Stratený týždeň

Stratený týždeň

Indiánska rozprávka Stratené deti zaznie v našej dvojhodinke pre najmenších. Bude o siedmich chudobných indiánskych chlapcoch. Hanbili sa za svoje chudobné oblečenie, a tak sa hrávali vonku len v noci. V noci usporadúvali tie najlepšie hostiny na svete, pretože hoci boli hladní, predstaviť si dokázali akékoľvek jedlo. Jedného dňa najstarší chlapec poradil mladším, aby zapálili oheň, že im možno skrsne v hlavách nejaká spásna myšlienka... Ako bude príbeh pokračovať a kam sa chlapci stratia, to vám vyrozpráva Pavol Mikulík.

  V dvojhodinke pre škôlkarov a škôlkarky sa vám opäť predstavia aj Panpulóni. Tak sa volá program, ktorý pripravujú vaši kamaráti a kamarátky z Detskej rozhlasovej dramatickej družiny. Rozprávkovú hru Kúzelný klobúk, v ktorej vystupujú aj ich starší hereckí kolegovia a ktorú pripravili pod vedením Zuzky Jurigovej-Kaprálikovej, napísala Veronika Martinková. Predstaví sa vám v nej zajac (Martin Kaprálik) a jeho kúzelník (Ladislav Kerata). Alebo skôr kúzelník a jeho zajac? Nuž, toto je taká smiešna dvojica, že ťažko povedať. Rozprávka sa začína kúzelníckym predstavením, ale všetko sa zmení vo chvíli, keď zajac svojmu kúzelníkovi zmizne a poriadne sa zatúla. Tento príbeh mal v rozhlase premiéru len nedávno a v Rádiu Junior ho budete tiež počuť po prvýkrát.

  Keď jedno anglické dievčatko, volajme ju Lucka, stratí svoje obľúbené vreckovky (vtedy ešte plátenné), vyberie sa ich hľadať. Dostane sa ďaleko do okolitých kopcov, chodí, blúdi, až nájde malú rozkošnú chalúpku. Dvere jej otvorí Uchti-Tuchti, ježia dáma, ktorá perie a žehlí pre všetky zvieratká v susedstve. Vedeli ste, že Uchti-Tuchti naozaj existovala? Anglická spisovateľka Beatrix Potterová si ju vôbec nevymyslela. Na svojom gazdovstve totiž chovala aj pani Tiggy-Winkle, ozajstného ježka. A nielen ju. Aj zajaca Petra, ktorého poznáte z iných rozprávok slávnej spisovateľky, ilustrátorky, mykologičky a ochrankyne prírody. Rozprávku o Uchti-Tuchti vám vo vysielaní pre najmenších porozpráva Viera Bálinthová.

  Vrabčacie rozprávky sú rozprávky pre predškolákov a ich hlavným vrabčiakom je vrabec Šebo. Z knihy Vincenta Šikulu (Ďuro, pozdrav Ďura) vám o ňom vo vysielaní pre najmenších číta Jozef Kroner. Čo Šebo tento týždeň stratí? Svetoznámemu vrabčaciemu machrovi sa odnechce lietať, jednoducho stratí chuť hýbať sa. Nechce sa mu lietať, nechce sa mu chodiť ba ani skákať, rád by sa len nosil. Ale kto Šeba ponosí a ako to dopadne? Dozviete sa v druhej časti seriálu s názvom Ako sa Šebovi nechcelo lietať.

Ďuro Martiška.clanok.jpg

Tento týždeň si pustíme aj dve rozprávkové hry od snáď najznámejšieho rozprávkara na svete - Hansa Christiana Andersena. Prvou z nich bude príbeh s názvom Lietajúci kufor. Stretneme sa v ňom so synom bohatého kupca (Ivan Krajíček), ktorému sa peniažky jeho bohatého otca rýchlo rozkotúľajú. Keď ho raz opäť kupci naháňajú, aby im vrátil, čo si od nich požičal, zistí, že im veru nemá čo vrátiť. Ani posadiť sa nemá na čo - ibaže by si sadol na starý kufor, ktorý mu kedysi poslal jeden kamarát. No ale zrazu sa mu podarí utiecť! Ako? To vám isto-iste napovedal názov rozprávky. Kam? Nuž tam, kde to vôbec nepozná... Kde sa kupcov syn poriadne, ale zato aj celkom rád stratí, to sa dozviete, ak budete pozorne počúvať. Ak máte doma kufor, nezabudnite sa doň posadiť, možno si s nami zalietate! Príbeh pre rozhlas zdramatizovala Elena Antalová.

