Chichotavý týždeň

Chichotavý týždeň

Hovorí sa, že každý deň, ktorý sme sa nezasmiali, je stratený deň. Našťastie v našom rozprávkovom svete je dôvodov na úsmev, chichot ba až hurónsky smiech naozaj nadostač. Tak si poďte po porciu dobrej nálady v novom Chichotavom týždni. A viete čo? Nakazte chichotom aj vaše okolie! Svet bude hneď o čosi krajší :-D

Cárovná nesmejanka - tak volali na cárskom dvore cárovu dcéru, ktorá bola stále smutná. Cár bol tiež veľmi smutný, že jeho dcéra sa nie a nie usmiať. A tak sa rozhodol zavolať kniežatá, bojarov, plukovníkov i obyčajných mládencov, ktorí by ju mohli rozveseliť i za ženu pojať. Ako sa to všetko vyvŕbi, to vám v dvojhdodinke pre tých z vás, ktorí ešte nechodia do školy, rozpovie Karol Machata. Príbeh pre vás napísala Mária Ďuríčková.

  Branislav Slezáček.clanok.jpg

Peter Glocko napísal rozprávku o Šťastenkovi, ktorú si tiež vypočujete v dvojhodinke pre škôlkarov a škôlkarky. Bude o jednom uhliarovi, ktorý sa vedel zasmiať úplne na všetkom. Ešte aj na tom, že je hladný. Veď predsa s prázdnym žalúdkom sa lepšie vykračuje, či nie? Jedného dňa však hlavný hrdina zablúdi v hlbokom lese, stále ho čosi čudesné po lese vodí, na pokoji ho nenechá... Príbeh o moci smiechu a dobrej nálady vám vyrozpráva Gustáv Valach.

Ján Lebiš.clanok.jpg

Chichotavý týždeň Rádia Junior vám prinesie aj jednu usmievavú rozprávku Kristy Bendovej. Tentoraz s ňou nepríde Osmijanko ani Opice z našej police, ale jedno malé dievčatko. Vlastne, úplne na začiatku sa objaví jeden veľký kráľ na veľkom tróne z veľkej a významnej krajiny. Dá si priniesť veľkú encyklopédiu, obracači strán mu otvoria knižisko na milióntej strane a tam svieti slovo „úsmev". Lenže, čo to je? Či sa kráľ naučí usmievať, sa dozviete v rozprávke pre najmenších Kráľovský úsmev. Rozpovie vám ju Karol Machata.

  V škôlkarskej dvojhodinke vám pustíme aj rozprávku, ktorá je na chichotanie stvorená už len svojím názvom. Napísal ju Daniel Hevier a volá sa Buvirozprávka o sloníkovi, ktorý sa nechcel prikryť uchom. Rozprávať a spievať bude Marián Zednikovič. Hudbu do rozprávky napísal Pavol Danišovič.

Bolo raz jedno kráľovstvo, v ktorom sa všetci neustále len smiali, chichotali, naháňali a veselili. Na Chichohrade skrátka nikdy nie je o zábavu núdza. Dokonca kráľ jedného dňa pošle preč aj Tučibombu Makaróna - princa, ktorý chce princeznú o ruku požiadať. Vraj nech príde v úradných hodinách! Ale aj do tohto veselého kráľovstva vtrhnú starosti. Princezná sa zrazu prestane smiať. A nikto netuší, prečo... Ako sa to všetko zamotá a potom rozmotá, to sa dozviete v rozprávkovej hre Chichôtka, ktorú napísal Štefan Moravčík.

Martin Kellenberger.jpg

Veselo vám bude aj pri počúvaní prvej časti rozprávkového seriálu Príbehy záhradného trpaslíka. V jednej uličke bývajú samí umelci. Pán primáš Kalafún, pán vynálezca Ajeto, ale aj sochár Kandeláber. Susedia v tejto uličke si nažívali v kľude až do chvíle, kým do jedného domčeka nepribudli bračekovci Adamko a Branko. A práve oni objavia sochu záhradného trpaslíka... Príbehy vymyslela Marianna Grznárová a vyrozpráva vám ich Július Satinský.

