Týždeň plavidiel

Týždeň plavidiel

S Rádiom Junior sa celý týždeň môžete túlať po riekach aj moriach, brázdiť vlnky na lodičkách, člnoch, pltiach aj veľkých plachetniciach. Nezastaví nás búrka, kliatba ani piráti!

Do vysielania pre najmenších ako prvá dopláva rozprávka O červenej lodičke. Porozpráva vám ju Božidara Turzonovová. Hana Doskočilová vymyslela pekný príbeh o nedočkavej lodičke, ktorá vyplávala na more skôr, ako dostala meno. Žiadna loď sa s ňou preto nerozprávala a neposielala jej telegrafné správy. Až kým malá červená lodička bez mena neprejavila kus statočnosti. Ale to vám už neprezradíme. Možno vám o tom niečo povie veľryba Filoména. Ale celkom určite sa celý príbeh dozviete v našom vysielaní pre predškolákov.

  Tento týždeň sa v škôlkárskej dvojhodinke rozlúčime s kamarátom kominárikom a jeho verným pomocníkom kocúrikom Sadzom. Ich posledné dobrodružstvo sa tiež odohrá na vlnách, na vlnách dunajských. Štvrtú časť zo seriálu Petra Glocka Kominárske rozprávky vám porozpráva Gustáv Valach. Bude sa volať Na parníku.

Poznáte súostrovie Riu Kiu? Práve tu kedysi žil lovec perál Išikava, ktorý každý deň na svojom člne vyrážal na more. Vždy priniesol niekoľko mušlí, ale toto živobytie nestačilo na nakŕmenie hladných krkov, ktoré na Išikavu doma čakali. Jedného dňa však náš hrdina stretol dobrého morského ducha... Rozprávku na motívy japonských mýtov napísala Hana Doskočilová a v našej dvojhdodinke pre najmenších vám ju vyrozpráva Ľubo Roman. Príbeh sa volá, ako inak, Lovec perál a morský duch.

  "Na brehu kde sa more pení, dub. Na ňom reťaz zo zlata. Deň a noc kocúr vycvičený pobieha po nej sem a tam. Napravo ide – spieva pieseň, naľavo – bájku rozpráva." Takto sa začína rozprávková hra podľa slávneho príbehu Alexandra Sergejeviča Puškina. Bude O cárovi Saltánovi a jeho synovi. Cár Saltán (Ján Kroner) sa jedného dňa na poľovačke zoznámi s krásnou dievčinou (Anna Javorková). Pojme ju za ženu, no v jeho zámku sa nájdu takí, ktorí novú kráľovnú nenávidia. Keď sa cárovi narodí malý cárovič Gvidon (Róbert Roth), intrigy a klebety spôsobia, že sa chlapček aj s cáricou musia uchýliť do vyhnanstva. Ako sa do toho vyhnanstva dostanú? No, na veľmi zvláštnom plavidle – v obyčajnom sude! Ale neskôr sa v príbehu objaví ešte jedna loď. Rozprávku podľa príbehu Alexandra Sergejeviča Puškina pre rozhlas napísal Anton Dub.

  Malú morskú pannu určite poznáte. Najmladšia zo všetkých sestier (Anna Šišková) musí najdlhšie čakať, kým sa bude môcť vynoriť nad morskú hladinu a uvidieť slnko, mesiac, či priplávať bližšie k svetu ľudí. Hlavnú hrdinku uchváti loď, ktorá sa premáva nad jej hlavou, ona sa priblíži nebezpečne blízko a rozprávka sa začne zamotávať... Príbeh podľa Hansa Christiana Andersna pre rozhlas napísal Ján Uličiansky a o jeho morskú hudbu sa postaral Víťazoslav Kubička.

