Týždeň troch bratov a troch sestier a pocta Viktorovi Lukáčovi

Týždeň troch bratov a troch sestier a pocta Viktorovi Lukáčovi

V treťom týždni nového roku budú hlavnými hrdinami našich príbehov trojice bratov a sestier. Z urodzených rodín aj z chudobných chalúpok. Dokonca aj z ríše zvierat. A spomenieme si aj na rozhlasového režiséra Viktora Lukáča.

V sibírskej ľudovej rozprávke budú sestry len dve. To znamená, ako býva v ľudových rozprávkach zvykom, že jedna bude láskavá, čestná a pracovitá. A tá druhá? Rozmaznaná, lenivá a nepríjemná. Keď prvú sestru nájde Pani Zima, vyskúša si ju a napokon sa jej bohato odmení. Ako dopadne druhá sestra? Prezradí vám to Viera Bálinthová vo vysielaní pre najmenších.

Ak už vám vo vysielaní pre najmenších chýbala Krista Bendová, môžete sa tešiť na rozprávkový seriál Brumlíčkove rozprávky. Veselé rozprávky o medvedíkovi Brumlíčkovi, ktorý nemôže zaspať zimným spánkom, a preto si sám rozpráva uspávacie rozprávky. Vám ich ale porozpráva Peter Rúfus.

Peter Cpin.clanok.jpg

Tento týždeň sa rozlúčime so seriálom Petra Gajdošíka Zverinec na siedmom poschodí. Do vysielania sme ho zaradili pri spomienke na Mariána Geišberga, ktorý príbehy o zvieratkách v paneláku rozprával. Seriál režíroval Viktor Lukáč, na ktorého tiež v týchto dňoch spomíname. Posledná časť seriálu bude o rybkách.

l31718.jpg

Bola raz jedna chudobná žena a mala troch synov. V biede a psote ich vychovávala, až kým nedorástli na mládencov. Vtedy ich poslala do sveta šťastie hľadať, pretože kto nehľadá, ten nič nenájde. Bratia sa po jednom teda vyberú do sveta a na cestách stretnú zvláštnu starenku. Viete, čo dá každému bratovi za úlohu? Hviezdy zo studne povyťahovať… Či sa im to podarí, alebo nie, to sa dozviete v rozprávke Márie Ďuríčkovej Ako bratia hľadali šťastie. Rozprávať bude Viera Bálinthová a rozprávka sa objaví v našej dvojhodinke pre tých z vás, ktorí ešte nechodia do školy.

bratia.clanok.jpg

Po koľajniciach, ale aj po mori sa povezú traja bratia - Všadebrada (František Výrostko), Všadekapusta (Miroslav Noga) a Všadejama (Dušan Cinkota). Do ďalekého sveta ich poženie, ba až vyženie, smútok za ich milovaným gazdom (Marián Geišberg). A toho zas do sveta vyhnal tajomný ráčkujúci ženský hlas, ktorý sa mu „prihovoril" spevom. Komu ten hlas (Monika Slezáková) patril? Dozviete sa v dobrodružnej rozprávke, ktorú veľmi voľne na motívy Jozefa Cígera Hronského napísal Gejza Dezorz. Tri múdre kozliatka putujú do Amériky a v ušiach im znie hudba Rudolfa Pepuchu. kozliatka.clanok.jpg

Tento týždeň spomíname aj na pána režiséra Viktora Lukáča, ktorý vdýchol život mnohým hrám pre deti aj dospelých, či rozhlasovým rozprávkam. 9.1.2019 odletel do umeleckého neba. Jeho dielom je aj rozprávková hra Tri princezné v belasej skale: Tri princezné (Erika Bauerová, Eva Večerová, Viera Topinková) majú naozaj všetko. Dobrú pestúnku (Beta Poničanová), ktorá im rozpráva rozprávky, majú čo jesť aj piť, môžu chodiť do obrazárne či všelikam inam. Teda, skoro všelikam. Pretože tieto dievčiny môžu všetko na svete. Jediné, čo nesmú, je behať po vonku. Von nesmú ani len vykuknúť! Jedného dňa sa ich kráľovskí rodičia vyberú preč zo zámku a princezné ostanú s pestúnkou. Prosíkajú a prosíkajú, aby ich pestúnka aspoň na chvíľku pustila do parku natrhať si kvety. Nad sestrami však visí kliatba, podľa ktorej ich uchytí metelica, ak čo i len vykuknú von do sveta... Rozprávkovú hru podľa švédskej ľudovej rozprávky o troch zakliatych sestrách pre rozhlas napísala Helena Križanová-Brindzová.

  Boli raz tri prasiatka - bračekovci. Volali sa Kroch, Krochko a Krochkáčik. Boli to prasiatka guľatučké a tučnučké, ale náramne zafúľané. Keď ich raz videla sova Minerva, pomyslela si: „Veľa som toho vo svojom nočnom živote videla, ale také zafúľané prasiatka, to som teda ešte nevidela!" Ale prasiatkam to vôbec nevadilo. Jedného dňa sa dokonca vybrali do kina...A ešte len vtedy sa začalo ich dobrodružstvo! Ententýnovu rozprávku O troch ružových prasiatkach napísal Daniel Hevier a vyrozpráva vám ju Michal Dočolomanský.

