Huňatý týždeň

Huňatý týždeň

Máte domáceho miláčika? Tak si ho prítúľte a počúvajte naše nové rozprávky s ním. Alebo sa len zabalte do huňatej deky a natrčte uši. Zvierací kamaráti z rozprávok pricupitajú rovno k vám domov. Spoločnosť vám tento týždeň budú robiť pradúce mačky, kúzelnícke zajace, rozšafné opice a nebude chýbať ani Bambi či nevrlí stepní vlci.

Českým rozprávkam väčšinou nechýba aj láskavý humor. Zmyslom pre humor je známy aj slávny český spisovateľ Miloš Macourek. Okrem Arabely či Macha a Šebestovej napísal aj rozprávku o útrapách jedného koberca, na ktorom pravidelne jedáva malý Ondrejko. Koberec je pekný a huňatý a keď na ňom ostanú popadané omrvinky, je to horšie, ako keď sedíte u holiča a za krkom vás šteklia ostrihané vlasy. Vcítiť sa do pocitov malého červeného koberca dokáže asi len Miloš Macourek. A ešte Július Satinský, ktorý dostal za úlohu rozprávku Koberec a piškótové omrvinky vyrozprávať. Príbeh nájdete v našom vysielaní pre najmenších.

  Bystruškine dobrodružstvá je krátka rozprávková hra o zatúlanom mačiatku. Bystruška (Anna Bučinská) má čiernobiely kožúšok a svet dokorán. Jedného dňa vybehla z dverí, obzrieť si park. Skok sem, skok tam a zrazu nevedela, kadiaľ vedie cesta domov. A do toho všetkého ten nepríjemný studený vietor... Kam vetrisko malé mačiatko zaveje, sa dozviete z hry pre najmenších poslucháčov. Knižnú predlohu napísala anglická spisovateľka Kate Barley, rozhlasovú podobu jej dala Viera Vítová.

  Bol raz jeden pán učiteľ Zima. Učil v dedinke Zmrznutô a všetci ho mali radi. Jedného dňa sa však stala galiba! Mišo Závejovie stratil šlabikár. Hľadali ho doma a hľadali ho v škole, ale kde nič, tu nič. Aké je to však prekvapenie, keď jedného zimného večera pána učiteľa Zimu osloví...Snehuliak! Ten, ktorý predtým len tak mlčky postával na školskom dvore! Snehuliak sa chce naučiť čítať. Prvú časť druhej série rozprávok o snehových krajinách i snehuliakoch s názvom Snehozemšťania si vypočujete v našej dvojhodinke pre najmenších. Príbeh s názvom Snehuliakov šlabikár pre vás vymyslel Ján Uličiansky, rozprávať bude Ľubo Roman a my vám ho odporúčame všetkými desiatimi!

  Huňaté bude aj čítanie na pokračovanie, ktoré sa začne v piatok. Knihu, z ktorej nám niekoľko týždňov bude čítať Jozef Úradník, napísal Stanislav Rakús. Volá sa Mačacia krajina a už názov napovedá, že počúvať budete príhody mačiek, kocúrov a mačiatok. Lenže tieto mačky zažívajú podobné situácie ako my, ľudia. Veru, takto to pán Rakús vymyslel. Cez príbehy kocúra Paniberka spoznávame aj ľudské slabosti a danosti. Túto knihu preto môžu čítať alebo u nás počúvať všetky generácie. V prvej časti čítania na pokračovanie sa dozviete, Ako chcel kocúr Paniberko robiť dobré skutky na stanici.

macacia krajina.jpg

S karavánou sa presunieme do stepi, ktorú obývajú Kalmykovia. Dávni Kalmykovia, takí, ktorí ešte vyznávajú budhizmus. Žijú južne od rieky Volgy, pri Kaspickom mori. Naran Arslan (Juraj Slezáček) znamená „zlatý lev“. Takéto huňaté, ale najmä vznešené meno dostane syn Badamdži chána (Vladimír Durdík st.). Chán však ešte pred jeho narodením veľmi rozhneval Šedého vlka, vládcu stepi (Alojz Kramár), keď ulovil jeho dve strieborné vĺčatá. Chán si nedal poradiť od múdreho Dajanči lámu (František Dibarbora), a preto sa mu vládca stepi pomstil. Ako pomsta bude súvisieť s jeho milovaným synom, sa dozviete z rozprávkovej hry Naran Arslan – Chán, ktorú podľa kalmyckej ľudovej rozprávky napísal Milan Odran.

