Mesiac detí, 1. časť

Mesiac detí, 1. časť

Celý jún bude u nás patriť detským hrdinom, s ktorými prežijete tie najúžasnejšie dobrodružstvá. Deň detí sme totiž v Rádiu Junior predĺžili na celučičký mesiac.

Boli raz kráľ s kráľovnou. A mali, predstavte si, 19 detí! 17 najstarších sa staralo o dve najmladšie. Jedného dňa šiel kráľ na trh a kúpil lososa. A na tom trhu bola aj jedna starenka. Kráľ ju síce nevidel, ale jeden učeň pána Picklesa, ktorý kráľa obsluhoval, tak ten ju videl. Naveľa sa však starká predsa len ukázala aj kráľovi a spýtala sa ho, či je otcom princeznej Alicie... No a potom sa to všetko poriadne zamotalo. Netradičný príbeh Čarovná rybia kosť napísal anglický spisovateľ Charles Dickens a tento týždeň vám ho vyrozpráva František Kovár.

kost.clanok.jpg

Hlavným hrdinom rozprávkovej hry Jozefa Urbana Meninkovia je malý Matildo. Však je to veľmi zvláštne meno? Nuž, tento Matildo (Miloš Nováček) sa totiž volá po babke. Tá sa volala Matilda a jej meno je zapísané v kalendári. Meno Matildo by ste tam však darmo hľadali. A tak hlavný hrdina nemôže oslavovať naozajstné meniny! Toľko si želá, aby ho rodičia premenovali, až sa mu zjaví jeho meninka - škriatkyňa (Oľga Solárová), ktorá má na starosti práve jeho meniny. Počúvajte, čo bude nasledovať!

  Pretože tento mesiac bude v našom vysielaní detských hrdinov viac ako dosť, začíname vysielať aj rozprávkový seriál Tone Revajovej - Denis a jeho sestry. Hlavný hrdina býva s celkom obyčajnými rodičmi v celkom obyčajnej bytovke a chodí do celkom obyčajnej školy. A dejú sa mu celkom obyčajné príhody. Napríklad - keď odíde z bytu, nechá kľúč pod rohožkou a napíše to na dvere zvonku, aby sa rodičia nebáli. A zažije aj všeličo iné. Vyrozpráva vám to Tomáš Mischura.

matlovicova.clanok.jpg

Na prázdniny k deduškovi pricestuje malá Lucia. A veľmi sa jej nepáči, že deduško nemá doma televízor. Ako si spolu poradia a či sa skamarátia, to vám prezradí Ladislav Chudík v prvej časti známych rozprávok Otu Hofmana Lucia - postrach ulice.

lucia.clanok.jpg

V dvojhodinke pre najmenších tento týždeň začína menej známy seriál Márie Ďuríčkovej. Volá sa Emčo, podľa hlavného hrdinu. Malý Emčo každý deň zažíva veľké príbehy. Napríklad v prvej časti Emčo nájde taký gombík, že sa z neho razom stane Generál. Viac vám rozpovie Dušan Jamrich.

Katarina-Sevellova-Sutekova.clanok.jpg

Malý Oriško (Richard Stanke) je veľmi zvedavý na Čertov poklad. Nebojácne vlezie do jaskyne a nájde v nej Čerta Černáčka (Jozef Kroner), strážcu pokladu. Oriško sa s čertom dobre zabáva, preto sa rýchlo skamarátia. Lenže čertova jaskyňa je priestor čarovný, neplatia v ňom rovnaké zákonitosti ako vonku. Čo sa stane, keď Oriško z jaskyne konečne vylezie? Vypočujte si veselú záhorskú povesť, ktorú pre rozhlas upravila Oľga Bednárová.

  Ostrov dospelých si vymyslia deti z jednej školy, ktoré sa najskôr pretekajú, kto má doma nemožnejších rodičov. Potom sa zabávajú a napodobňujú svojho učiteľa - vymysleli si nový predmet - výchova rodičov k rodičovstvu. No a napokon dospejú k tomu, že najlepšie by bolo byť hneď a zaraz dospelými, ale bez dospelých, aby im to nemohli prekaziť. Všetky deti sa preto vyberú do lesa, kde si založia svoj vlastný Ostrov dospelých. Ako to s ich dospelosťou bolo ďalej, sa dozviete z muzikálu pre deti, ktorý napísal Tomáš Janovic a Vladimír Bednár. Hudbu zložil Ladislav Gerhardt.

  Na kolesách sa povozíme v rozprávkovej hre Viliama Klimáčka Smetiarske autíčko a drak. Nebojte sa, žiadne autá ani draci vám domov nevtrhnú. Tieto sú totiž rozprávkové... a hračkárske. Hlavným hrdinom, je malý Vincko (Frencien Bauer). Keď vytiahne päty z izby a z domu, jeho hračky ihneď ožijú. V príbehu stretnete aj samotného autora - Viliama Klimáčka, ktorý sa sem-tam objaví v postave tatina.

Program rádií

Autorky scenára: Veronika Dianišková a Rozália Vlasková

Ilustrácie: Patrice Barton, Dagmar Berková, Emilia Dziubak, Martina Matlovičová, Katarína Ševellová Šuteková, Eva Prokopová-Kolmanová, CubeBreaker

Živé vysielanie ??:??

Práve vysielame