Týždeň veselice

Týždeň veselice

Na Juniore vás tento týždeň čakajú dni plné plesania, veselosti, spevu, tanca, ale aj pokračovanie jedného námorného dobrodružstva. K 20. výročiu nášho prvého letu do vesmíru vás tiež zoznámime s jedným milým mimozemšťanom.

„Cestovať podzemnými chodbičkami je ako napínavá hra. Krtko totiž nikdy presne nevie, kam ho tie chodbičky zavedú a kdeže sa to vyhrabe. Či vykukne na ihrisku alebo v zemiačnisku, pri studničke, v lese či na záhone medzi tulipánmi, ale tentoraz...“ Tentoraz sa krtko nevedel vynačudovať. Vynoril sa na smetisku plnom úžasných vecí a vecičiek. To sa mu veľmi páčilo. A zo všetkého najlepší bol istý parazólik. Krtko a parazólik je jeden z mnohých príbehov slávneho krtka Zdeňka Milera. Do zvukovej podoby ho pripravila slávna česká spisovateľka Hana Doskočilová. Pred pár dňami odišla do hereckého neba, kde sa už na krtka pozerá spolu so Zdeňkom Milerom. Pani Doskočilová totiž premenila všetky krtkove nemé animované rozprávky na rozprávkové knižky so zapísanými príbehmi. Rozhlasového krtka nájdete v našom vysielaní pre najmenších.

  Boli raz dvaja bratia - starší Toivo a mladší Matti. Obaja boli dobrí a pracovití mládenci. Ibaže Toivo sa nikdy neusmial, nepotešil, pracoval mlčky a po práci si bez slova poťahoval z fajky. Matti bol jeho presným opakom. Vyhrával na kantele (tradičný fínsky strunový nástroj), spieval si, veselil sa a všetkým naokolo rozdával radosť. Ako asi môže vyzerať náhle stretnutie Toiva s medveďom? A čo sa stane, keď nahnevaného maca stretne Veselý Matti? Dozviete sa to vo fínskej ľudovej rozprávke, ktorú upravila Mária Ďuríčková. Rozprávať bude Karol Machata.

Oľga Podstavková napísala rozprávkový seriál Veselé príbehy kohútika Jozefa. A že to veru bude poriadna veselica! Kohútik Jozef býva na veľkom dvore uprostred dediny. A nie je tam sám, má okolo seba veľa zvieracích kamarátov. Tí, rovnako ako on, veľmi radi spievajú. Ale kým sa spievať odvážili, musel ich to kohútik Jozef (Miroslav Noga) naučiť. Ako sa mu to podarilo, to sa dozviete v prvej časti rozprávkového seriálu. Odvysielame ho v našej dvojhodinke pre najmenších poslucháčov a poslucháčky.

  Chladné srdce dostane Peter Munk (Karol Machata) od strašidelného Michala Holanďana (Gustáv Valach). A za to, že tomuto zloduchovi odovzdá svoje ľudské srdce, dostane aj veľa, preveľa peňazí. Závidí totiž bohatstvo Kráľovi tanca (Vladimír Durdík), ktorý sa celé dni a noci len veselí, hrá karty a tancuje. Ako to už v rozprávkach býva, aj tu hlavný hrdina Peter Munk zistí, že peniaze nie sú všetko a že lásku nenahradí ani spev, tanec a rozhadzovanie grošov. Podarí sa mu svoje ľudské srdce získať späť? To sa dozviete v staršom spracovaní rozprávkovej hry, ktorú podľa príbehu Wilhelma Hauffa napísal Stanislav Valentín.

  Čo je to za hluk? To prichádza princ Tučibomba Makarón (Marián Labuda) požiadať kráľa (Ivan Krivosudský) o ruku jeho dcéry Chichôtky (Eva Večerová) – najveselšej princeznej na svete. Ale nie je to len ona, kto sa neustále veselí. Aj celý Chichohrad je od rána do večera plný smiechu. Potom sa však zrazu Chichôtka úplne prestane smiať. Na celý Chichohrad doľahne smútok. Kto vyrieši túto záhadu a pomôže princeznej, aby bola opäť veselá? Rozprávkovú hru Chichôtka napísal Peter Moravčík a zaznie v nej chichotavá scénická hudba Petra Breinera.

chichotka.jpg

Aj s Kubulom a Kubom Kubikulom bude opäť veselo. Spoznajú totiž pyšného richtára, ktorý sa každý deň prechádza po mestečku. Nos má zapichnutý v nebi a všetci sa na ňom zabávajú. Jedného dňa ale richtár stratí svoje publikum. Všetci sa totiž  hrnú za Kubulom a Kubom Kubikulom, pretože tí kdesi stretli rozprávajúcu opicu. A to ešte len bude zábava! Ďalšiu časť rozprávkového seriálu vám vyrozpráva Boris Farkaš.

