Maskovaný týždeň

Maskovaný týždeň

V prestrojení či priam v maskách sa budú pohybovať hlavní hrdinovia tohto týždňa. Do rozprávkovej maškarády sa zapojili samé zvučné mená - Prinezná so zlatou hviezdou na čele, Popoluška, Kráľ Drozdia brada a dokonca aj kalif Harún ar Rašid.

Hugo a Fati a tiež Činčila šli cestou. Necestu nechávali lúčnym kobylkám. Vždy spravili dva dlhé kroky a jeden poskok. Jazvečík Činčila to skúšal tiež, ale nohy sa mu plietli... Ďalší kúsok svojej púte prejdú v našom „Maskovanom týždni" naši dvaja starí známi - klauni. Tento týždeň ale stretnú bábiku a budú sa diať veci nevídané. Jeden z najkrajších rozprávkových seriálov napísala Marianna Grznárová a v našej dvojhodinke pre najmenších vám z neho už po tretíkrát bude rozprávať Dušan Jamrich.

grznarova.clanok.jpg

Maškaráda, to nie je len zamaskovať sa a ísť na maškarný bál. Za maškarády kedysi ľudia považovali aj všetkých kočovníkov, cirkusantov či umelcov. No a v tretej časti rozprávkového seriálu Kubula a Kubo Kubikula sa stretneme s jedným potulným medvediarom a jeho kamarátom medveďom. Obaja dokážu stvárať všelijaké fígle. A keď sa k nim pridá aj strašidlo Barbucha... No, škoda hovoriť! Alebo, vlastne, nie škoda hovoriť, ale - s radosťou počúvať! Rozprávku Vladislava Vančuru vám vyrozpráva Boris Farkaš.

zdenek miller.clanok.jpg

Na Čabradskom hrade majú krutého kastelána Matyáša (František Dibarbora). Ale aj múdreho šaša Klimka (Oldo Hlaváček). Práve s ním sa kastelán radí, ako získať pre svoj hrad takého hvezdára, aký sa potuluje po Štiavnici... Ale nájsť ho a nebodaj na hrad prilákať, to nie je vôbec jednoduché. A aby toho nebolo málo, hvezdár Adam Šalaguda (Samuel Adamčík) nechodieva po svete nijako inak ako na somárikovi. Rozprávkovú hru Somár hvezdárom podľa povesti napísala Viera Vojtková. Príbeh zaznel z rozhlasu po prvýkrát už v roku 1969.

  Nie je to vôbec ničia vina, keď si muž ženu pripomína... Tak sa spieva v rozprávkovej hre Princezná so zlatou hviezdou na čele. Mladá princezná Lada (Tatiana Pauhofová) tak veľmi svojmu kráľovskému otcovi (Ján Gallovič) pripomína svoju mŕtvu mamičku (Dagmar Sanitrová), až sa rozhodne odísť z kráľovstva. Putuje a putuje, až sa nakoniec na jednom hrade zamaskuje tak, aby ju prijali za pomocníčku do kráľovskej kuchyne. Nakoniec ale všetko dobre dopadne. A bude aj svadba! Tradičný príbeh Boženy Němcovej si budete môcť vypočuť v prebásnení Daniela Heviera. A nielen, že má Lada zlatú hviezdu na čele, ale aj obsadenie tejto rozhlasovej hry je úplne hviezdne! Rozprávka patrí k našim tipom týždňa.

  Čo by bolo, keby... sme boli bez domova? Tak sa volá ďalšia časť nášho programu o všeličom. Ale tentokrát začujete, aké by to bolo, keby zrazu zmizlo všetko, čo okolo seba máte. Aj vaša izbička, aj radiátor, aj škola, aj vaše hračky a dokonca aj rodičia... Jakub Šamál a Sárka Lovecká akurát končili strednú školu, keď sa odvážili na dva týždne o všetko prísť. A to len preto, aby mohli naozaj lepšie spoznať tých, ktorí na ulici musia žiť dlhé roky (a potom vám o tom porozprávať.) Nina Beňová nám zas predstaví tých ľudí bez domova, ktorých pozná ona. No a čo by to bolo za program bez rozprávok? Budeme si čítať z dvoch knižiek - Zatúlaný gombík a Sára a zázračný stôl. A bude aj súťaž!


  A samozrejme - nezabudnite, že tento týždeň vysielame aj ďalšiu časť Winnetoua! Siedmu časť čítania na pokračovanie číta Juraj Predmerský.

Mladý kráľ (Eduard Vítek) sa vybral na pytačky za krásnou, no pyšnou, princeznou (Oľga Solárová) s lichôtkami, no odišiel s dlhým nosom. Vlastne, s drozďou bradou. Kráľ Drozdia brada - tak ho princezná pomenovala a vysmiala. Nebol to prvý pytač, ktorý zo zámku odišiel potupený. Preto sa kráľovský otec (Ivan Krivosudský) nahneval a vyriekol, že ju vydá za prvého človeka, ktorý príde do kráľovstva. Nuž, a prvý prišiel špinavý žobrák s husličkami. Ale kto to bol v skutočnosti? Pokračovanie rozprávky bratov Grimmovcov dobre poznáme. Jej rozhlasovú verziu napísal Stanislav Valentín.

  Ako vidíte, postavy z ľudových rozprávok sa často a radi prezliekajú na nepoznanie. Majsterkou v prestrojení na nepoznanie je aj Popoluška. Hoci práve táto Popoluška nebude celkom tradičná. Napísal ju totiž Daniel Hevier a je plná jeho krásnych veršov a veršov v podobe pesničiek. Orieškovú hudbu zložil Rudolf Pepucha. V rozprávke si zahrajú veľké hlasy ako Anna Šišková, Marián Slovák, Marek Majeský, František Kovár, Božidara Turzonovová, Lucia Vrablicová, Róbert Roth a Helena Geregová. „Oriešok sa už načína, bola raz jedna dievčina..."

  Hárún ar-Rašíd je tradičný hrdina arabského a islamského folklóru a najmä príbehov z Tisíc a jednej noci. Aj vy ste si už mohli vypočuť nejednu rozhlasovú rozprávku, ktorá hovorila o jeho múdrosti a dôvtipe. V taj najbližšej sa kalif Hárún ar-Rašíd (Elo Romančík) ukrutne nudí. Uprosí svojho vezíra Džafara (Ctibor Filčík), aby mu rýchlo vymyslel nejakú zábavu. Kalif má záhrady aj obrazy už dávno napozerané, je to teda náročná úloha. Bagdad! To je nápad! Kalif nikdy nevystrčil noc zo svojho paláca, nevie, ako žijú obyčajní ľudia. A tak sa Harún s Džafarom prezlečú za kupcov a vyrazia do nočného mesta. Z jedného príbytku počujú veselý spev. To Kováč Básím (František Dibarbora) večeria svoju tradičnú, bohatú, každodennú večeru. Zaklopú mu dvere a zábava so známym miestnym figliarom sa môže začať.

Autorky scenára: Rozália Vlasková, Veronika Dianišková

Ilustrácie: Esther Gómez, Zuzana Nemčíková, Zdenék Miler, Hans Fischer, Joey Guidone, Ruth Sanderson

Živé vysielanie ??:??

Práve vysielame