Mesiac Márie Ďuríčkovej 2. časť - Pekársky týždeň

Mesiac Márie Ďuríčkovej 2. časť - Pekársky týždeň

V Rádiu Junior práve prebieha Mesiac Márie Ďuríčkovej, ale aby bol ten mesiac aj poriadne voňavý a chrumkavý, vymysleli sme si k nemu aj Pekársky týždeň. V krátkej rozprávke O plačúcej labuti nám budú voňať samé pampúšiky. Rybárovi Čumdagovi, sa narodí dcérka Lado. Je krásna, ale pyšná až strach. Dokonca aj pampúšiky sú jej horké, preto ich rybárova žena musí rozdať deťom zo susedstva. A práve vtedy sa to všetko poriadne zamotá... Prečo sa dievčina premení na labuť, o tom vám viac povie Elo Romančík. Nanajskú ľudovú rozprávku upravila práve Mária Ďuríčková. Vypočujete si ju v našej dvojhodinke pre škôlkarov a škôlkarky a zároveň si ju v našom vysielaní pustíme po prvýkrát!

ajoga.clanok.jpg

Bol raz jeden starček a jedna starenka. Starček jedného dňa zaprosíkal, aby mu starenka upiekla Pampúšik. Starenka by mu rada vyhovela, keby len mala múku. Starček však hneď našiel riešenie: „Poškrab po truhlici, pomeť po múčnici, a tak na pampúšik nazbieraš." A naozaj. Hotový pampúšik sa o chvíľu chladil v okne a usmieval sa na svet. Ten svet sa mu natoľko zapáčil, že z okna vyskočil a ušiel na potulky. Na ceste si radostne pospevoval pesničku o svojom vzniku. Poznáte ju? Ak náhodou nie, zaspieva vám ju Gustáv Valach v ukrajinskej ľudovej rozprávke vo vysielaní pre najmenších. (Pampúšik si bude pospevovať do hudby Tibora Andrašovana.)

  V dvojhodinke pre najmenších si vypočujete aj rozprávku O chudobnom mlynárovi. Mlynári totiž vždy museli namlieť múku, aby sa z nej potom mohol upiecť chlieb či koláče. Hrdina nášho príbehu je však taký chudobný, že nemá čím deti nakŕmiť. Mlynár sa jedného dňa na svoju biedu tak nahnevá, až zabúcha na dvere pekelnej brány a povie čertom, že im tam chce kostol postaviť... Uvidíme, či si takto s chudobou poradí. Slovenskú ľudovú rozprávku zo zbierky Pavla Dobšinského vybrala a upravila naša oslávenkyňa Mária Ďuríčková. Rozprávať bude Karol Machata.

  Do nášho Pekárskeho týždňa zavíta aj žiak Emilko Pagáč. Pri jeho mene však všetky súvislosti s našou témou končia. Tento žiak je dosť veľký nezbedník a spoznáte ho v Osmijankovej šiestej školskej rozprávke. Celá bude o ňom a bude sa volať O neviditeľnom žiakovi. Ako sa mu podarilo také kúzlo a čo s tým má spoločné malý vrabec, vám porozpráva Ctibor Filčík v rozprávke Kristy Bendovej.

osmos.jpg

Mlynárova vnučka a mlynársky kráľ - tak sa volá ľudová rozprávka o skúpom mlynárovi, ktorý len suché kôrky obhrýza a ani len s bedárom sa nechce podeliť. Skupáňova vnučka sa na také lakomstvo nemôže pozerať, a tak potajomky bedára nakŕmi. Keď v tú noc zaspí, sníva sa jej o čudesnom kohútovi s červeným perím, ktorý vyrastá až po samú oblohu a vykrikuje, že mu celá mlynica patriť bude. Ako to celé dopadne, to vám vyrozpráva Dušan Jamrich v našej dvojhodinke pre tých z vás, ktorí ešte nechodia do školy.

