Pozorovateľský týždeň

Pozorovateľský týždeň

Myslíte si, že v rozhlasových príbehoch sa ťažko niečo pozoruje? Tak potom dobre natŕčajte uši v našom „Pozorovateľskom týždni". Cez uši a pomocou fantázie budeme pozorovať vrabca Šeba, macka Puf, kocúra na kolieskových korčuliach, neviditeľnú rybu, viditeľnú Tróju, krásnu labuť, modrého Jonatána a dokonca aj vodnú pani!

Vo vysielaní pre najmenších budeme pozorovať jedného nového seriálového hrdinu. Volá sa Šebo a je vrabec. V jeho dedine sú aj iné vrabce než Šebovia, napríklad vrabce s menom Moravčík, Šumichrast, či Vítek. Áno, vrabce sa volajú presne tak ako ľudia. A zdá sa, že môžu mať aj ľudské vlastnosti. Šebo je napríklad veľmi dôležitý a veľký vrabec, dokonca profesor. Vo vrabčacom kŕdli vždy urobí poriadky a všetci si ho vážia. Až kým sa nezačne neovládateľne smiať do popuku. Vtedy zúfalo volá o pomoc a ostatné vrabce... Čo môžu urobiť? Dozviete sa to v prvej časti seriálu Vrabčacie rozprávky, ktoré z knihy Vincenta Šikulu „Ďuro, pozdrav Ďura" číta Jozef Kroner.

Ďuro Martiška.clanok.jpg

Vo vysielaní pre najmenších sa, samozrejme, oplatí pozorovať aj Macka Puf. Macko Puf je viac maškrtný než múdry, ale má veľa zvieracích kamarátov, zažíva množstvo dobrodružstiev a má aj ľudského priateľa - Krištofka Robina. Z knihy anglického spisovateľa Alana Alexandra Milna vám vo vysielaní pre najmenších číta Boris Farkaš a Tomáš Lukáč. A ešte pozor! Tento týždeň sa rozlúčime s našimi dlhotýždňovými kamoškami zo seriálu Radka Bachratého O opiciach s vyťahanými tričkami. Poslednýkrát sa vám s opičími dobrodružstvami prihlási Zuzana Kronerová.

Viete, čo bude tento týždeň pozorovať Kocúr na kolieskových korčuliach? Vyberie sa do laboratória, v ktorom nájde všelijaké šeplety. Dokonca si pomýli vypchatého vtáčika so živým, čvirikajúcim za oknom. Čo sa ešte stane v 21. časti známeho rozprávkového seriálu Jána Uličianskeho, to vám v našej dvojhodinke pre škôlkarov a škôlkarky rozpovie Richard Stanke.

GHkY.milos_koptak_clanok_jpg.jpg

Húúúú, húkala raz múdra pani sova. O tom, že sovy sú múdre rozprávkové stvorenia, sme už počuli všetci. Ale čo by sa stalo, keby taká sova bola zábudlivá? Rozprávač Ctibor Filčík sa v rozprávke vyberie do parku. Stretne tam zametača, ktorému vo vrecku býva sýkorka. Rozprávač zametačovi takú kamarátku trošku aj závidí a zisťuje, čo všetko jeho nový kamarát o vtáčikoch vie. A to ešte netuší, že zametač pozná aj sovu Filoménu, ktorá, na rozdiel od ostatných vtáčikov, nespieva. A ako sme vám už naznačili, tento nočný vták je aj poriadne zábudlivý. V rozprávke, ktorá je jedným z najkrajších krátkych príbehov z rozhlasového archívu, budeme pozorovať vtáctvo. A ak si požičiate rozprávkové oči, uvidíte svojich vtáčích kamarátov v mestskom parku tak, ako sa vám to isto iste ešte nikdy nepodarilo... Príbeh O zábudlivej sove napísal Ján Milčák. My si ho pustíme v našej dvojhodinke pre najmenších a v Rádiu Junior ho tento týždeň odvysielame po prvýkrát.

  Zuzka Jurigová-Kapráliková spolu s kamarátmi a kamarátkami z Detskej rozhlasovej dramatickej družiny pre vás pripravili ďalších Panpulónov. A pretože máme Pozorovateľský týždeň, aj v rozprávkovej hre Veroniky Martinkovej Duša lesa budeme pozorovať lesný svet. Jedného dňa sa medveď Packo rozhodne, že sa vyberie na dobrodružnú cestu. Tak stretne včielky, ktoré požiada o radu pre svojho brata Macka, ktorý má „kýchačku". Včely mu poradia, že Mackovi pomôže len „duša lesa". Ako budú Packove cesty pokračovať a čo všetko na nich uvidí, to sa dozviete v rozprávkovej hre, ktorú si pustíme v dvojhodinke pre predškolákov a predškoláčky.

  Čo pozoruje Krásna labuť, ktorá má navyše ešte aj krásny hlas? Koho chce pozorovať? Príbeh o princovi premenenom na labuť, o tom, kto je zodpovedný za jeho zakliatie i o tom, že láska dokáže aj labuť späť na princa premeniť, sa dozviete v rozprávke, ktorú podľa príbehu Boženy Němcovej pre rozhlas napísala Liliana Szabadiová-Ambrušová.

