Kráľovský týždeň vašich želaní

Kráľovský týždeň vašich želaní

Po Troch kráľoch pricházajú do vysielania aj rozprávkoví králi a kráľovné. A ako trojkráľový darček si pustíme aj niečo na želanie vás, poslucháčov a poslucháčok.

Rozmýšľali ste niekedy nad tým, Čo by bolo, keby... sme videli rukami? Rozália Vlasková si do štúdia pozvala svojho kolegu z Rádia Regina, Michala Hercega, aby nám porozprával svoj príbeh. Dozviete sa, ako asi vyzerá svet, ktorý si môžeme obzrieť len rukami, nosom a ušami. Pri týchto predstavách nám pomôže aj rozhlasový archív, presnejšie ukážky zo seriálu Mimi a Líza a japonská rozprávka O slepom flautistovi. Opäť budeme aj súťažiť o peknú knihu. Zatvorte si oči a povedzte, na čo sa najradšej pozeráte rukami? Máte? Tak nám to napíšte na junior@rtvs.sk alebo navštívte náš Facebook.

  Šľahačková princezná je hudobná rozprávka. Alebo rozprávkový album? Každopádne to bola v roku 1973 konceptuálna platňa rockovej, beatovej a kultovej skupiny Prúdy a speváka a skladateľa Pavla Hammela, z ktorého hlavy Šľahačková princezná pochádza. Texty piesní aj rozprávku napísal Kamil Peteraj. Porozprávať ju prišiel Jozef Kroner. Ale späť k hlavnej hrdinke. „Bol raz jeden hrad zo šľahačky, biely a sladký a bývala v ňom šľahačková princezná. Všetko na tom hrade bolo zo šľahačky. Obrazy, postele, stoličky, klavír, lampy, vankúše... Iba strechu mal z červenej papriky." V takomto hrade nemohol vyrásť nik iný ako pyšná šľahačková princeznička. Keď vyrástla úplne, dozrel čas na pytačky a dobrodružstvo sa mohlo začať. Celú rozprávku, teda celý album Šľahačková princezná, budete môcť na Juniore počúvať od soboty na želanie našej poslucháčky.

slahackova.clanok.jpg

Žil raz chudobný gazda. Mal toľko detí, že keď ráno začali skákať dole z pece, posledné zoskočilo práve vtedy, keď hlásnik trúbil večernú hodinu. Keby ich mal aspoň čím nakŕmiť! Ale truhlica v komore bola prázdna." Preto keď sa mu pri ťažkej práci na poli z kopy kamenia vynoril Hadí kráľ so svojimi služobníkmi, nemohol spustiť oči z jeho zlatej korunky, v ktorej sa blyšťal diamant. Čo bolo ďalej, vám rozpovie Karol Machata v rozprávke Petra Glocka.

  Krásnu kórejskú rozprávku O chlapcovi Son-Irovi vám rozpovie Július Pántik. Bude o staručkom kráľovi, ktorý nemá syna, a preto si hľadá nástupcu spomedzi cudzích mládencov. Ktorý si získa jeho dôveru? Rozhodne o tom semienko a úcta k pravde.

Aj program Bola raz jedna povesť sa objavil v želaniach našich poslucháčov. Ten vysielame od jeho vzniku, hneď za čerstva, po premiére v Rádiu Slovensko. Počas vianočných sviatkov sa vo vysielaní objavilo niekoľko mimoriadnych vydaní, a tak môžete aj na Juniore počúvať už druhý týždeň o jednu povesť navyše. Fanúšikov povestí a povesťovej publicistiky snáď poteší, že na dva príbehy sa môžu tešiť aj v budúcom tematickom týždni.

Uhliar Karoku sa jedného dňa v hore stretne so vznešenou pani. Nerozumie síce, prečo sa taká dáma sama túla po horách, ale keď ho krásna neznáma požiada, aby sa s ňou oženil, súhlasí. Jeho nová mladá nevesta uvidí biedu v jeho príbytku a rozhodne sa to zmeniť. Asi už tušíte, že dievčina nie je taká celkom obyčajná. Je totiž kráľovnou... Ale má jedno veľké tajomstvo. Aké? To sa už dozviete v rozprávke pre najmenších O kráľovnej volaviek. Príbeh napísala Elena Chmelová a rozprávať bude - hlas na želanie - Emília Vášáryová.

  Okrem toho, že sme tento týždeň venovali všelijakým kráľom i kráľovnám, hráme vám aj rozprávky či programy na želanie. Zaželali ste si aj reláciu pre deti o hudbe s názvom Zvonkohra, a tak sme sa rozhodli zaradiť ju opäť do programu. Redaktor Tomáš Boroš vám otvorí dvere do sveta tónov, v ktorom začujete aj rôzne zvieratká. Tak túto časť Zvonkohry aj nazval - Zvieratká v hudbe. Pripravte sa na let čmeliaka!

   Kráľovskí rodičia princeznej Zornice sa dočkali veľmi zlej veštby. Podľa nej sa princeznej Zornice až do dospelosti nesmie dotknúť ani slnečný lúč, ani mesačný svit. Aby ju kráľ s kráľovnou ochránili, vytvoria pre ňu sklenenú záhradu, v ktorej sú sklenené rastliny, vtáčiky i motýle. Lenže Zornica si na umelú záhradu zvykne. Keď dospeje, vôbec sa jej nechce spoznávať skutočný svet... Rozprávkovú hru Záhrada princeznej Zornice podľa príbehu nemeckého spisovateľa Heinricha Seidela napísal Ľudovít Petraško.

  Štyria králi bojovali. Boli to králi štyroch veľkých ríš: počítačovej, športovej, hudobnej i papierovej. Nijakovsky sa nemohli dohodnúť, ktorý z nich je najsilnejší. V krátkej rozprávke Daniela Heviera vám Zuzana Kronerová rozpovie, ako to celé dopadlo.

Ako si predstavujete Kráľovský plášť? Červený, zlatom obrúbený? Nuž, niekedy môže byť takým plášťom aj úplne obyčajný starý župan. Jeho majiteľ ho nechce vziať na ďalekú cestu, a tak sa župan urazí a ukryje sa do skrine. Čo sa po pánovom odchode bude v jeho byte diať, to vám už v rozprávke Jána Uličianskeho porozpráva Gustáv Valach.

Chýbala vám už rozprávková hra, v ktorej by sa sem-tam aj spievalo? Pripravili sme pre vás novučičkú rozprávkovú hru s poriadnou nádielkou pesničiek, aby sme ešte na chvíľku chytili sviatky aspoň za chvost. Bol raz jeden poštár Samuel (Igor Kasala) a malý Samko (Tomáš Diro). Ten malý Samko dostal pod stromček toho poštára... Alebo naopak? Jednoducho sa skamarátia. Môžu za to dve čudesné bytosti - Vločka (Veronika Husovská) a Sadza (Miroslav Kolbašský). Práve oni jedného dňa nazrú cez okienko pošty a uvidia smutného poštára, ktorého doma nik nečaká... Vianoce poštára Samuela pre rozhlas napísali Alžbeta Verešpejová a Martin Husovský.

  Autorky scenára: Veronika Dianišková a Rozália Vlasková

Ilustrácie: Lucy Campbell, Rama Samkari, Pavel Tatarnikov, Josee Masse, Daniel Mackie, Norman Rockwell

Živé vysielanie ??:??

Práve vysielame