  V rozprávke Kohútik zlatý hrebienok a zázračný mlynček na chvíľku vymeníme príbehy Márie Ďuríčkovej za rozprávku Márie Rázusovej-Martákovej. Aj ona rada prepisovala ľudové rozprávky. Táto ruská ľudová rozprávka bude aj o výborných, chutných lievancoch. A rozprávať bude jeden z našich obľúbených rozprávkových hlasov - Gustáv Valach.

Poznáte Christine Nöstlingerovú? Ak nie, zoznámte sa. Jej známe rozprávky vám na Juniore po prvýkrát predstaví iný slovenský spisovateľ - Peter Karpinský. Ako tak premýšľa, ako by vás s pani Nöstlingerovou zoznámil, zrazu sa mu ktosi len tak zjaví v pracovni... Vraj je to dokonca nejaký kráľ Uhorčiak! Možno priletel priamo z príbehu rakúskej autorky. Túto časť programu Detská abeceda jej tvorcovia nazvali - Každé detstvo býva šťastné i nešťastné.

Opäť sa vrátime k Márii Ďuríčkovej, pretože 29.9. sme oslávili 100. výročie jej narodenia. A tak si počas celého októbra púšťame aj jej rozprávky. Jedna z nich sa volá Zuzana a vodník. Bude v nej šarapatiť sám vodník Hlbočan (Leopold Haverl), lebo to veru nič dobré neveští, keď sa vodník zaľúbi. A ešte k tomu do mlynárskej dcéry (Viera Richterová). V ďalších úlohách začujete aj Evu Krížikovú, Ivana Krivosudského, Jozefa Kronera či Zdenu Grúberovú. Ide o jedno z najkrajších rozhlasových spracovaní rozprávok Márie Ďuríčkovej, tak si ho nenechajte ujsť.

  Bol raz jeden kráľ a mal troch synov. Pretože sa nevedel rozhodnúť, ktorému z nich zanechá kráľovstvo, vymyslel im takúto úlohu: Každý z nich musí priniesť pred kráľa nové jedlo, ktoré by chutilo aj jeho poddaným. Dvaja starší bratia sa vyberú do cudziny, aby tam našli exotické potraviny, ale ten najmladší... Viac vám už neprezradíme. Radšej si zapnite Rádio Junior a vypočujte si príbeh s čudesným názvom - Koláč Banh Giagy a Banh Chumg. Bude to vietnamská ľudová rozprávka a vyrozpráva vám ju Gustáv Valach.

  A je tu aj premiéra ďalšej časti nášho programu pre deti, ktorú sme tentokrát nazvali Čo by bolo, keby... sme boli medzi riadkami? Veronika Dianišková sa vybrala na letné literárne sústredenie. Tam sa stretli všetci tí, ktorí boli ocenení v literárnej súťaži Medziriadky. No a Zuzka Jurigová-Kapráliková pre vás načítala aj víťazné príbehy týchto mladých autoriek a autorov. Neminie vás ani súťažná otázka. Vyhrať môžete novučičké vydanie Dunajskej kráľovnej, ktorej autorkou nie je nik iný ako práve Mária Ďuríčková a ktorú do nového šatu obliekol ilustrátor Bystrík Vančo. Takže otázka znie: Keby ste sa stali spisovateľom či spisovateľkou, o čom by ste chceli písať? Odpovede nám môžete posielať na adresu junior@rtvs.sk, alebo na facebook Rádia Junior priamo do komentára pod súťažnú otázku.

  V tomto týždni si nebude pospevovať len zamúčený pampúšik na úteku, ale aj zarmútený chlapček - palček na vandrovke, Janko Pipora (Richard Stanke). Zarmútený bude len chvíľu, keď ho bratia nevezmú do sveta. Ale keď si zbalí vandrovnícky batôžtek a vyberie sa za nimi, už mu bude veselo. Aj v hniezde jastraba, aj v bruchu ryby, aj u majstra pekára. Slovenskú ľudovú rozprávku zo zbierky Sama Czambela pre rozhlas pripravil Ján Uličiansky. Vo veselej rozprávkovej hre vystupuje jedenásť postáv, ale len päť hercov. Okrem hlavnej postavy sa ešte môžete tešiť na dvoj a troj roly Oľgy Belešovej, Karola Machatu, Borisa Farkaša a Petra Bzdúcha.

