Polmesiac v prírode - 1. časť

Polmesiac v prírode - 1. časť

Počas nastávajúcich dvoch týždňov si budeme v našom rozprávkovom programe pripomínať Medzinárodný deň biologickej rozmanitosti (22.5.). Je to akási oslava prírody a všetkých jej podôb. Nebyť prírody, neboli by sme ani my ľudia, sme vlastne tiež jedným z jej výtvorov a preto by sme si mali vážiť a chrániť svet, z ktorého sme vzišli. A nie sme jediní. O našu Zem sa delíme so zvieratami, napríklad i takými korytnačkami, ktoré si hneď na druhý deň oslávia svoj sviatok. A aby sme nezabudli, do tretice gratulujeme k 70. narodeninám aj šikovnej autorke rozprávkových hier, Božene Čahojovej - Bernátovej, ktorá do nášho prírodného týždňa prispela hneď tromi rozprávkovými príbehmi. 

Náš hrdina Adam si ide horou a bezstarostne si pohvizduje. Zrazu ale zbadá po stromom dieru a v nej oči. A potom ešte jedny. V diere sa ukrývajú vĺčatá! Adam sa zľakne, lebo vie, že ak sú tu mláďatá, vlčica nebude ďaleko. A veru tak aj bolo. Junák sa obráti a tam nie len vlčiča, ale aj starý vlk... Ako sa z takejto šlamastiky dostane, to sa dozviete v rozprávke Ruda Morica: O píšťalke, čo vlkom počarila. V našej dvojhodinke pre najmenších vám tento príbeh vyrozpráva Július Pántik.

  Slniečko na oblohe žiarilo, zohrievalo zem a vzduch. No zrazu sa tu objavil veľký tmavosivý mrak. A tým, že sa vďaka mraku teplý vzduch pohol, zrodil sa vetríček. A o ňom bude aj rozprávka v našej dvojhodinke pre najmenších s názvom Vetríček - pomocníček. Hlavný hrdina sa zoznámi aj s mlynom a mlynárom či pšenicou... Ľudovú rozprávku vám vyrozpráva Ján Klimo.

  Na kraji lesa žblnkal potok. Na brehu sedeli dve líšky a chytali raky. Líška Vrtichovstka sa chváli svojím chvostom, ktorý v potoku vidí. Líška Bystronôžka však nesúhlasí. Myslí si, že práve jej chvost je najkrajší na svete. Boli by sa veru o svoje chvosty aj pobili, keby nešla okolo líška Fifilíška... Ententýnovu rozprávku s názvom O líške Fifilíške napísal Daniel Hevier a vyrozpráva vám ju Zdena Grúberová.

  Hlavnú úlohu v príbehu Boženy Čahojovej - Bernátovej bude hrať - ako inak - strom. Alebo to nebude tak celkom strom? Rozprávková hra sa volá O lipke, čo stromom nebola a my ňou aj gratulujeme autorke k narodeninám, ktoré tento týždeň oslavuje!

  Žil raz mládenec Jakub so svojou staručkou matkou. Vybral sa raz do blízkej hory, že jej donesie dreva na kúrenie. Matka ho odhovárala, že je to hora zakliata, že sa v nej dejú všelijaké čudesné veci. Ale Jakub len rukou mávol a šiel. Ako sa tak v hore potuloval, sadol si na pník, že si oddýchne. A práve vtedy spoza pňa vyšla zmija s krásnymi očami, čo sa na dievčinu premenila... Rozprávku Ctiborova hora zo zbierky srbských a chorvátskych ľudových rozprávok Ivice Brlicovej - Mažuranicovej bude rozprávať Viera Bálinthová.

Cvijeta Job.clanok.jpg

Premýšľali ste niekedy nad tým, Prečo majú slony chobot? Ak nie, nič to, zamyslel sa nad tým totiž aj autor nesmrteľnej knihy džunglí - Rudyard Kipling. A prišiel na to, že kedysi dávno slony síce chobot nemali, ale že žil vtedy jeden sloník, ktorý bol veľmi zvedavý...Viac vám už v dobrodružnom príbehu povie Július Satinský.

  Mamotavo (Juraj Draxler) pripláva po rieke v podobe zrelej broskyne. Z vody ho vytiahnu mama a otec, ktorí dávno túžia po dieťati. Ale tak, ako sa Broskyňový chlapec čudesne k vlastným rodičom dostane, tak je trochu zázračný aj on sám...Rozprávkovú hru vysielame aj ako poctu rozhlasovej autorke Božene Čahojovej - Bernátovej, ktorá oslavuje 15.5. narodeniny.

George Suyeoka.jpg

Božena Čahojová - Bernátonová napísala aj rozprávkovú hru Dvaja šibali. To sú bratia Matúš (Tomáš Maštalír) a Matej (Ľuboš Kostelný), ktorí pre biedu nemajú čo do hrnca položiť. Tak sa dohodnú, že sa vyberú do sveta. A pretože im vtip nechýba, aj ich cesta bude veru poriadne veselá!

  Tento týždeň začíname aj s čítaním na pokračovanie z knihy Petry Nagyovej - Džerengovej  Klára a mátohy. Rozprávačka Rebeka Poláková začne rozprávať príbeh o tom, čo sa môže stať, ak ležíte v posteli s knihou, ktorú vám nemá kto prečítať. Všetko by to vyzeralo veľmi smutne, keby nakoniec do izby nevošiel ocko. Navyše sa v rodine objaví ešte aj Ema, Klárina nevlastná mama a dokonca aj nové bábätko...

klara.jpg

Pretože tento týždeň sa okrem prírody nesie aj v znamení narodenín našej najrozprávkovejšej autorky Boženy Čahojovej Bernátovej, pustíme si od nej ešte jednu rozprávkovú hru. Tá bude O dievčine, čo zlaté slzy ronila. Bude o jednom kráľovi (Peter Bzdúch), ktorý dobre kraľoval, a keď sa na odpočinok odobral, sadol si pod strom vo svojej záhrade. Ale ten strom nie je celkom obyčajný, Nik nevie, ako sa v záhrade objavil a prečo tam vlastne stojí. Šumeniu jeho listov nik nerozumie. A ako tam kráľ tak sedí, zrazu začuje čudesný hlas (Vladimír Minarovič), ktorý mu rozpovie ešte čudesnejšie veci...

Program rádií

Autorky scenára: Veronika Dianišková a Rozália Vlasková

Ilustrácie: Emilia Dziubak, Richard Johnson, Anisa Makhoul, James Browne, Cvijeta Job, Justine Brax, George Suyeoka

Živé vysielanie ??:??

Práve vysielame