Veterný týždeň

Veterný týždeň

Pán Augustín si kúpil cestovný lístok a dal si ho za klobúk. Robil tak vždy, aby mal lístok po ruke a nemusel ho hľadať vo vreckách. Klobúk ale od radosti podskočil. Bolo to práve vo chvíli, keď fúkol vietor. „Nemôžeš cestovať bezo mňa!" Stihol ešte zavolať pán Augustín. Či klobúk nakoniec mohol cestovať aj bez pána Augustína (ale s platným cestovným lístkom), sa dozviete vo vysielaní pre najmenších v rozprávke Jána Milčáka O cestovnom lístku. Rozpráva Michal Dočolomanský.

Hej, vietor! Vráť mi múku, ktorú si mi odfúkol!“ Tak volá chlapec. Vietor mu síce múku nevráti, ale dá mu taký obrúsok, na ktorom sa objaví jedlo od výmyslu sveta, všetko čo si mládenec zažiada... Čo bude ďalej, to vám už Július Pántik vyrozpráva v rozprávke od spisovateľa menom Rau Bositek. Príbeh sa volá Chlapec a vietor a my ho odvysielame v našej dvojhodinke pre škôlkarov a škôlkarky. 

„Spisovateľ Halabala bol donedávna najšťastnejším človekom na svete. Sedával za písacím stolom, vymýšľal rozprávky a básničky, ktoré jeho žena prepisovala farebnými tušmi a rozdávala deťom na ulici...“ Lenže jedného dňa sa rýmy minuli. Čo robiť? Kde nájsť nové verše? Pán Halabala navštívil antikvariát, v ktorom pracuje pán Milerád. Ten totiž každému milerád pomôže. Antikvár mal veru hneď jasno – rýmy treba hľadať na rýmovníku a tie rastú v krajine Tam. A ako pán Halabala ostane v spojení so svojou milovanou ženou? Na pomoc mu už letí Vtáčik Poštáčik. Posiela ho aj k vám Daniel Hevier a to na celých 6 týždňov. Toľko príbehov preňho a pre rozprávača, Michala Dočolomanského, náš spisovateľ vymyslel.

Vietor Škutovietor šuchoce, hvízda, dvíha lístie na chodníku a ujúka, pretože chce hlavnému hrdinovi rozprávky ukoristiť čapicu. Ten mu ju však vôbec nemieni dať. Ako sa tak chlapec s vetrom dohaduje, trochu sa skamarátia. Škutovietor mu vysvetlí, ako duje, podúva i ako skladá jesennú pesničku. Dokonca si pritom aj zarýmuje. Rozprávku Erika Zamiša o neobyčajnom priateľstve vám vyrozpráva Pavol Mikulík.

Čo by bolo, keby... sme boli vedcami? To sa bude pýtať Veronika Dianišková v našom programe o tom, prečo veci fungujú (alebo nefungujú), tak ako fungujú (alebo nefungujú). Ocitneme sa v Zážitkovom centre vedy Aurelium a budeme môcť zistiť, prečo svetlo svieti, ako z oblúkového mostu spraviť rovný alebo ako je možné, že sa zväčšovacím sklom dá zapáliť oheň. Dokonca bude aj laserová show a ešte všeličo iné! No, a ako to už v našich programoch býva, ani tu sme nezabudli na súťažnú otázku. Tak dávajte pozor a poriadne natŕčajte ušká aj ušiská! (Program odporúčame poslucháčom a poslucháčkam od 9 rokov.)

Dedo raz povedal, že z dediny Muráň má k vnúčatám v meste blízko. Vraj keď bude chcieť, dohodí k nim klobúkom. Maťo a Lenka, jeho vnúčatá, mu neveria. A dokonca ani dedov syn, ani nevesta, vraj by to bol svetový rekord. A tak sa dedo rozhodne, že im to dokáže. Začne klobúk cvičiť v lietaní. Ale... žeby taký klobúk lietal aj v bezvetrí? Počúvajte prvú časť rozprávkového seriálu Lietajúci klobúk. Napísal ho pre vás Peter Glocko a rozprávať bude Július Pántik.

glocko.jpg

Pionieri ďalekých oceánov si veru budú musieť poradiť nielen s prudkým vetrom, ale aj s inými poveternostnými podmienkami. Nezabudnite, že v dobrodružnej dvojhodinke vám tento týždeň pustíme druhú časť hry Jaroslava Kopernického o hľadaní Austrálie. Autor hry príbeh napísal podľa zápiskov samotného kapitána Jamesa Cooka. (Program odporúčame poslucháčom a poslucháčkam od 9 rokov.)