  Aj v programe Bola raz jedna povesť sa vyskytne niekto huňatý. V istom východoslovenskom meste (ktorého názov máte uhádnuť) stojí jeden prekliaty dom (Laco Kerata). Každý sa mu radšej vyhýba, pretože sa o ňom hovorí, že ak doň vstúpite alebo sa naň zadívate, oškarediete. Na fasáde domu sa totiž vyníma tvár veľmi škaredej, priam zohavenej ženy. Raz sa tu predsa len niekto pristaví a so záujmom si vypočuje príbeh o krásnej mlynárovej dcére (Zuzana Jurigová-Kapráliková). Ten niekto bude mačiatko. Seriál pripravili Ľuboš Machaj a Rozália Vlasková.

Boris Farkaš vám bude tento týždeň rozprávať o tom, ako si žije jedna mačka s pekným mačacím životom na sedem životov! Táto mačka má len jeden jediný problém - je čierna, a tak sa jej ľudia vyhýbajú. Ona nevie, čo sa to s tými ľuďmi robí. Prečo sa s ňou nechcú kamarátiť? Pretože je to mačka učenlivá, vlezie oknom do knižnice, aby zistila, čo sa deje. Krátku rozprávku Čierna mačka napísal Radek Bachratý. (A prezradíme vám už teraz, že to nie je jediná huňatá rozprávka tohto autora, ktorú si tento týždeň pustíme!)

  Poznáte príbeh o Ferkovi (Frencien Bauer), ktorý si želá na narodeniny živého orla, alebo aspoň iné zviera, a o jeho dvoch bratoch? Nuž, orla síce nedostane, ale do života mu vstúpi opička Fricko. Plyšová. Ferko síce trvá na tom, že chce nožík alebo zviera a úbohého Fricka odhodí do kúta, až mu očko pukne, ale najmladší brat Jožko (Tomáš Lukáč) sa opičky ujme. A Fricko veru nebude posledná opica, ktorá sa v tejto rodine objaví. Bude ich postupne plná polica! Už sa vám čosi marí? Uhádli ste, pustíme si hru podľa známej rozprávky Kristy Bendovej - Opice z našej police. Hru napísali Jakub Ursíny a Marek Horváth.

opica.jpg

Ďalší huňatý príbeh napísal Radek Bachratý. Bude o Zajacoch, klobúkoch a kúzelníkoch. Vyštartujeme za ním síce z rozhlasového štúdia, ale hneď potom sa ocitneme na pódiu s kúzelníkom Čurdule Murdule Buničina (Ivan Romančík), ktorý sa snaží čarovať. Len mu to akosi nejde...Vie vyčarovať len obyčajnú vreckovku, kyticu, alebo zajaca. Jedného dňa sa však na javisku čosi stane a kúzelník s jeho pomocníkmi zrazu musia vymýšľať zbrusu nový program!

  Bambiho určite všetci poznáte. Je to srnček s huňatým kožúškom, ktorý sa jedného dňa narodí v lesnej húštine. Rozprávkovú hru o múdrosti lesa, o smútku i krutej strate, o dospievaní i o priateľstve napísal Felix Salten a pre rozhlas ju zdramatizoval Peter Gregor. Šum stromov, žblnkanie potoka i vtáčí spev do nôt zachytil a hudbu zložil Juraj Beneš.

Richard Cowdrey.jpg

Veronika Dianišková vás spolu s majstrom zvuku Andrejom Klimitsom opäť pozvú do svojho stroja času. Tentokrát sa v ňom však neodvezieme do jedného jediného storočia, ale budeme sa presúvať raz sem, raz tam. Historička Eva Škorvánková nás bude sprevádzať dejinami všelijakých vynálezov. Dozvieme sa, Čo by bolo, keby... som bol vynálezcom? Ale aj to, ako svet vyzeral bez nich i aké to bolo, keď ešte len vznikali. Na pretras sa dostane parný stroj, lietadlo, telegraf, telefón, elektrina, ale napríklad aj anestézia. Súčasťou programu sú rozprávky, ako inak, tiež o vynálezoch. Aj kniha je super vynález, a tak si o jednu peknú zasúťažíme. Napíšte nám, aký vynález by ste chceli vynájsť vy. Najviac nás potešíte, ak nám o svojom vynáleze nielenže napíšete, ale nám ho aj nakreslíte. Súťažíme o knižku Aitziber Lopez: Vynálezkyne a ich vynálezy.

kniha.jpg

Program rádií

Autorky scenára: Rozália Vlasková a Veronika Dianišková

Ilustračné snímky: Angela Barret, Melinda Hipsher, Branislav Slezáček, Ivan Bilibin, Jane Schnetlage, Božena Plocháňová, Will Bullas, Richard Cowdrey, Luciano Lozano


Živé vysielanie ??:??

Práve vysielame