Vesliarsky týždeň

Vesliarsky týždeň

V prvom prázdninovom týždni si s našimi hrdinami vyjdeme na vodu a budeme veslovať smerom k rozprávkovým dobrodružstvám. Čakajú na vás Skamenený rybár, Zlatá rybka, Lodiar a vesliar, Robinson a ďalšie bytosti, ktoré spája vodný živel.

Bol raz jeden kráľ a ten mal takého švárneho syna, že si nevedel ani nevestu nájsť, pretože sa mu žiadna dievčina v kráse nevyrovnala. Napokon sa kráľ rozhodol vystaviť kráľovičov obraz na kraji cesty, aby tak budúcu nevestu ľahšie našiel. I šiel okolo jeden rybár a poprosil kráľa, aby ho ku kráľovičovi zaviedol. Vraj on vie niečo, čo ostatní nevedia. Vyzradí kráľovičovi, že kdesi žije princezná, ktorá ho krásou zatieni. Býva ale až na druhej strane mora. Rybár sa tam kedysi preplavil a všeličo princeznej zo svojho tovaru popredal. Kráľovič tam chce s rybárom zájsť, ale rybársky čln je už veru poriadne chatrný. Čo títo dvaja hrdinovia vymyslia a čo prinesú krásnej princeznej, to sa dozviete v prvej časti rozprávky O skamenenom rybárovi, ktorú podľa ľudového príbehu napísal Ondrej Sliacky. Rozprávať bude Gustáv Valach. Rozprávku odvysielame v našej dvojhodinke pre predškolákov a predškoláčky.

  Jedného dňa sa rybárom v istej rybárskej dedinke prestane dariť. Rybky akoby celkom zmizli. Budú sa musieť namiesto veslovania na svojich člnoch a chytania rýb vybrať za starým a múdrym mužom. Ten im poradí, ako rybky znovu nájsť... Estónsku ľudovú rozprávku o ľudskej chamtivosti - Uzol - vám v našej dvojhodinke pre škôlkarov a škôlkarky vyrozpráva Július Pántik.

  Minulý týždeň sme sa v seriáli Emčo dozvedeli, ako bol ocko veľký. Tento týždeň nás čaká posledná príhoda nášho kamaráta a tá sa volá Ako bol Emčo veľký. Stalo sa to tak, že zrazu len uvidel veľké nohy, na ktorých stál a obzeral si svoje veľké ruky. Keď vyšiel pred dvere uvidel na nich nápis „Emil Čorba, zverolekár". Tak sa to predsa len podarilo? Či nie? Dozviete sa to v záverečnej časti seriálu Márie Ďuríčkovej od rozprávača Dušana Jamricha. Aj Emča hľadajte v našom vysielaní pre najmenších.

Rozprávku o rybárovi a rybke vám určite netreba predstavovať. Žil raz starý rybár (Samuel Adamčík) so starenkou (Oľga Vronská). Jedného dňa, keď sa starký vydá na svojom starom člne na more, chytí zlatú rybku (Eva Kvietiková). Tá mu prisľúbi, že mu splní tri želania, ak ju nechá nažive... Aké želania to budú a čo všetko sa stane, to sa dozviete v príbehu, ktorý podľa literárnej predlohy Alexandra Sergejeviča Puškina napísala Helena Križanová - Brindzová.

  Pani spisovateľka Elena Čepčeková napísala rozprávkovú hru Čarodejný páv. Stretneme sa v nej s pltníkom (Vlado Müller), jeho ženou a ich dcérkou Veronkou (Monika Paššová). Práve ona sa túži vydať s otcom na plti do diaľky, aby tam našla najväčší medovník na svete a biely rozprávkový zámok. To, čo vyzerá ako rozprávka, sa nakoniec ukáže ako skutočnosť... Ako to však bude ďalej a kedy sa Veronke do cesty postaví čarodejný páv (Emil Horváth ml.), to sa dozviete práve v tomto príbehu.

  Krátkou rozprávkou Michala Príbusa nás povedú Lodiar a vesliar. Lodiar je bohatý, skúpy a krutý. Nechce svojim vesliarom dať, čo im patrí. Vždy sa s nimi totiž staví o ich výplatu a stávku, ako inak, vyhrá. Až kým sa jeden vesliar nerozhodne, že to lodiarovi už viac veru nedaruje... Rozprávať bude Gustáv Valach.

