Hebký týždeň

Hebký týždeň

Všetci hebkí a príjemne mäkkí hrdinovia sú v týchto dňoch u nás vítaní. Srnček, zajkovia, kocúrik, vták, Voňavý vlas, cukrová vata, myška, obláčiky, medvedík aj Malá princezná.

V druhej časti zo seriálu Libuše Friedovej Rozprávky z kufríkov vám Karol Machata otvorí kufrík kúzelnícky. Ukrýva sa v ňom kúzelnícka rozprávka o malom a veľkom kúzelníkovi Pagáčikovi. Je to, prosím pekne, kúzelnícke duo Pagáčik – otec a syn. Z ich klobúka rovno pred vašimi ušami vyskáče sto hebkých angorských zajačikov. Počúvajte vysielanie pre najmenších.

  Určite by sa dalo povedať, že aj opice sú hebké, prinajmenšom vtedy, keď sú ešte maličké. My vám ponúkame vo vysielaní pre najmenších príbehy nezbedných opičiek zo seriálu Radka Bachratého O opiciach s vyťahanými tričkami. Do pralesa vás za nimi vždy s radosťou vezme Zuzana Kronerová. Ale tentoraz sa z pralesa pôjde rovno do opery.

opice.jpg

A čo Pán Áčik? Čo sa mu prisnilo tentokrát? Prisnilo sa mu, že sa volal Pán Nováčik. Bol starinárom a mal svoj obchodík „Snárstvo u zlatej hviezdy“. Veď čo so snami, ktoré sa nám prisnili? Kam by sme ich dali? Všetky skončia v starinárstve u starého pána Nováčika. Porozpráva vám o nich Oľga Belešová v rozprávke Jána Uličianskeho.

  Jedna z rozprávok pre predškolákov bude nielen hebká, ale aj sladká. Bude totiž O predavačovi cukrovej vaty. Vlastne nie o jednom, ale rovno o sto predavačoch cukrovej vaty. Pretože tí sa na jeseň všetci stretnú a prinesú cukrovú vatu, ktorá im zvýšila. Vyrobia z nej veľký cukrový oblak a odletia na ňom... Kam? Dozviete sa v rozprávke Daniela Heviera a prezradí vám to Karol Machata.

  Viete, koho tentokrát stretne Kocúr na kolieskových korčuliach? Nebude to známa Červená čiapočka, ale chlapec v červenej šiltovke. V škole ho prezývajú „Redy“ a on sa rozhodne, že v nedeľu popoludní pôjde sám k starej mame. Musí prejsť parkom, v ktorom je veľa psíkov. Práve preto tam Redy chce ísť, pretože túži po zvieratku a rodičia mu ho nechcú dovoliť... Ako tento hebký príbeh o chlpatých zvieratkách dopadne, to vám už v ďalšej časti rozprávkového seriálu Jána Uličianskeho vyrozpráva Richard Stanke. Príbeh je určený tým z vás, ktorí ešte nechodia do školy (ale ak s vami budú počúvať aj vaši starší kamaráti či kamarátky, vôbec nám to nebude prekážať).

koptak milos.clanok.jpg

Hebké perie má kohútik Jozef, ktorý nás v ďalšej časti rozprávkového seriálu naučí opäť niečo viac o muzike. Pretože to nie je len taký hocijaký kohút, ale kohútik klavirista s hlasom slávika. V našej dvojhodinke pre najmenších sa ocitneme na gazdovskom dvore, na ktorom budú okrem Jozefa pobehovať aj psík Dunčo, mačka Micka, no a samozrejme sliepočky. Ale tentokrát Jozef zablúdi aj do lesa. V rozprávkovom seriáli Václava Šuplatu Veselé príbehy kohútika Jozefa účinkujú samé hviezdy: Miroslav Noga, Eva Večerová, Anna Máľová, Vladimír Zednikovič a Vladimír Durdík.

  Rozprávkovú hru s pesničkami Cesta za modrým vtákom dlhá, predlhá podľa slávneho príbehu Mauricea Maeterlincka (belgického držitela Nobelovej ceny za literatúru) pre rozhlas napísal Juraj Bindzár. O hudbu a pesničky sa postaral Richard Čanaky. Hlavní hrdinovia Mytyl (Kristína Svarinská) a Tyltyl (Pavol Náther) v nej jedného dňa stretnú čarodejnicu Bérylumu (Zuzana Kronerová). Tá od nich žiada modrého vtáka, pretože ho potrebuje pre svoju chorú dcérku. Modrý vták znamená šťastie, ktoré dokážu nájsť len deti. Nedá sa dokonca ani vyčarovať.  A tak našich hrdinov čaká ďaleká cesta...

