Mesiac detí, 3. časť

Mesiac detí, 3. časť

Predposledný týždeň Mesiaca detí bude po predchádzajúcom dievčenskom týždni, skôr chlapčenský. Adam, Arpád, Emčo, Martin, Fedor, Denis, Samko aj Joe. Ale to ani zďaleka nie sú všetky deti, ktoré v týchto dňoch budú na Juniore prežívať svoje dobrodružstvá.

Vo vysielaní pre najmenších máme niekoľko detských, dokonca chlapčenských hrdinov. Napríklad taký Arpád Znebaspadol. Alebo Martin Mlynár, ktorý sa chystá s veľkým veľkonočným vajcom na oblievačku ku starej mame. Na ceste stretne Kocúra na kolieskových korčuliach. Ako oblievačka dopadne, vám porozpráva Richard Stanke v rozprávke Jána Uličianskeho. No a pravdaže, Krištofko Robin, verný poslucháč príbehov Macka Puf. Tie vám z knihy Alana Alexandra Milna rozpráva Boris Farkaš a Tomáš Lukáč. Úplne parádna vec sa prihodí malému Emčovi. Emčo vezme čarovný prútik, vyriekne čarovné slovíčko a jeho Červené autíčko sa tak zväčší, že sa v ňom bude môcť povoziť! Viac vám prezradí Dušan Jamrich v rozprávke Márie Ďuríčkovej.

Ernest H. Shepard.clanok.jpg

Tento týždeň budeme pokračovať vo veselých i vážnych príhodách chlapca Denisa. Toňa Revajová mu vymyslela aj príbeh, v ktorom sa chlapec bude snažiť prísť na to, čo len z neho bude. A začnú sa spolu s mamou obzerať po prvej sestričke. Obaja sa začnú pripravovať na to, že ju pôjdu pohľadať do detského domova... Druhú časť seriálu Denis a jeho sestry vám vyrozpráva Tomáš Mischura.

denis.jpg

V rozprávkovom seriáli Márie Ďuríčkovej Dominika a Kukulík sa objaví opäť hrdinka, ale aj hrdina. Práve on stále viac a viac rastie. V druhej časti rozprávok (podľa obľúbenej knižky „Braček z tekvice") sa Kukulík bude učiť na svet poriadne hľadieť. Naučí sa, že motýľ nie je kvet, hoci sa naň veľmi podobá. Ako sa tak za týmto letiacim tvorom naťahuje, spadne z plota a narieka, až skaly pukajú. Ako dobrodružstvo s motýľom bude pokračovať a prečo sa Kukulík stratí, o tom vám bude rozprávať Gustáv Valach.

  Jedného dňa kanárik Elvíra znesie tretie vajce. A to je celkom iné ako tie dve predošlé. Je čierne. Prateta Líza (Eva Krížiková) si myslí, že ho jej prasynovec Adam (Jakub Kroner) vymenil náročky, ale on tvrdí, že určite nie. Z čudesného vajca sa nakoniec vyliahne tvor, ktorého hlavný hrdina nazve ešte čudesnejším menom - Šišibus (Ján Kroner). Rozprávkovú hru o priateľstve chlapca a veselého tvora, ale i o tom, čo to znamená byť iným, pre vás napísal Peter Ševčovič. Nazval ju, ako inak, Adam a Šišibus.

adam.jpg

Peter Karpinský si vymyslel príbeh o tom, ako jeden žiak - čarodejník premení svoju učiteľku na modrú kozu. A napísal o tom celú rozprávkovú hru. No, pravdupovediac, čarodejník Fedor Múdry (Ľuboš Kostelný) vôbec nechce byť čarodejníkom. Čarovať nevie, a ani mu to veľmi nejde. Keď ho pani učiteľka Nováková (Darina Vašíčková) jedného dňa skúša pred tabuľou, on si zaklínadlo popletie... a tam sa to všetko začne. Rozprávková hra o drakoch, lietajúcej belasej koze i o tom, ako si hlavný hrdina píše o tom všetkom svoj denník, sa volá Koruna času a modrá koza. V úlohách veľkých čarodejníkov budete počuť aj ďalších veľkých hercov - Mariána Geišberga a Karola Machatu.

  Čo by bolo, keby... sme sa potápali v pyramíde? Viete? Neviete? Nuž, egyptologička Veronika Dubcová a zememerač Tibor Lieskovský sa vybrali na archeologický výskum do Sudánu. Tam sa dozvedeli, že veru, môže sa stať, že sa potápači dokážu potopiť aj do pyramídy a to priamo uprostred púšte! Všeličo o tom, ako sa im darilo na výskume, z ktorého sa vrátili len nedávno, i o tom, ako vyzeral Sudán kedysi dávno, pradávno sa dozviete už vo štvrtok. Stačí, ak nastúpite s redaktorkou Veronikou Dianiškovou do stroja a času a vyrazíte spolu s nami do staroveku. A ak budete počúvať do konca, dozviete sa aj našu súťažnú otázku - v kancelárii nám totiž pristáli ďalšie krásne knižky, o ktoré môžete súťažiť!