Tento týždeň začíname v Rádiu junior s cyklom Záhady na vodách. Jozef Longauer sa rozhodol priblížiť vám námorné plavby, katastrofy, bitky i dobrodružstvá. Program odvysielame na začiatku našej dobrodružnej dvojhodinky a odporúčame ho poslucháčom a poslucháčkam od 9 rokov.

  Na opustenom ostrove stroskotáme aj so slávnym Robinsonom. V prvej časti dvojdielnej dobrodružnej hry vystupuje aj príroda a hlavný hrdina všemožne hľadá spôsob, ako na ostrove prežiť i ako sa z neho dostať. A pritom sa nepohne z rozhlasového štúdia. Klasický príbeh zaujímavo spracoval Juraj Bindzár, ktorý nás pred pár dňami opustil. Hlavnú úlohu stvárnil nezabudnuteľný Marián Geišberg. Dôležitou súčasťou hry sú aj pesničky, ktoré spieva a hrá on sám.

Všetko je možné. Aj kraľovať je možné, ak sa narodíte do kráľovskej rodiny. Ale aké to je? Čo to pre začínajúceho kráľa znamenalo? Čo by bolo, keby... sme boli stredovekými kráľmi? sa za nás opýta Vladimír Seman. Odpovedať bude historik Vincent Múčka a etnologička Katarína Nádaská. Stredovekého kráľa si zahrá Dušan Kaprálik a jeho syna, stredovekého kráľoviča (či princa) Alex Koníček. A čo vy? Chceli by ste byť kráľmi? Akej krajine by ste chceli vládnuť? Zapojte sa do našej súťaže a napíšte nám. Vyhrať môžete peknú knihu a takým niečím by ani stredoveký kráľ nepohrdol. ☺

  Po tretí raz prichádzajú dve skvelé rozprávkové kamošky - Mimi a Líza. Šibalka Líza (Grétka Fedora Homzová) by si rada zahrala pexeso, lenže pre Mimi (Ema Mercová) sú všetky obrázky len kúsky papiera. Nie, pexeso nie je hra pre nevidiace deti. Ale čo to? Niekto prichádza. Podľa zvuku sú to dve tety a niečo nesú. Fíha, dve rovnaké tety a nesú hromady farebných látok! Tety z pexesa nie sú z pexesa, ale sú dvojičky (Zuzana Kronerová a Jana Oľhová) a navyše krajčírky. Aký príbeh nám ušijú a čo v ňom bude robiť krokodíl (Marián Geišberg), sa dozviete v rozprávkovom seriáli, ktorý podľa animovaného seriálu Kataríny Kerekesovej a Kataríny Molákovej napísala Alexandra Salmela. Páči sa vám aj hudba a čarovné zvuky zo seriálu? Tie vymyslel Marek Piaček.

mimi.promoo.jpg

Rozprávková hra Stretnutie s Andersenom bude trochu chladivá, pretože obsahuje tri zimné a vianočné príbehy. Cínový vojačik, Dievčatko so zápalkami a Snehová kráľovná neožijú len ústami hercov, ale aj pesničkára a pesničkárky. Pesničkovú hru pripravil Juraj Bindzár spoločne s hudobníkom Richardom Čanakym. V hlavných úlohách sa predstavia Ján Gallovič, Zuzana Kapráliková, Richard Stanke, Dáša Rúfusová, Juraj Hrčka, Lucia Vrablicová, Vladimír Minarovič a Dušan Kaprálik. Spievať vám bude Richard Čanaky a Soňa Hradilová.

  Leto v Bullerbyne vonia aj senom. Odvážni chlapci sa rozhodli prespať na senníku ako tuláci. Ale ani bullerbynské dievčatá nie sú o nič menej odvážne, a tak si u rodičov vymôžu súhlas aj ony. Ako dopadne tretia časť zo seriálu Deti z Bullerbynu s príznačným názvom Spíme na senníku? Z knihy Astrid Lindgrenovej vám to prečíta Emília Vášáryová.

Program rádií

Scenár: Rozália Vlasková a Veronika Dianišková

Ilustrácie: Nancy Carpenter, Emily Martin, Michael Ancher-Skagen, Sarah Ann Smith, Katarína Kerekesová, Boris Šíma a Ivana Šebestová, Christian Birmingham, Olha Darchuk, Jane Newland, James Woods

Živé vysielanie ??:??

Práve vysielame