  Malého princa už poznáte. Ale poznáte aj Malú princeznú? Vynorila sa z ničoho nič vo výťahu pri našom rozprávačovi (Richard Stanke). Malá princezná (Táňa Pauhofová) vedela len to, že býva na Planétovej 612, vchod B. Hľadala svoju hebkú princeznovskú postieľku s nebesami, ktorú jej ocko kúpil len včera. A svoju mamičku (Miroslava Drínová). Náš rozprávač, sused Malej princeznej, zmeravel. To predsa nie je možné... Toto dieťa sa má narodiť až o dva mesiace! Lenže hlavná hrdinka sa mamičke „predčasne stratila“ a vydala sa rýchlo domov. Nevedela, ako mama vyzerá, poznala len jej hlas. A tak pri hľadaní navštívila rôzne susedy: učiteľku (Eva Matejková), novinárku (Monika Hilmerová), pani Perfektnú (Táňa Radeva), Dadu z Trinidadu (Zuzana Jurigová-Kapráliková), trojmamu (Zuzana Mauréry), pani Sklamanú (Jana Strnisková) a dokonca aj veštkyňu (Kamila Magálová). Tento krásny príbeh napísal Ján Uličiansky a určite sa bude páčiť aj rodičom našich poslucháčov.

Miloš Kopták.jpg

Za ďalším hebkým príbehom sa vyberieme najskôr na pašu a potom poriadne ďaleko, až na samotnú oblohu. Ako pastierik barančeky na oblohe pásol, sa dozviete z rozprávkovej hry Boženy Čahojovej-Bernátovej. Pastierik Ondrík (Róbert Roth) je síce malý chlapec, ale zato veľmi odvážny a zodpovedný. Keď sa mu stratí baranček Belko, nasleduje ho až za samotným Tajomným pastierom (Karol Machata). Tajomný pastier si berie najkrajšie barančeky zo zeme na oblohu. Ale tentokrát si vzal aj Ondríka. Ako sa nebeská rozprávka skončí, vám však neprezradíme. Už povieme len to, že oblačné barančeky sa budú popásať v sprievode hudby Jaromíra Dlouhého.

  Hľadať hebkosť budeme tento týždeň aj vo Vietname. Najskôr spoznáme chudobného opusteného mládenca (Karol Strážnický), ktorý si hľadá nevestu. Navštívi jednu múdru starenku (Viera Bálinthová) a tá mu poradí, aby v ďalekom lese vyhľadal dievčinu s menom Voňavý Vlas (Tatiana Hrivnáková). Nájde krásavicu, ktorá osirela a preto ju vychoval biely slon. Rada to bola dobrá, dievčina a mládenec si padnú do oka a narodí sa im dievčatko. Ich radostný príbeh sa zložito zamotá, keď sa rozhodnú z lesnej samoty odísť. Prečo sa vo vietnamskej ľudovej rozprávke zrazu objaví hebká holubica a neskôr zbojníci, sa dozviete v príbehu, ktorý pre rozhlas upravila Oľga Bednárová. Vietnamské hudobné motívy na slovenský notový papier zapísal Ali Brezovský. A vy si tento príbeh na Juniore vypočujete po prvýkrát.

   „Prišlo na svet srnčiatko. Červenkastú srsť malo pofŕkanú bielymi fliačikmi. Ňufáčik malo zamatovo čierny, oči veľké, uši ešte väčšie. A nôžky ako ihličky. Utešený srnček. Mama mu dala meno Parožtek. Len čo mu nôžky trochu zosilneli, zažiadalo sa Parožtekovi spoznávať svet. Všetko bolo preň nové a krásne. Vtáčiky, veverička, huby i pestrofarebné kvety. Raz z čistiny zaleteli do lesa dva motýle. A to bolo to najkrajšie, čo srnček parožtek doteraz videl.“ Hebké mláďatko Srnček Parožtek je dielom spisovateľa Ruda Morica. O tom, ako začal objavovať svet, vám veľmi presvedčivo porozpráva Boris Farkaš.

Jozef Baláž.jpg

Žil raz jeden chudobný mládenec Čoro Čoro. Nemal nikoho a nič. Túlal sa po svete a hľadal si živobytie. Jedného dňa si opäť povzdychol nad svojím životom a vtedy sa z lístia vynorila malá myška. Chýbal jej jeden fúzik. Ten fúzik bol čarovný, preto jej ho ukradla ježibaba Jaramba. Mládenec hneď vyskočil na rovné nohy, že on ten fúzik získa späť! A tak Čoro Čoro našiel niekoho, kto ho potrebuje a vydal sa na dobrodružnú cestu. Čo bolo ďalej, vám v rómskej rozprávke zo zbierky Milana Húževku, porozpráva Karol Machata. Ani Myškin fúzik ste na Juniore ešte nikdy nepočuli.

   Aj tento týždeň sa stretneme s medvediarom, jeho medveďom a ich strašidlom. Kubula a Kubo Kubikula spolu s Barbuchom tentokrát dostanú list od mačky Lízinky. Akurát že Kubulove pazúriky vôbec nie sú vhodné na to, aby jej vedel na list odpovedať. A tak mu musí pomôcť Kubo Kubikula. Chytí Kubulove labky a poďho písať! Že to nebude také jednoduché, to vám v rozprávke Vladislava Vančuru vyrozpráva Boris Farkaš. 

LhRy.zdenek_miller_clanok_jpg.jpg  

Autorky scenára: Rozália Vlasková a Veronika Dianišková

Ilustrácie: Lucy Campbell, Aimee Steward, Will Bullas, jessica linn evans, Karoly Reich, Maggie Vandewalle, Zdeněk Miller, Miloš Kopták


Živé vysielanie ??:??

Práve vysielame