Ondrej Sekora.jpg

Veseliť sa, črievice v divom tanci drať a na plesoch plesať bude dvanásť krásnych, ale chudobných princezien. Ich kráľovský otec musel kvôli prázdnej pokladnici bály zrušiť. Lenže princezničky by sa aj diablovi upísali, len aby sa mohli každý večer zabávať tak ako doteraz. Ako to už býva, čertisko sa vždy ukáže, keď človeku preblesne hlavou takáto myšlienka. Ako dopadne taký Tanec s čertmi a ako si s princeznami aj čertami môže poradiť starý vyslúžilý vojak, vám porozpráva Richard Stanke v slovenskej ľudovej rozprávke. Upravil ju Ondrej Sliacky.

  Minulý týždeň sme vás zoznámili s bratislavským Robinsonom – Karolom Jettingom. Jeho hrob môžete navštíviť na Ondrejskom cintoríne. Ale pokračovanie jeho dobrodružstiev sa dozviete v našom vysielaní. V prvej časti dobrodružnej hry pre staršie deti a mládež sa Karol (Ivo Gogál) vydal na svoju prvú plavbu v službách anglického kráľa. Loď však prepadli piráti a Karol sa dostal do otroctva. Keď ho jeho nový pán prepustil na slobodu, zajala ho iná banda. V pokračovaní príbehu s názvom S čiernym orlom na ostrov smrti je už bratislavský dobrodruh galejníkom. Moc nad jeho životom a smrťou drží vo svojich rukách krutý kapitán Ibn Sulaf (Michal Dočolomanský). Karol si aj medzi galejníkmi, našťastie, nájde dobrého priateľa, volá sa Gorila (Vladislav Müller). Ako sa ich pohnuté osudy budú ďalej vyvíjať, sa dozviete v dobrodružnej hre Ľuboša Machaja.

20. februára 1999, teda pred dvadsiatimi rokmi, vyletel do vesmíru prvý slovenský kozmonaut. Na orbitálnu stanicu Mir si niesol šesť vedeckých úloh. Pri príležitosti tohto výročia si u nás vypočujete aj jeden vesmírny príbeh. Bude o výskumníkovi, ktorý odletí na cudziu planétu. Prichádza v mieri a túži spoznávať... ľudí. Áno, náš hlavný hrdina Atar (Vladimír Obšil) je predstaviteľom aldebaranskej výskumnej skupiny. Je teda mimozemšťan, ktorý sa snaží nadviazať spojenie s naším svetom. Po celý čas komunikuje aj s kapitánom lode (Marián Zednikovič). Keďže sa mu podarí pristáť uprostred zoo, jeho prvou vážnou úlohou bude zistiť, ktorí z tých všetkých zvláštnych tvorov sú vlastne ľudia. Napokon sa skamaráti s jedným chlapcom (Róbert Roth). Ako však dopadne jeho misia? Ako Atara prijmú dospelí? Pochopí  snaženie maličkého Aldebarančana aspoň chlapcov otec (František Kovár)? Alebo jeho učiteľka (Kamila Magálová)? Hru pre deti Nikto ťa nepočuje zdramatizoval srbský autor Vlada Stojiljković podľa knižnej predlohy (Invázia z Aldebaranu) svetoznámeho poľského spisovateľa, lekára, filozofa a futurológa Stanisława Lema.

Program rádií

Autorky scenára: Rozália Vlasková a Veronika Dianišková

Ilustrácie: Zdeněk Miler, Natalya Derevyanko, Theo van Hoytema, Ondřej Sekora, Arthur Rackham, NC Wyeth, Will Bonner

Živé vysielanie ??:??

Práve vysielame