči (Upravila ju Jarmila Konrádová). Príbeh sa začína kočovníckou pesničkou. Hneď potom sa vám predstaví Gašpar Arneri (Karol Machata), doktor všetkých vied. Ten vás zoberie za rozprávkovým dobrodružstvom, v ktorom divadlo a cirkusanti zohrávajú dôležitú úlohu. Hlavne akrobat Tibul (Vladimír Durdík ml.) a jeho pomocníčka Suok (Anna Bučinská). Príbeh zo zvláštneho kráľovského dvora, v ktorom traja brucháči (Gustáv Legéň, Anton Mrvečka, Peter Debnár) vychovávajú následníka trónu Tuttiho (Emil Fillo), sa dočkal aj mnohých knižných a filmových spracovaní.

Boris Kalaušin.jpg

Rozhlasový reportér Zlatúšik (Emil Fillo) a jeho kolega a kamarát figliar Botafogo (Ivan Krivosudský) budú mať nie bruchatý, ale skôr brušný problém. Zreteľne počujú vyhrávať hudcov, ale žiadnych nevidia. Je to jasné - hudci musia byť pod zemou a treba ich vykopať, aby sa nezadusili. Hoci Botafogo kopal lyžičkou koľko len vládal, hudcov nikde. Keď Zlatúšik s figliarom zistia, že hudci vyhrávajú v ich bruchách, vyberú sa radšej vyhrávať ľuďom, aby si vyslúžili poživeň. Takto natrafia na pani Chudobnú (Oľga Zöllnerová), Bohatú (Eva Rysová) aj na Dr. Makovičku (Vladimír Kostovič). Príbeh z cyklu Stanica Zlatúšik - Hudci a zaklínadlo - napísal, pravdaže, Ľubomír Feldek.

V ďalšej časti zo seriálu Mimi a Líza sa Líza (Grétka Fedora Homzová) zoznámi s dierkovanou zvláštnou knihou - s knihou v Braillovom písme. Vďaka nemu si aj nevidiaca Mimi (Ema Mercová) môže čítať. Lenže čo to dievčatá zrazu počujú? Krik od suseda - spisovateľa, od pána Literu (Miroslav Trnavský). Zamrzol mu počítač a Neposlušné písmenká sa niekam stratili. A to už je výzva pre dve šibalky. Ako bude písmenkové dobrodružstvo pokračovať, sa dozviete v príbehu, ktorý napísala Alexandra Salmela podľa animovaného seriálu Kataríny Kerekesovej a Kataríny Molákovej.

mimi.jpg

Program rádií

Autorky scenára: Veronika Dianišková a Rozália Vlasková

Ilustrácie: Wiebke Rauers, Katarína Kerekesová, Boris Šima, Ivana Šebestová, Lucy Campbell, Yoshi Yuki, Boris Kalaušin, Dušan Mihálik, Ľuba Končeková Veselá, Budi Kwan Schön, Tami Taylor, Helena Zmatlíková, Leo Timmers

Živé vysielanie ??:??

Práve vysielame