Bol raz jeden kráľ, ktorý jedného dňa našiel v tráve obrovské vajce. A veru, bolo to príliš veľké vajce na to, aby ho mohli vysedieť kráľovské sliepky! Kráľ je preto zvedavý, čo sa vo vajci skrýva. Ukryje ho do postele, obloží vankúšmi a pozoruje ho. Čaká a čaká, čo sa z neho vyliahne. A vyliahne sa... Modrý Jonatán. Teda drak! Veselú rozprávkovú hru napísal Václav Šuplata. Účinkujú samé hviezdy: Miroslav Noga, Marián Zednikovič či Ivan Letko.

  Lotyšský autor Imants Ziedonis napísal príbehy vo všetkých farbách a my si tento týždeň vypočujeme práve jeho Zelenú rozprávku. Bude o tom, ako jednej noci vošiel do mesta les. Benzínové výpary sa hneď sťažovali, že nemôžu dýchať. Ako sa les bude v meste cítiť, čo spraví mesto, keď spozoruje postupujúci les a ako budú ráno ľudia pozorovať svoj nový, lesný svet, to vám vyrozpráva Mária Prechovská.

  Nezabudnite ani na našu dobrodružnú dvojhodinku s Winnetouom, náčelníkom Apačov. V 29. časti čítania na pokračovanie podľa románu Karla Maya sa ocitneme priamo pri slávnom zálesákovi Old Shatterhandovi vo chvíli, keď premôže Inču-čunu. Dostane tak spolu so svojimi priateľmi možnosť slobodne odísť zo zajatia. Podarí sa mu z prímeria vytvoriť priateľstvo? Viac vám už vyrozpráva Juraj Predmerský.

Veronika Dianišková sa v dobrodružnej dvojhodinke vyberie spolu s vami na veľkú výpravu. Bude pozorovať zeleň v meste a pokúsi sa zistiť, Čo by bolo, keby... sme chránili prírodu? Na tejto ceste ju budú sprevádzať krajinní ekológovia Juraj a Danka Lieskovskí. Zastavíme sa aj u Petry Ježekovej z Centra environmentálnej a etickej výchovy ŽIVICA. Ako to už v našom pravidelnom programe Čo by bolo, keby... býva, ani tentokrát sa nezaobídeme bez rozprávky. A ani bez súťaže. Tak nastražte uši a počúvajte!

A čo budú pozorovať Mimi a Líza? Navštívia pani Rybárikovú (Eva Krížiková), ktorá má v obývačke more. More v obrovskom akváriu. A práve priniesla novú, krásnu žltú rybičku. Lenže ostatné ryby v akváriu sú červené a čudného prišelca odmietajú. Žltá rybka začne blednúť, až sa stane neviditeľnou. Líza (Grétka Fedora Homzová) povzbudí Mimi (Ema Mercová), aby rybke pomohla. Ona predsa vidí aj neviditeľné veci. Ako dopadne príbeh, v ktorom sa bude plávať aj rapovať, sa dozviete v šiestej časti seriálu s názvom Neviditeľná ryba. Napísala ho Alexandra Salmela podľa animovaného námetu Kataríny Kerekesovej a Kataríny Molákovej.

mimi.jpg

Tento týždeň si u nás vypočujete aj veľmi starú rozhlasovú rozprávku. Stará je aj preto, že pochádza zo zbierky rozprávok Boženy Němcovej. Ale v Československom rozhlase v Bratislave ju vyrobili už v roku 1957! Tento príbeh je jeden z najstarších, aké u nás môžete počuť. A bude sa v ňom aj pozorovať. Najskôr bude pozorovať Vodná pani (Viera Bálinthová) jednu kráľovnú (Mária Kráľovičová), ktorá smúti, že nemá dieťatko. Vodná pani má ľudí rada (v rozprávke sa dozviete prečo) a preto kráľovnej sľúbi, že bude mať synčeka. Lenže jej nebude súdené tešiť sa z neho navždy. Mladý kráľovič (Vladimír Durdík) sa bude musieť vybrať do sveta a navštívi aj hroznú čarodejnicu (Beta Poničanová), u ktorej nájde dievčinu svojho srdca (Erika Markovičová). A viete, čo je ešte zaujímavé? Túto rozprávkovú hru zdramatizoval známy publicista, prekladateľ, literárny a výtvarný kritik, spisovateľ a milovník detektívky Kornel Földvári.

  Pozorovať budeme môcť už aj čerstvo objavenú Tróju. V našom Pozorovateľskom týždni si totiž vypočujete aj druhú a zároveň záverečnú časť životopisnej hry Objavím Tróju. Z malého Hinnerika sa stal veľký Heinrich Schliemann, objaviteľ bájneho antického mesta, ktoré zničila slávna trójska vojna s pomocou ešte slávnejšieho trójskeho koňa. Až kým Heinrich Schliemann neuskutočnil svoj archeologický objav, ľudia verili, že Trója existovala len v Homérovom epose. Rozhlasovú hru o slávnom bádateľovi napísal Ladislav Hyža.

Program rádií

Autorky scenára: Rozália Vlasková a Veronika Dianišková

Ilustrácie: Lucy Fleming, Ďuro Martiška, Miloš Kopták, Ashley Percival, Hannah Willow, Douglas Girard, Deviantart, Katarína Kerekešová, Boriš Šíma, Nadezhda Illarionova, Charlotte Soileh

Živé vysielanie ??:??

Práve vysielame