Rozkvitnutý týždeň

Rozkvitnutý týždeň

Prišla jar a Rádio Junior zastihla rozkvitnuté, rozvoniavajúce a sýtozelené.

Vo vysielaní pre najmenších sa tento týždeň objaví slávny Nevedko z rozprávkovej knižky Nikolaja Nikolajeviča Nosova. V príbehu Kratuľkovia z Kvetného mesta sa zoznámime so všetkými dôležitými Kratuľkami - teda človiečikmi, ktorí nie sú väčší ako uhorka a žijú v Kvetnom meste. Okrem Nevedka v ňom žije aj Vševedko, Tubôčka, Skielko, Guľka, doktor Pilulka aj Cukrík Sirupček. A mnohí ďalší. Predstaví nám ich Jozef Kroner. Porozpráva nám o tom, ako Nevedkovi udrelo do čela slnko.


  "Som kohútik menom Jozef, počúvajte detičky, prechádzam sa po klávesoch, tak vymýšľam pesničky. Naučím vás všetky fóry, ako vzniká muzika, som kohútik klavirista, ale s hlasom slávika..." Tak začína Miroslav Noga ďalšie rozprávanie kohútika Jozefa. Na jarnom gazdovskom dvore je opäť veselo. Ktosi navrhne, aby si zvieratká zahrali futbal, ale tie sa napokon dohodnú, že by si radšej zahrali na klavíri. Ako to kohútik Jozef a jeho kamaráti vyriešia, to sa dozviete v štvrtej časti Veselých príbehov kohútika Jozefa. Táto časť bude o tom, ako si kohútik Jozef našiel veľkého čierneho kamaráta. Rozprávku uvádzame v rámci našej dvojhodinky pre predškolákov a predškoláčky a napísal ju pre vás Václav Šuplata.

  Jaromil (Vladimír Durdík ml.) je chlapec, takmer už mládenec, ktorý túži byť záhradníkom. Rád sa pri pasení oviec prihovára kvietkom na lúke, zbiera bylinky a stará sa o malú záhradku pod skalným previsom. Jeho otec (Július Paluš) však nechce o takom niečom ani počuť. Veď by ho všetci vysmiali! V hneve svojmu synovi povie, aby si vybral poriadne remeslo alebo šiel kade ľahšie. A tak Jaromil pošle ovečky domov samé a vyberie sa do sveta. Vtáčatko ho zavedie na čarovné miesto, na ktorom kvety rozprávajú a kvitnú všetky naraz. Tam sa mu prihovorí Narciska (Anna Bučinská) a tam sa začne Jaromilovo čarovné dobrodružstvo, pri ktorom sa stratí v čase, ale aj zachráni jednu chorú princeznú. Rozprávkovú hru Darie Kořenej Cesta za šťastím pre rozhlas upravila Kveta Slobodníková.

  Jar nám prinesie aj príbeh z cyklu Rozprávkový rok - Jar. Rozprávkovú hru, v ktorej neúčinkujú žiadne ľudské postavy, napísala Božena Čahojová-Bernátová. Príbeh jari vám do melódie Vivaldiho husľového koncertu vyrozpráva Jar, vrch, vtáča, motýle, kvety, chodníky a Sila zeme.

  Bol raz jeden kúzelník Bacardi, ktorému vietor odniesol kúzelnícky cylinder. Keď po dlhých dňoch vietor ustal, cylinder dopadol do kvetinárstva kvetinárky Ramony. Keď Ramona zistila, že z jedného kvetináča jej vyrástol čudný kvet, na ktorom rástli čudné plody, premenovala svoje kvetinárstvo na klobučníctvo. Ako to bolo ďalej, vám v rozprávke Ľubomíra Feldeka Kúzelník a kvetinárka porozpráva Pavol Mikulík.

  Ďaleko od nás leží Uzbekistan, krajina nádherných rozprávok. V ňom sa nachádza mesto Buchar a okolo neho púšť bez konca. Piesočnými búrkami sa bráni človeku, ktorý chce nad ňou zvíťaziť. Práve v tomto kraji sa Aldar (Ján Valentík) zaľúbi do Guľsuny (Nataša Kulíšková). Ale chán (Juraj Kukura) mu ju nechce dať za ženu len tak! Mládenec musí splniť ťažkú úlohu -  priniesť chánovi to, čo je nepolapiteľné. Potom si zas vymyslí, že musí ešte splniť to, čo je nesplniteľné. Aldar sa už chce oženiť s Guľsunou, ale krutý panovník ho vyženie do púšte. Mládenec však vezme svoju milú so sebou... Či nakoniec púšť rozkvitne a kto bude našim hrdinom pomáhať, to sa dozviete v rozprávkovej hre Františka Navaru Tu rozkvitne môj sad. Autor rozprávkovú hru napísal podľa uzbeckého príbehu, ktorý do slovenčiny preložila Eva Galandová.

  „Kriváň - zhrbený, ohnutý, skalný štít. A predsa akosi nástojčivo priťahuje pohľady. Akoby sa z jeho podoby dala vytušiť zabudnutá hrdosť i niekdajšia výnimočná krása. Veruže kedysi býval najdriečnejší spomedzi skalných obrov. Vysoký, rovný, urastený vypínal sa k oblohe, akoby ju podopieral svojou silou a nezlomnou vôľou. Aj sa volal inak ako dnes - Driečny. To však bolo naozaj veľmi dávno. Pred tisícročiami, keď boli tatranské štíty podobné ľuďom a aj srdcia kamenných obrov a obrýň bili azda rovnako ako srdcia ľudské. Nebola im cudzia nenávisť, ale ani láska..." Takto sa začína monumentálny príbeh Srdcia tatranských obrov, v ktorom Anton Marec a Rudolf Dobiáš ukryli povesť o tom, ako sa z tatranských obrov stali nehybné skaly. Dnes sú pre nás Tatry miestom zimných radovánok, ale kedysi dokázali dokonca aj rozprávať. A keď napokon do rozprávky vstúpi jar... Ale viac sa už dozviete v jednom z najkrajších povesťových príbehov nášho rozhlasového archívu.

  Čo by bolo, keby... sme mali padák? Tak sa volá ďalšia časť nášho programu o všeličom. V tejto sa budeme učiť lietať. Teda, skoro. Najprv sa musíme naučiť, ako sa správne zapína padák. Náš hosť, parašutista Juraj Kunák, nám vysvetlí, aké typy padákov poznáme, čo musí taký parašutista vedieť, i ako správne zoskočiť na zem. A zaplávame si aj v jazere! Zbaľte si do batohov odvahu, obujte si sedemmíľové čižmy a... Letíme! Program pre celú rodinu pripravila Veronika Dianišková spolu s majsterkou zvuku Natáliou Jancovou. Nezabudnite, že môžete aj súťažiť!

Autorky scenára: Veronika Dianišková a Rozália Vlasková



Živé vysielanie ??:??

Práve vysielame