  Tento týždeň si vypočujete aj novučičkú časť nášho programu pre deti. Tentokrát sme mu vymysleli názov Čo by bolo, keby... sme stretli mušketiera? Budeme sa rozprávať s historičkami Danielou Hrnčiarovou a Máriou Lőrincovou-Gaššovou o tom, kto boli mušketieri a či Athos, Porthos, Aramis a D´Artagnan skutočne žili, ale i o tom, kto bol spisovateľ Alexandre Dumas, ktorý týchto štyroch dobrodruhov vymyslel. Na stroji času sa s nami do minulosti odvezie aj šermiar Martin Fabian. Ten nám zas prezradí, aký ťažký je v skutočnosti mušketiersky meč, akým spôsobom mušketieri bojovali a ako sa môžete mušketierom podobať dnes. Úryvky z knižky Traja mušketieri vám prečíta Dado Nagy a stroj času bude šoférovať Veronika Dianišková spolu s majsterkou zvuku Natáliou Jancovou. A bude aj súťaž! Nasaďte si mušketierske klobúky, obujte si mušketierske čižmy a poriadne nastražte uši, bude to napínavá cesta!

Viktor Ambrus.jpg

O statočnom náčelníkovi Longorikovi rozpráva polynézska legenda. Longorik (Vladimír Durdík ml.) je náčelník kmeňa, ktorý postihlo nešťastie. Longorik sa trápi, nevie, ako svojim ľuďom pomôcť. Pod vplyvom svojho Videnia sa vydá v člne na šíry oceán hľadať Šťastný ostrov. Vo vlnách Tichého oceánu nenájde len šťastie, ale aj skutočnú, vnútornú krásu. Nezastaví ho ani more búrok (Július Paluš). Legendu z Polynézie pôsobivo zdramatizoval Jozef Bratina.

  „Za čias, keď more malo ľudský hlas a námorníci rozumeli reči vĺn, za čias, keď lode zápasili s búrkou o právo plávať, stalo sa to, o čom dnes rozprávajú v priezračných nociach biele lastúry...“ Aj neohrozený námorník (Alojz Kramár) raz zostarne a dopláva. Ostáva mu len hľadieť na prichádzajúce lode a počítať, koľko lodí sa nevrátilo. Túžba po moriach a dobrodružstvách však v jeho srdci ostáva. Taká Milá (Hana Kostolanská) je prvá loď, na ktorú nastúpil ako mladý námorník a zároveň posledná, z ktorej odišiel ako nepotrebný starec. Tá loď k nemu prehovorí: „Pokým sa nezľakneš búrky, pokým nepustíš z rúk kormidlo, nezostarneš.“ Loď mu navyše povedala, že ho veľmi potrebuje. A tak starý námorník nastúpil na palubu, aby sa mohla začať Povesť o bielej lodi a neohrozenom námorníkovi. Lenže čo na to mladá posádka, ktorá túži objaviť poklady na tajuplnom ostrove?  Dozviete sa to v rozprávkovej hre, ktorú podľa knihy rumunského spisovateľa Vladimira Colina zdramatizovala Božena Šimková. Rozprávkovú hudbu zložil Igor Bázlik.

  Na člnoch, v sude, na lodi aj na plti sa budeme plaviť v rozprávkových moriach a riekach. Posledné z menovaných plavidiel sa objaví v rozprávke Mladý pltník a víly. Slovenskú ľudovú rozprávku upravil Miroslav A. Huska. Rozprávať bude Ladislav Chudík, ale začujete v nej aj muzikanta Miroslava Dudíka a spevácku skupinu Janky Rychlej.

Poznáte bratislavského Robinsona? Vlastným menom sa volal Karol Jetting. Žil v 18. storočí a bol nielen úradníkom a diplomatom u anglického kráľa, ale aj veľkým dobrodruhom. Na jednej zo svojich plavieb stroskotal. V rozhlasovom archíve si tróni dvojdielna hra pre deti a mládež, ktorá rozpráva o živote nášho Robinsona. V prvej časti sa náš hrdina bude plaviť na anglickej lodi a spozná Indis Beha, vládcu krajiny Raš Kašrun. Príbeh sa však zamotá a Karol Jetting sa stane otrokom. Preto ten názov Kráľovský kuriér otrokom. Dobrodružnú životopisnú hru napísal Ľuboš Machaj a lode sa opäť budú plaviť v rytme hudby Víťazoslava Kubičku.

nc wyeth.jpg

Program rádií

Autorky scenára: Veronika Dianišková a Rozália Vlasková

Ilustrácie: Taiso Yoshitoshi, Ivan Bibin, Nonna Aleshina, Viktor Ambrus, Michael Peter Ancher, NC Wyeth

Živé vysielanie ??:??

Práve vysielame