  Čo by bolo, keby... som bol námorníkom? To sa spýta redaktorka Veronika Dianišková historičky Daniely Hrnčiarovej. A bude sa s ňou rozprávať o zámorských objavoch, o tom, čo si ľudia kedysi mysleli o oceánoch i ako bola objavená Austrália. Pustíme si aj rozprávku o kapitánovi Cookovi, o pirátovi Čierna Koža a ocitneme sa v stroji času, ktorý nás prevezie do 15. storočia, priamo na more! Vidíííím zem! A vy? Nasaďte si námornícke klobúky, vyrážame!

  Do smiechu aj do chichotu bude niektorým hrdinom rozprávkovej hry Vojak a cárica. Presnejšie, smiať sa bude vojak (Oldo Hlaváček). Cárica bude zúriť, kričať, hromžiť aj dupkať. V jednom meste žije v prepychovom paláci cárica. V chudobnej chalupe zas býva čižmárka. Panovačnú vládkyňu ľudia nemajú radi. Čižmárka je veselej povahy, rozhoduje sa rozumne a dôvtipne. Keď si vojak Ivánuško Hlupáčik všimne, že čižmárka a cárica sa podobajú ako vajce vajcu, dostane bláznivý nápad. Cárica sa jedného rána zobudí v chalupe čižmárky a čižmárka v cárskom paláci. Príbeh zo zbierok bieloruských ľudových rozprávok s vtipom a ľahkosťou zdramatizovala Helena Križanová-Brindzová. Hana Meličková si v rozprávkovej komédii zahrala dvojrolu - protivnú arogantnú cáricu, ktorú vymenia za jej dvojníčku - svojráznu, ale dobrosrdečnú čižmárku.

  Čo je nového vo svete literatúry pre deti, sa dozviete v ďalšej časti programu Michaely Mrázovej Knižky mačky Abecedy. Najskôr nám Natália Juráková z Detskej rozhlasovej dramatickej družiny prečíta z knihy Davida Walliamsa Tatko za mrežami. Bude to dobrodružné aj veselé čítanie o chlapcovi, ktorého otec sa zapletie do bankovej lúpeže. Druhé čítanie bude z knihy Jacqueline Wilson Tetovaná mama. V tomto príbehu má problémy pre zmenu dievča - Delfína. Žije na chudobnom predmestí Londýna, nemá kamarátov a spolužiaci sa jej posmievajú. Jej mama je od hlavy po päty potetovaná a jej nevlastná sestra je krajšia aj šikovnejšia ako Delfína. Tetovaná mama získala cenu za najlepšiu detskú knihu roka a jej televízne spracovanie zasa cenu za najlepší televízny film pre deti v roku 2003.

nick sharrat.clanok.jpg

Už štvrtý týždeň v poradí bude v znamení päťdielnej dobrodružnej fantasy hry Tajomná píšťala. Lukáš (Ľubo Bukový) a Aquabella (Jana Lieskovská) sa už vybrali do minulosti zmeniť chod dejín. Ocitli sa v tom istom meste, ale o trinásť rokov skôr. Lukáš chce nájsť svojich rodičov, zachrániť ich pred barónovými ľuďmi a získať píšťalu, ktorá vládne všetkým vodám. Najskôr však musia pomôcť Albertovi (František Kovár), ktorého nestihli ochrániť pred útokom meňaviek (Karol Čálik, Soňa Ulická). Tie mu vysali spomienky, ktoré sú pre nich veľmi dôležité... Tento rozhlasový „film na počúvanie" napísal Juraj Raýman a Zuzana Križková.

Program rádií

Autorky scenára: Rozália Vlasková a Veronika Dianišková

Ilustrácie: pixabay.com, Branislav Slezáček, Martin Kellenberger, Ján Lebiš, Gabriella Barouch, Nick Sharrat

Živé vysielanie ??:??

Práve vysielame