  Líza má sedem rokov a je dievča. Ale má aj dvoch starších bratov. Jeden sa volá Lasse a druhý Bosse. Líza s bratmi býva v jednej izbe. Niekedy je to fajn, ale inokedy jej chlapci rozprávajú strašidelné príbehy. Líza má v susedstve ešte dve kamarátky - Brittu a Annu. U ďalších susedov býva chlapec Olle. Títo všetci detskí hrdinovia sú Deti z Bullerbynu, čo je zároveň svetoznáma kniha od svetoznámej švédskej autorky - Astrid Lindgren. Päť letných príbehov vám postupne rozpovie Emília Vášáryová.

Helena Zmatlíková.clanok.jpg

Príbeh o chlapcovi a jeho psovi alebo aj o psovi a jeho chlapcovi, 81-ročný román Erica Nighta Lassie sa vracia, opäť prichádza do vysielania Rádia Junior. Dobrodružstvo veľkého návratu prežíva najmä verný psík Lassie. Ale vo svojom vnútri ním žije aj chlapec Joe Carraclough (František Bača), ktorý sa nedokázal zmieriť s tým, že jeho rodičia (Elo Romančík, Terézia Kronerová) milovanú kóliu museli predať grófovi z Rudlingu (Juraj Paška). Joe svoju Lassie nikdy neprestal čakať. Ju zas na strastiplnej ceste držala pri živote túžba vrátiť sa k svojmu malému pánovi. Rozhlasovú hru pre deti v roku 1971 napísala Elena Bauerová. Prvú časť príbehu môžete počúvať od soboty.

  Na švajčiarske alpské lúky sa vrátime v druhej časti hry pre deti Heidi. Dievčatko Heidi (Anna Bučinská) už má za sebou život vo Frankfurte, kde sa síce naučilo čítať a svojej kamarátke Kláre (Dana Medvecká) jej spoločnosť veľmi pomohla, ale túžba za domovom a deduškom (Martin Gregor) bola oveľa silnejšia. V druhej časti príbehu čaká Heidi vo svojich milovaných horách na túžobne očakávanú návštevu. Hru podľa románu Johanny Spyriovej napísala Viera Weidlerová.

  Samko Malý má sedem rokov a v týchto dňoch je naozaj tak trochu sám. Vlastne... trávi čas so svojou babkou. Niekoľkokrát denne si povzdychne: Až raz budem kapitánom... To ako námorným kapitánom. Ale hneď ako sa zasníva, zistí, že ani s babkou nie je vôbec nuda. Babka varí skvelú „pufkanú" kašu, dokáže predvídať, čo príde poštou a navyše si zaobstarala psíka - Maca. Seriál o Samkovi, ktorý čaká, kým sa mama po havárii vráti z nemocnice, je vlastne čítaním z rovnomennej knihy Marty Hlušíkovej. V banskobystrickom štúdiu Slovenského rozhlasu ho načítal Daniel Výrostek.

Veronika Klímová.clanok.jpg

Aj v seriáli Sadrová sedmička účinkujú najmä chlapci. Maťo (Róbert Roth), Gabo (Ivan Šándor), Šimon (Martin Kuthan), Sašo (Martin Dánai) a Marek (Michal Michna). V nezbednej izbe na konci chodby sa snažia chlapcov trošku „skrotiť" len dve dievčatá - Milka (Katarína Vizinová) a Dobrotka (Monika Michnová). Tento týždeň sa Sadrová sedmička nahnevá na sestričku Evu (Anna Tyralová), pretože im celkom pokazila zábavu so sanitárom Jakubom (Peter Rúfus). Jakub sa pokúsi deckám na ortopedickom oddelení vysvetliť, prečo „kapitána" treba počúvať a rešpektovať. Opäť si spolu zahrajú dobrodružný príbeh. Nemocničná izba sa tentoraz premení na loď a džungľu. Vladimír Kliman druhú časť seriálu pomenoval Druhý dych kapitána Dicka Sanda. To znamená, že sa všetci zasadrovaní hrdinovia prenesú tentoraz do románu Julesa Verna „Pätnásťročný kapitán".  

Program rádií

Autorky sceára: Rozália Vlasková a Veronika Dianišková

Ilustrácie: Christopher Denis, Ernest H. Shepard, Martina Matlovičová, Ekta Godhwani, Eric Barclay, Pozo Azul, Helena Zmatlíková, Susan Jeffers, Clara M. Burd, Veronika Klímová




Živé vysielanie ??:??

Práve vysielame