  Druhou andersenovskou rozprávkou a zároveň hrdinkou tohto týždňa bude Palculienka - maličké dievčatko, ktoré jej mamička (Gabriela Dzuríková) nájde v rozkvitnutom kvietku. Palculienke (Henrieta Jančišinová) je s mamičkou veľmi dobre, ale jedného dňa sa tiež vyberie do sveta na skusy, hoci nie celkom dobrovoľne. A pretože pre také malé dievčatko je svet naozaj obrovský, celkom sa v ňom stratí. Bude musieť utiecť škaredému žabiakovi i dobrej, ale necitlivej myši. Či sa s mamičkou znovu nájdu, to sa už dozviete v rozprávkovej hre, ktorú zdramatizovala Dana Garguláková.

  V istom meste žil človek, ktorého volali pán Násobilka. Nebolo to jeho skutočné meno, ale náš hrdina si naň už zvykol. Všetko totiž zratúval, násobil a delil. Jedného dňa pán Násobilka odvalí jeden kameň. A pod kameňom sa čosi zablysne. Je to sklenená guľôčka, ktorá ho zavedie do rozprávky... Príbeh o Stratenej rozprávke napísala Zlata Solivajsová a rozprávať ju bude Božidara Turzonovová.

  V našej dobrodružnej dvojhodinke si tento týždeň vypočujete aj dobrodružnú hru Tuniekraj. Napínavý príbeh vám vyrozpráva Slavoboj (Vladimír Jedľovský). Ocitneme sa v časoch, keď naši predkovia ešte pásli dobytok a túlali sa po rozľahlých a hlbokých lesoch. Nespávali ešte v kruhu, ale rovno vedľa seba. A práve z toho kraja sa často jeden z nich stratil... Strašidelný príbeh pre deti a mládež na námet staroslovanských mýtov napísal Marek Kupčo. Vysielame ho predovšetkým pre poslucháčov a poslucháčky od 9 rokov.

Rozprávku o Popoluške určite všetci poznáte. Ale poznáte aj príbeh O Benizare a Kakezare? Jaroslava Grúberová ho vybrala zo zbierky orientálnych príbehov a pripravila ho pre rozhlasový seriál Blízke rozprávky zďaleka. Ako bude istý princ hľadať stratenú dámu svojho srdca, vám porozpráva Dušan Jamrich.

  Vo väčšine rozprávok, ešte predtým ako zazvoní zvonec, sa hlavní hrdinovia vezmú a všetci sa potom zabávajú na veľkej svadbe. V rozprávkovej hre Zlatovlasé dvojčatá to však bude trochu naopak. Svadba bude celkom na začiatku. Kráľovič Radovan na svojich potulkách stretne krásnu zlatovlasú dievčinu Milicu (Táňa Pauhofová), odvedie si ju do hradu a ožení sa s ňou. Ich šťastiu však stojí v ceste Zuza (Helena Geregová) so svojou dcérou Žofou (Zuzana Porubjaková). Tieto dve by sa rady videli na kráľovskom tróne. A tak, keď Milica porodí dve utešené zlatovlasé dvojčatá (Ondrej Kaprálik, Miroslava Drínová), neprajníčky ich hodia do vody a kráľovnej podhodia šteniatka. Lenže dvojčatá sa, našťastie, nestratia navždy. Ako sa príbeh ešte zamotá a napokon aj rozmotá, sa dozviete v rozprávkovej hre, ktorú podľa príbehu zo zbierky Pavla Dobšinského napísala Zuzana Líšková.

  Samému človeku môže byť nebezpečné túlať sa po lese, najmä na Urale. Okrem rôznych strašidiel tam môže stretnúť aj nebezpečnú Bludičku a navždy sa stratiť. Bludička (Helena Geregová) dokáže pocestného utopiť, ale môže mu tiež ukázať cestu k pokladu. To závisí len a len od neho. Ak má čisté srdce a veľa odvahy, zjaví sa mu v podobe krásnej dievčiny ako bludička Bleduľka. A aké srdce má mládenec Ilja (Roman Matisko)? Počúvajte rozprávkovú hru na motívy uralských bájí zo zbierky Pavla Petroviča Bažova a dozviete sa to. Hru pre rozhlas spracovala Emília Drugová.

Program rádií

Autorky scenára: Veronika Dianišková a Rozália Vlasková

Ilustračné snímky: Carol Lawson, Beatrix Potter, Ďuro Martiška, Milo Winter, Gustaf Tenggren, Mark Andrew Poe, Emil Makovický, Denis Gordeev

Živé vysielanie ??:??

Práve vysielame