kniha.jpg

No, a spoza pece vyskočí aj slávny pecivál a budúci odvážny hrdina Popolvár. Tohto mládenca vám určite netreba nejako zvlášť predstavovať. Ufúľaný je od popola a jeho koník ledva stojí na nohách. Práve on však dokáže vykonať tie najväčšie hrdinstvá. Túto našu ľudovú rozprávku spracovala Mária Ďuríčková a rozpovie vám ju Karol Machata. A práve tohto Popolvára budete u nás počuť po prvý raz.

  „Hajaj, búvaj, synáčik, upečiem ti koláčik, uvarím ti sladkej kaše, potešenie naše." Takto si pospevovala mamka hojdajúc kolísku s dreveným chlapčekom, ktorého jej práve vystrúhal jej muž. Verte či nie, chlapček ožil a sľúbených koláčov sa okamžite začal dožadovať. Potom si obľúbil túto pesničku: „Poď sem, drahý synáčik, nesiem ti ja koláčik, nesiem ti ja sladkej kaše, potešenie naše." Aj túto slovenskú ľudovú rozprávku poznáte z knižky Márie Ďuríčkovej O Jankovi Polienkovi. Do zbierky sa dostalo viacero známych príbehov. Tri týždne vám z nej bude čítať Ján Gallovič.

janko.jpg

Mária Ďuríčková mala rada ľudové rozprávky z celého sveta. Mnohé preložila z ruštiny a nájdete ich nielen v knihách, ale aj v archíve Slovenského rozhlasu a samozrejme vo vysielaní Rádia Junior. Takýmto príbehom je aj Brat Čin Tomur a sestra Machtum Sula a to na prvý pohľad nie sú ruskí hrdinovia. Tieto dvojčatá pochádzajú z ujgurskej ľudovej rozprávky. (Ujguri sú príslušníci turkických národov. Žijú v Číne, Kazachstane, Kirgizsku a v Uzbekistane.) Príbeh dvojčiat sa začína podobne ako slovenská ľudová rozprávka Zlatovlasé dvojčatá. Zákerná pestúnka vymení kráľovnej čerstvo narodené deti za šteňatá. Keď sa kráľ (v tomto prípade šach) vráti domov, veľmi sa nahnevá a svoju nevinnú ženu potrestá. Netuší, že pestúnka prikázala deti zmárniť. Sluha však takéto niečo nedokázal vykonať a deti nakoniec vychovala medvedica. A odtiaľto je to už celkom iný príbeh, než aké poznáme z našich rozprávok. Čin Tomur (Štefan Dobrovodský) je mocný a odvážny bohatier a lovec. O svoju sestru Machtum Sula (Eva Kvietiková) sa stará a vystríha ju pred nebezpečenstvom. Lenže nástrahy sú tak blízko a tak ľahko dosiahnuteľné... Sedemhlavá obluda Jalmauz (Ivan Krivosudský), ktorá zo sestry saje život alebo aj džungarský cár (Eduard Bindas), ktorý Machtum Sulu vypátra po vlase. Po prehratom súboji Čin Tomur zaspí na 40 dní, ale našťastie má svojho hovoriaceho koníka Sivka (Ľubo Roman), ktorý má preňho ohromnú novinu... Tento bohato rozvetvený príbeh Mária Ďuríčková zdramatizovala v roku 1968 a o scénickú hudbu sa postaral Tibor Andrašovan.

Program rádií

Autorky scenára: Rozália Vlasková a Veronika Dianišková

Ilustrácie: Kirstie Edmunds, Bartin Benka, Warwick Goble, Vlasta Baránková, Viera Bombová, Božena Plocháňová, Paolo Domeniconi,

Živé vysielanie ??:??

Práve vysielame