Príbeh o dlhoročnom priateľstve malého chlapca (Boris Slivka) a malého vetríka (Juraj Dúbrava), ktorý sa časom zmení na príbeh o priateľstve veľkého mládenca (Ľubo Roman) a ešte väčšieho vetra (Ivan Krajíček), sa odohráva kúsoček za našimi severnými hranicami - v Zakopanom. Rozprávkovú hru Bartko a vetrík napísala poľská spisovateľka Maria Krüger a povievať v nej bude aj scénická hudba Zdenka Mikulu.

Veternička je krásna dievčina (Ľudmila Mandžárová), ktorá nie je celkom z nášho sveta. Je nepolapiteľná a málokto ju niekedy zazrie. Vojtovi (Dušan Jamrich) sa to však podarí a nielen on sa zaľúbi do nej, ale aj ona doňho. Veternička však má jedno tajomstvo a to sa Vojto nesmie dozvedieť. Inak by ju jej starší brat, Vietor (Leopold Haverl), Vojtovi už nevrátil. Krehký príbeh o láske medzi mládencom a prírodnou bytosťou môžeme vnímať aj ako rozprávku o človeku a prírode či o hrdinskom prekračovaní hraníc medzi dvoma svetmi. Rozprávkovú hru napísala známa česká autorka Eva Košlerová a tá krásna hudba, ktorú v príbehu začujete, vyletela z notového papiera Igora Bázlika.

Bol raz jeden kráľ, ktorý mal krásnu dcéru a švárneho syna. Súrodencov mal každý rád a ani oni nemohli byť jeden bez druhého. Jedného dňa sa kráľ s princeznou viezli v koči. Zafúkal mocný vietor... a princeznej zrazu nebolo! Smútilo kráľovstvo, smútil kráľ, smútil princ. A veru sa vybral svoju sestru hľadať. Ako sa skončí slovenská ľudová rozprávka O veternom kráľovi, vám porozpráva Emília Vášáryová.

Vo februári uplynulo 111 rokov od smrti slovenského Schliemanna. Lenže tento pán nebol len archeológom (ako Heinrich Schliemann, ktorý objavil Tróju), ale aj botanikom, etnografom, geológom, mineralógom, zberateľom ľudového umenia a ľudovej slovesnosti, paleontológom a historikom. A popri týchto všetkých činnostiach stihol byť ešte aj farárom. A založiť Slovenské národné múzeum.  Všestranný vedec nielen zbieral povesti a rozprávky, ale sám sa stal ich hlavným hrdinom, keď si ľudia o podivnom kňazovi začali rozprávať príbehy. Niektoré z nich si vypočujete v seriáli Bola raz jedna povesť. Pripravila ho Rozália Vlasková a Ľuboš Machaj. Hlavnému hrdinovi svoj hlas požičal Alfréd Swan. A kto je tým hlavným hrdinom? To už bude súťažná otázka, ktorú môžete zodpovedať aj vy.

Bol raz jeden rybár. Vlastne to bol skôr taký „rybárik“. Nik ho nevolá inak než „Maličký". Keď Maličký (Emil Fillo) dovŕši 15. rok, smie sa vybrať v rybárskom člne na more sám. Len jedno pravidlo musí dodržať - obchádzať Kráľovstvo zlatého kraba. Najmä nesmie loviť v Malej zátoke, pretože zlatý krab (Vladislav Müller) takýto prečin nemilosrdne trestá. Ale ako poslúchnuť dobré rady starších bratov, keď sú siete prázdne a vietor (Alfréd Swan) odvial Maličkého práve do Malej zátoky? Kubánsku ľudovú rozprávku upravila Jana Moravcová a zdramatizovala Hana Suchá. Scénickú hudbu do morských vĺn vyslal Zoltán Janikovič.

Tento týždeň nám Profesor Kurama predstaví svoj posledný vynález. V parku pri laboratóriu pána profesora je pusto. Neprišlo ani jeho známe dievčatko. Zem je totiž mokrá a zablatená. Pán Kurama preto vymyslí, že park vysuší, aby sa v ňom deti mohli opäť hrať a ostatní prechádzať. So sušením mu pomôže odborník z továrne na autá, ktorý riadi veľký sušiaci valec. Akou galibou sa skončí táto Príhoda v parku, vám prezradí Karol Machata. Rozprávkovú knihu „Profesor Kurama vynálezcem“ napísal Hisaši Jamanaka. Z japončiny do češtiny ju preložili Zdeněk K. Slabý a Ivan Krouský, do slovenčiny Nataša Pavuliaková.  

kurama.jpg    

Autorky scenára: Veronika Dianišková a Rozália Vlasková

Ilustrácie: Ján Lengyel, Karel Franta

Živé vysielanie ??:??

Práve vysielame