  Neďaleko dediny Javorinka žila raz jedna bosorka. A jedného dňa sa jej narodili tri bosorienky - Borenka, Bosenka a Zlatenka. Tá najmladšia mala zlaté vlasy a bola taká krásna, že by si ju ľudia ľahko s princeznou poplietli. V ten istý deň, ako sa narodili bosorienky, sa v neďalekej horárni narodil Janko. Z neho tiež vyrástol švárny šuhaj. Zaľúbil sa do dobrej dievčiny Zuzky, ktorá bývala neďaleko. Bolo však len otázkou času, kedy sa s Jankom stretnú Borenka, Bosenka a Zlatenka a zamiešajú karty v jeho živote... Dvojdielny príbeh O Jankovi a troch bosorienkach vysielame v Rádiu Junior po prvýkrát. Povesť sme zaradili do našej dobrodružnej dvojhodinky. Vyrozpráva vám ju Petra Jurinová, napísal a upravil ju Tomáš Kmeť.

  Traja bratia (Vlado Černý, Peter Rúfus, Jozef Vajda) nájdu na poľovačke záhadný kameň, na ktorom je odkaz od prekrásnej dievčiny. Je ňou Ajslu (Zdena Studenková). Ajslu je nádherná, ale je len jedna, kým bratia sú traja. Len jeden sa môže stať jej ženíchom. Mal by to byť ten, ktorý prinesie najdrahší dar. Lenže dar sa nebude merať peniazmi... Kazašskú ľudovú rozprávku Traja bratia a prekrásna Ajslu pre rozhlas spracovala Helena Križanová-Brindzová. Orientálne tóny vylúdili traja muzikanti: Bohumil Trefný, Lídia Stanová a Igor Bázlik.

  Šťastní bratia nie sú síce traja, ale štyria, no napriek tomu sme rozprávku o nich vybrali do nášho týždňa troch bratov a troch sestier. Prečo? Nuž preto, lebo jeden zo štyroch bratov je trochu iný ako tí ostatní. Je spevák, a tak je všade navôkol najobľúbenejší. Jeho starších bratov to veru poriadne mrzí. Začnú mu závidieť a kuť všelijaké pikle… Príbeh Anny Gielkar vám vyrozpráva Július Pántik.

Na trhu v Čien-pine si každý môže kúpiť, čo mu srdce ráči. Sú tu oslíky, aj ohlávky pre oslíky, spevavé vtáčiky, aj klietky pre vtáčiky, hlučné husi, sliepky, kačice, pestrofarebných hodvábov tisíce, korene zázvoru, ženšenu a lotosu, aj nežné čajové lístočky tu sú, storaké druhy zeleniny, jedlá, na ktoré sa zbiehajú sliny, voňavé ovocie, vzácna soľ, obrázky a sošky bôžikov..." A najmä sú tam Predavači príbehov z Ďalekého východu. Ten prvý vám vyrozpráva Šuo-šu-t´ - ten, čo nad ním poletujú motýle. Cyklus príbehov pripravila Jaroslava Grúberová a režíroval ich práve Viktor Lukáč.

  Svetovládny rytier bol velikán medzi rytiermi, ako už jeho meno napovedá. Ale aj takí raz musia odložiť svoje poslanie. A tak sa aj svetovládny rytier (Gustáv Valach) musel poobzerať po svojom nástupcovi. Každému z troch kráľových (Elo Romančík) synov (Ľubomír Paulovič, Peter Rúfus, Miroslav Noga) venoval ročný pobyt na svojom zámku, aby ich jednak niečomu priučil a (o čom kráľ nevedel), aby si vybral svojho nástupcu. Slovenskú ľudovú rozprávku zdramatizovala Magda Matuštíková. Viktor Lukáč bol síce režisér, ale občas si v rozhlasových hrách aj zahral. V tejto ho začujete v úlohe Strigôňa.

  Sultán Harún ar-Rašíd bol Múdry vládca. Azda aj preto o ňom vzniklo tak veľa príbehov. V tom našom sa prezliekol za ohyzdného plešivca, žobráka a zamestnal sa na trhu ako predavač placiek (Michal Dočolomanský). V postavení, v ktorom si veľa úcty ani od obyčajných ľudí neužil, sa zahľadel do jednej z troch sultánových dcér. Vybral si tú najmúdrejšiu a najláskavejšiu - Ašmu (Viera Topinková). Ale ako sa toto môže skončiť? Počúvajte rozprávkovú hru zo zbierky Tisíc a jedna noc. Zdramatizovala ju Elena Antalová.

  Ešte v jednom seriáli si pripomenieme režisérske majstrovstvo Viktora Lukáča. Volá sa Rozprávkové minútky pána Karola Péma. „Bol raz jeden rozprávkár. Volal sa Karol. Karol Pém. Bol to drobný a milý pán. Aj rozprávky, ktoré vymyslel sú drobné a milé. Trvajú sotva minútku, ale kto chce, môže potom o nich premýšľať od rána do večera, alebo snívať od večera do rána." Prvé štyri rozprávočky si môžete vypočuť v sobotu v prvej časti seriálu, ktorý ste na Juniore ešte nikdy nepočuli. Účinkujú Dušan Cinkota, Alžbeta Dvoranová, Marek Suchitra, Miroslav Trnavský a Helena Geregová.

Autorky scenára: Rozália Vlasková a Veronika Dianišková

Ilustrácie: Claudia Tremblay, Ľuboslav Paľo, Peter Cpin, Edmund Dulac, Jaroslav Vodrážka, Frank McIntosh, Laurel Long, Florence Harrison

Živé vysielanie ??:??

Práve vysielame